Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

Kötelező ünnepségek

2018. szeptember 23. 22:39 - Balint Szolga

Ismét egy történetet szeretnék elmesélni a nagyérdeműnek. Sosem voltam híve az ilyen kötelező ünnepségeknek, de az általános iskolában 1-2 kötelező volt. Az Október 23 és a Március 15-én tartandót még szerettem, mert általában meglepően jó előadásokat hoztak össze a mindenkori 8 osztályosok. 

A hittantanáros történtek után nem gondoltam volna hogy újra instant kereszténnyé kell válnom, de egy havas decemberi napon az osztályfőnökünk bejelentette, hogy:"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket" Bennem valahogy megfagyott a vér, nem volt elég hogy a hittantanár elvette az életkedvemet még templomba is mennem kell, de beletörődtem a sorsomba és elmentem.

A templomba belépve, elképesztő látkép tárult a szemem elé. Nem először voltam templomba, rengetegszer volt kötelező elmenni, de ezen napon valahogy más volt. Talán a hangulatom miatt, talán amiatt mert semmi kedvem nem volt az egészhez, de annyira rossz érzés volt körülnézni a tömegen, helyet foglalni, és végigszenvedni azt az előttem álló 10 percet 30 percet 45 percet, hogy már fogtam a fejemet. 

De a dolgok meglepő fordulatot vettek. Nagyon dejavum volt, csak nem tudtam miért. Aztán leesett, hogy a színészi munka ugyanannyira röhejes volt, mint a passiós műnél. Én esküszöm hogy nem vagyok híve a kötelező belekötéseknek, de amikor szegény gyerek több száz ember előtt annyit képes benyögni hogy:"Mi vagyunk a három királyok! Gáspár... őőőőő várjál, na újra!" Akkor már elgondolkozik az ember hogy mégis miért kell ezt művelnie magával.

A kötelező ünnepségeknek van még egy idegesítő tulajdonsága, a polgármesteri beszéd. Ahova iskolába jártam, ott nem meglepő módon egy Fideszes polgármester van, aki mindig letol egy önpromót, ami hosszútávon már elképesztően idegesítő. A szeretet ünnepe előtt 3 nappal egy nagyon kínos műsort néztem, amelynek a legüdítőbb pontja a tanárok által előadott dal volt.

Véleményként csak annyit írnék, hogy az ilyen ünnepségek általában nagyon kínosak, és semmi értelmük sincsen. Egyszer 5-ben engem is felkértek egy ilyenre, amelyet lehetőségek hiányában elvállaltam, de az már egy külön történet. 

19 komment
Címkék: Kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr2214258613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.24. 16:14:45

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordából lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.09.24. 16:43:55

"Véleményként csak annyit írnék, hogy az ilyen ünnepségek általában nagyon kínosak, és semmi értelmük sincsen."

Azért ne foszd meg magadat attól a lehetőségtől, hogy talán csak pechszériád volt. Van ilyen. De ettől még nem biztos, hogy semmi értelmük sincs az "ilyen ünnepségeknek." Legfeljebb számodra nincs. De ez is változhat az idő előrehaladtával. Tanulsz, okosodsz, fejlődsz, tapasztalatot szerzel, gazdagodik a szellemi és érzelmi világod, és később már olyasmit is észreveszel ezekben az ünnepségekben, amit 15 évesen (ez most vicc? ) még nem.
Mondjuk ehhez valóban nem árt, ha az ünnepségnek van eleje, közepe, vége, koreográfiája, értelmes emberek szólalnak fel rajta, és nem silányítják egy pártpolitikai eseménnyé. Kétség kívül tehát, akad néhány feltétel.

Dzendör Sztadiz 2018.09.24. 16:53:47

@TanNé: hitben idősebb testvéreink hitét is mered így összefoglalni?

Firpó 2018.09.24. 17:34:22

Szánalmas, erőltetetten megkreált rinya poszt.
Hol a fenében köteleznek bárkit is templomba menni? Talán pisztolyt tartanak a fejedhez?
Ne jelentkezz egyházi iskolába ha te egyből elfüstölsz attól ha szenteltvíz csöppenne rád.
Hittan sem kötelező senki számára, annak aki nem kér belőle, ott a semleges etika óra.
Ne akard beadni, hogy ma Magyarországon bárhol bárkit is vallási meggyőződésében bármire is köteleznének akarata ellenére, mert ez ordas hazugság!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.24. 18:01:50

Atya Isten, Karácsonyt kényszerít a népre Zorbán??? Botrány! Pedig közismert, hogy az európai értékek tiltják a Karácsonyt, s csak vad ázsiai diktatúrákban van még Karácsony.

Szerintem a hétvégén szervezzünk Gyurcsány vezetésével egy karácsonyellenes tüntit. Hívjuk meg rá Karácsony Gerit is, aki addigra nevet fog változtatni, új neve: Demokratikuseurópaitélinapfordító Geri lesz.

zsurzsenka 2018.09.24. 18:03:04

Milyen szankciókról beszélt az ofő? Ki lettél volna csapva? Magatartás egyes? Fegyelmi? És mi jár egy komolyabb buliért? Akasztás, kasztrálás? Hihetetlen, hogy pont ezzel folytják el még csírájában az érdeklődés halvány pislákolását is. Aki ilyesmiért kap bármi büntetést, talán még büszke is lehetne rá.

Thomas Dantes 2018.09.24. 18:51:26

@maxval balcán bircaman: Miért vagy ennyire fogyatékos? Szedsz valamit, vagy hosszas gyakorlás útján érted el?

Thomas Dantes 2018.09.24. 18:53:51

Templomba járni amúgy nem rossz dolog. Nem vagyok vallásos, de szívesen megyek templomba, a hangulat, az építészet, a díszítés, lenyűgöző. Advent , karácsony időszakában pláne.

De ettől függetlenül minden kötelező iskolai ünnepség: szar. Ökörség. Hülyeség. Faszság,

Aki templomban akar ünnepelni tegye, de ne az iskola írja elő.

Thomas Dantes 2018.09.24. 18:54:21

@TanNé: Attól még hogy valaki nem vallásos, nem kell tahó seggfejnek lenni.

Ekrü 2018.09.24. 18:55:11

Nem tudom a tisztelt blogíró mennyi idős ,de jelenleg ma Magyarországon kizárólag akkor kell Karácsonykor templomba menni,ha eleve egyházi iskolába jár az illető.De ugye ez ebben az esetben érthető is.Viszont egyházi iskolába NEM kötelező járni.Állami iskolákban hittan oktatás pedig kizárólag abban az esetben van,ha a szülők azt választják etika óra helyett,de ez is csak általános iskolában.Gimnáziumban ,ha állami nincs se hittan sem pedig etika óra.

Balint Szolga 2018.09.24. 19:34:06

@Ekrü: Szeretném leszögezni, hogy egy állami iskoláról van szó. Nem vagyok tökéletes, ezt elfelejtettem kiemelni, de igen, egy állami iskoláról volt szó, pont ezért lepődtem meg.Egyébként 15 vagyok! :)

morph on deer 2018.09.24. 19:42:07

“"Mi vagyunk a három királyok! Gáspár... őőőőő várjál, na újra!"

Tehát Gáspár, Ráhel... őőőőő várjál, az a királylány...

Már sokkal jobb!
Fog az menni...

... na újra..!

Ekrü 2018.09.24. 19:59:06

@Balint Szolga: Állami iskolában hittanra csak abban az esetben kell járnod,ha 15 évesen még általános iskolás vagy és a szüleid a így döntöttek .Szóval talán náluk kéne reklamálnod.Akinek pedig van iskolás gyermeke az pontosan tudja ,hogy kizárt ,hogy egy állami iskola ma a Karácsonyi iskolai ünnepséget a templomba szervezze és az ofő pedig kötelezze a gyerekeket az ezen való részvételre.Hisz manapság ha az osztályfőnök színházba vagy bármilyen programra szeretné vinni a gyermekeket már akkor is írásban kér szülői beleegyezést,hogy nehogy meghurcolják miatta.

Zsuzsi25 2018.09.24. 20:07:34

@TanNé: Ez kurva jo volt! :D :Xxx

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.24. 20:24:07

@Zsuzsi25:

A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! Mert egyrészt ez egy mese, másrészt maximum egy hosszú hétvégét, azaz három napot pihizett. Még Hófehérke is hosszabb ideig volt "halott" .

morph on deer 2018.09.24. 20:38:22

“"Mi vagyunk a három királyok! Gáspár... őőőőő várjál, na újra!"

Tehát Gáspár, Ráhel... őőőőő várjál, az a királylány...

Már sokkal jobb!
Fog az menni...

... na újra..!

zizi77 2018.09.25. 08:51:54

@Ekrü: én elképzelhetőnek tartom, hogy templomba szervezzenek karácsonyi ünnepséget. Főleg kisebb településeken fordulhat ilyesmi elő, ahol nem hisztiznek minden sz@rért a szülők meg a kölkök, és viszonylag kevés az ilyen antiszociális, egoista, kihaénnem barom. Gondolom, ha egy osztálykirándulás alkalmával néztek volna meg egy műemlék templomot akkor is hasonló kirohanás lenne a vége.
Kedves blogger!
A 12 éves kislányom szokott hasonló kirohanásokat rendezni baromságok miatt. Tőle még vicces, azon túl, hogy némileg idegesítő, de Te lehetnék már kicsit érettebb, mert ezzel csak égeted magad.

Ellenzéki Tüntető 2018.10.05. 14:02:21

@maxval balcán bircaman: "Szerintem a hétvégén szervezzünk Gyurcsány vezetésével egy karácsonyellenes tüntit. Hívjuk meg rá Karácsony Gerit is, aki addigra nevet fog változtatni, új neve: Demokratikuseurópaitélinapfordító Geri lesz. "

Ezen felröhögtem :D
süti beállítások módosítása