Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A Kozmosz nem vész el csak átalakul!

2018. augusztus 31. 20:05 - Balint Szolga

Új rendszerellenes punk bunda alakult.

2018.Augusztus 31. napja számomra az egyik legszebb nap az évben. Egy új magyar rendszerellenes punk (pici folkpop hangzással) zenekar alakult. A Kozmosz korábbi énekese és dobosa továbbá két veterán zenész közreműködésével jöhetett létre a Bajnoq nevezetű formáció. Én egyszerűen imádtam a Kozmoszt, a WNTS-t, az Egyetlent, és az összes ilyen kritikát megfogalmazó zenekarokat. Túlmutatnak a "i love you baby" stílusú zenéken, mert ezeknek van üzenetük, értékük!

a1128720725_10.jpg

                                        Az együttes első EP-jének borítója

Az új formáció már 4 számot megjelenített, időrendben:Valahogy, Magyar Idők, Farkat a Holdnak, Picsakész. Mint a 4 szám idézi a jó öreg Kozmoszos hangzást, de észrevehetünk benne valami újat. Egy Kedves Vezetővel összehasonlítva egy picit lassabb, egy picit nyugodtabb stílusú. Nekem nagyon bejön az új stílus, nagyon jól áll ez a "csendesebb" lázadás a Bajnoq zenéinek. 

Mind a négy számot meghallgattam, írnék is róluk pár gondolatot. Kezdjük a Valahoggyal! A Valahogy című szám. A dob remek, a gitár nagyon ott van, a szöveg pedig egyszerűen zseniális! Elképesztő üzenete van, a mögöttes tartalom zseniális, mindenkinek ajánlom! A dal kikerült a "Minőségi Muzsika" szekcióba a blogomon, szóval cikkolvasás közben szólhat ez a remekmű a háttérben!

Valahogy félrecsúsztak a dolgok, 
ez a rosszabbik felünk 
Ki szeretne velünk lenni, 
ha mi vagyunk ellenünk? 

A második remekmű a Magyar Idők címre hallgat, ez az EP címadója, és aki azt hiszi hogy ezt már valahol hallotta, az jól hiszi, hisz ez rengeteg háztáji verzióban került föl az internetre. Ez a szám a legtempósabb, erre kérdés nélkül rámerem mondani hogy 100% punk, a dob és a gitár remek összhangot alkot, a szöveg pedig az egyik a legtökéletesebb rendszerkritika.

Szólt a főnök, hogy kell neki a megye 
Szerencsére van egy szerelő, hogy eltegye 
És a fiatalok kértek pár szállodát 
Már megkapták, te lentről úgyse látod át

A harmadik track szerintem az egyik legjobb és az egyik legjobban folk hangzású zenéje az új zenekarnak, a gitár és a dob olyan mint a többinél, egyszerűen ütős, nincs rá jobb szó. A szövege viszont nagyon elgondolkodtató és elvont.

Veled úszom inkább, mint az árral 
Lopom a napjaidat nagykanállal 
Éjszakánként téged nézve 
Összeraktam, amit régen kéne 

Hogy egy rendes álom, az nem egy mosott kép 
Hanem egy éles fotó arról, ami ébren lehetnék 

Az utolsó zene szintén folk hangzásra emlékeztet, az elején a dobszóló akkorát üt hogy kirúgja a ház oldalát, a gitár nagyon kellemes hangzást ad a zenének, a szövege pedig olyan mint az előzőnek. Elgondolkodtató, mély és elvont.

Gyönyörű vagyok 
Egyenes szárnnyal a gonoszak ellen 
Egy dekadens farok 
Aki reggel nyolcig legyőzhetetlen 

Véleményem szerint a Bajnoq a legütősebb rendszerkritikus banda az országban. Majdnem elsírtam magam mikor meghallottam az új zenéket, hisz rájöttem, a Kozmosz nem vész el, csak átalakul, megújul. Vannak ismerős momentumok a Kozmoszból, de mégis egy folkosabb és letisztultabb hangzás, jobban átjön Zsombor hangja, egyszerűen imádom.

1 komment
Címkék: Hír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr4214214527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atyek 2018.09.25. 17:25:37

Szia. Nagyon jó, köszi. Eddig nem is hallottam róluk. A Kozmoszt én is bírom, de erre reagálnék.
"Véleményem szerint a Bajnoq a legütősebb rendszerkritikus banda az országban."

Ebben azért nem vagyok biztos. A Hétköznapi Csalódások ennél azért konkrétabban tolja. Ott van többek közt például ez a számuk:

youtu.be/yoRjREpfHpg

Vagy ez:

youtu.be/IFLNxPQ__5Q
süti beállítások módosítása