Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

Oktatni és oktatni hagyni

2019. július 20. 06:51 - Balint Szolga

Lassan elkezdem taposni 10.évemet a magyar közoktatásban. Ezalatt a 10 év alatt rengeteg víz folyt le a Dunán, viszont az oktatás egyáltalán nem változott. Sőt, szerintem kijelenthető hogy a 80-as évek eleje óta nem változott. Belépni egy tanterembe olyan érzés mintha az elhagyatott Pripyat városában tenne az ember egy sétát, csak a doziméter helyett itt tollat és papírt vesz a kezébe. Egy régebbi írásomban már kifejtettem a véleményemet az oktatás sorsának alakulásáról a rendszerváltástól számítva, a gyakori miniszterváltás ellenére az oktatás helyzete semmit sem javult.

Én még a liberális oktatási rendszerben kezdtem a pályafutásomat 2010-ben. Sajnálatos módon sok emlékem van erről a 10 évről, például amikor 2012-ben először belenyúltak az oktatásba, és természetesen nem pozitívan. Teltek az évek, szépen lassan a Mozaikot felváltotta az „NTK”, megjelent a nemezisem erkölcstan formájában, (Hittant már akkor sem nagyon választottam volna), az igazgatókat pedig sajnos nagyon sok helyen felváltották a pártkáderek, például akik a város polgármesterének Március 15.ei rendezvényére hurcolnák ki a gyerekeket biodíszlet gyanánt.

Rengeteg változást megéltem 2010 óta, azt viszont sosem gondoltam volna hogy egy törvénymódosítással így kilehet végezni pozitív, és bevezetni negatív dolgokat. Viszont pontosan ez történt Július 12.én, amikoris az Országgyűlés elfogadta a köznevelési törvényt módosító javaslatokat. Ezzel a módosítással az alternatív iskolák picit kevésbé lesznek alternatívak, hisz tanterveik csak 30 százalékban térhetnek majd el a központi kerettantervektől. Az óvoda 4 éves kortól, az iskola pedig 6 éves kortól válik majd kötelezővé, az egyházak lehetőséget kaptak saját tankönyv kiadásra (Hit gyülekezete tankönyv, valakinek? Most csak 10000 forint+ÁFA!), és ami a legpofátlanabb, elveszi a tanárok, a szülők, és a diákok véleményezési jogát egy esetleges új igazgató kiválasztásban, így mostantól sokkal könnyebb lesz pajtikat az igazgatói székbe ültetni!

Kormányok, rendszerek jöttek és mentek 1990 óta, viszont ezt eddig még senki nem merte megtenni! A hangulatkeltés nem az én asztalom, azonban egyre inkább érzem úgy magam, mint Orwell 1984 című művében, ahol ha kell kettő meg kettő egyenlő öt. Természetesen volt tiltakozás a javaslat ellen, rengeteg civil szervezet, példának okáért a Civil Oktatási Platform, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, vagy a Főnix Mozgalom. Sajnos a tiltakozás feleslegesnek bizonyult, Orbán egy személyből álló alsós biodíszlete Áder János aláírta a módosítási javaslatot.

A Fidesz rájött hogyan lehet a közoktatást tönkrevágni. A pártszékházban valószínűleg Paul Mccartney – Live And Let Die című zenéje szólt, hisz pontosan ez a Fidesz hozzáállása az oktatáshoz a rendszerváltás óta. Ellenzékből még az:”Élni és élni hagyni” elvet harsogtatták minden eresztéken az oktatással kapcsolatban, viszont 2010 óta a teljes ellenkezőjét mutatják be, napról napra. Ha esetlegesen 2022-ben, vagy akármikor egy új kormány lép a színre, ennek kell lennie az első lépésnek:”Oktatni és oktatni hagyni!”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr1014971516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása