Semmirekellő lenne a mai fiatalság?

Reakció a Pénzcentrum írására

2018. november 18. - Balint Szolga

 A magyarországi 13,3 százalékos inaktivitási ráta viszont hatalmas, ennél a vizsgált európai államok közül egyedül csak az olasz adat a magasabb (ez 15,3 százalék). 

Forrás:Pénzcentrum

Rendszeresen olvasom a Pénzcentrum oldalát, hisz egy olyan szakmát tudnak elképesztően egyszerűen elmagyarázni, mint a pénzügy. Viszont a November 8.án kiadott cikkükben találtam olyan dolgokat, amelyek teljes mértékben el vannak túlozva.

Felmerülhet a teljesen jogos kérdés? Semmirekellő a mai fiatalság? Lusták, és nem akarnak dolgozni? Azt várják hogy a szüleik fogják őket eltartani életük során? A képlet nem ennyire egyszerű. Természetesen, vannak semmirekellő fiatalok, akik azt várják hogy a szüleik fogják őt eltartani egész életében! De az egész fiatalságról így írni, az inaktivitási ráta miatt, egyszerűen csak általánosító, és értelmetlen.

Mert az inaktivitási ráta ugyan 13,3%, de ez nem azt jelenti hogy ez a 13,3%-ot teljes mértékben hidegen hagy minden ami a munkával vagy az iskolával kapcsolatos, egyszerűen csak nem szeretnének egy ilyen országban dolgozni/tanulni. Na és hogy miért? A válasz a pénzügyekben rejlik.

Még mielőtt nagyon belemennék a pénzügyi részébe a dolognak, először szeretnék írni egy picit az oktatással kapcsolatos részéről a képletnek. Az oktatás jelenlegi minőségét rengetegszer kritizáltam írásaimban, szerintem teljesen jogosan, az egyik ilyen hiba volt a 18 éves korról 16 éves korra lecsökkentett tankötelezettség. Na és hogy mi köze van ennek az inaktivitási rátához?

Rengeteg olyan ember van, aki 16 évesen otthagyja az iskolát, mert esetleg nem tudja finanszírozni a tankönyvek árán, vagy esetleg elbocsájtják őket az iskolájukból, ők kikerülnek az iskolából 0 tapasztalattal, egy csekket nem tudnak kitölteni, egy adóbevallást nem tudnak megcsinálni, de azért helyezkedjenek el meg dolgozzanak azonnal. Na persze!

Az oktatás egyik pontjának kéne lennie a következő:"Senkit sem hagyunk az út szélén", ezt szerintem úgy lehetne megoldani, ha sokkal több életre nevelő dolgot tanítanának az iskolákban, és a zöngésség szerinti részleges hasonulás lenne a fontos, hanem mondjuk egy értőolvasás, vagy egy olyan matematikai tudás, amely hasznos az életben.

Rátérve a pénzügyi vonalra, találós kérdés, mennyit keres egy kezdő tanár? Segítek, bértábla alapján 120 ezer forint középfokkal, egy mesterképzéssel már lehet kapni akár 177 ezer forintot is. Remélem minden olvasó tudja, vagy tapasztalta (sajnos én még nem), de az albérletárak az egekben vannak évek óta, szóval a 177 ezer forintból éppen hogy csak lehet bérelni egy albérletet, saját lakásról szó se eshet! 

És pontosan ezért óriási az inaktivitási ráta Európán belül. Elérték azt, hogy az embereket semmi ne motiválja hogy tanuljanak/dolgozzanak. És utána le lehet szűrni, hogy "Jajj de elpuhult ez a mai fiatalság", nem erről van szó, egyszerűen csak nem akarnak úgy dolgozni, hogy közben tudják hogy mindig kérdéses lesz a megélhetésük, szó szerint hónapról hónapra kell élniük.

Véleményem szerint a fiatalság nem semmirekellő, nem lusta, és nem az aminek a Pénzcentrum eme cikke beállítja. A fiatalság nem szeretne hónapról hónapra élni, ezért inkább élnek a szüleikkel, mert az biztos pont az életükben.

A Ripost Bohém Rapszódiái

Goebbelsi propaganda egy ingyenes laptól

Nem szerettem volna írni erről a témáról, de most betelt nálam is a pohár! A Ripost nevezetű "médium" olyan szinten vetette el a sulykot, hogy írnom kell róla! A kormányközeli Ripost olyan szinten tud hazudni, hogy azt maga Orbán Viktor is epekedve nézi. Összegyűjtöttem 3 címlapot ettől a kedves "újságtól", és ezeken keresztül szeretném bemutatni hogy mégis mi a baj azzal, ha valaki túl messzire megy!

cikk_01.jpg

Itt is lenne az első kép, ez a Ripost 2018.Február.8-ai száma, mint a képen is látható! De mi látható még a képen? Azonnal szembeötlik a felirat:"Miért van muszlim jelkép a Jobbik logójában". Ez a választási kampány részének tekinthető, de annyira undorító, annyira kicsinyes, és annyira kamu hogy tényleg csak a nagyon alul kvalifikált emberek hitték el. 

Csak az a gond, hogy az országban rengeteg ilyen alul kvalifikált ember van, akik elhisznek ilyeneket. Egy olyan párt, mint a Jobbik, amelyik 2014-ig a radikális jobboldaliságáról és a Magyar Gárdáról volt híres, muszlim lenne? Könyörgöm, egy piros-fehér-zöld logót akartak megalkotni, szó szerint a saját nemzeti lobogójukat nem ismerték fel a Ripostos munkatársak, vagy inkább nem akarták felismerni!

cikk_4.jpg

Picit rosszabb minőségben találtam csak meg ezt sajnos, de a szöveg tökéletesen olvasható:"Parkokba, kisebb aluljárókba bújtak. Meddig élnek vissza A HAJLÉKTALANOK mindannyiunk türelmével? Nekik mindent szabad?" Nos, mint az alcím is mutatja, engem ez teljes mértékben Joseph Goebbels náci propagandaminiszter stílusára emlékeztet. Csak ameddig abban a rezsimben a zsidók voltak a legnagyobb ellenségek, itt a migránsok és a hajléktalanok. Szó szerint, magyar ember ellen uszít a Ripost! 

Attól még, mert vannak olyan hajléktalanok akik tényleg csak maguknak köszönhetik hogy az utcára kerültek, az nem azt jelenti hogy mind olyan! Rengeteg olyan hajléktalan van, aki egy esetleges hitel/válság miatt, esetleg egy válás miatt került az utcára. Ők már akkor nem is emberek kedves Ripost? Hanem olyan kis senkik akiket el kell tüntetni az utcáról és börtönbe zárni?

cikk_05.jpg

És itt van az utolsó címlap. Mit tudhat Gyurcsányról a volt macedón miniszterelnök? Jelenleg a csapból is ez folyik ugye, Nikola Gruevszki volt Macedón miniszterelnök, akiről kiderült hogy egy közönséges bűnöző, menekülőre fogta és Magyarországra menekült. Nos itt a Ripostnak sikerült megtalálnia Gyurcsányt, amihez óriási teljesítmény kellhet! 

Véleményem szerint az ilyen fajta propaganda undorító, felháborító, taszító, és pontosan egy olyan rendszer kirakatába illik bele, ahol melegítőbe járnak koszorúzni! 

Tényleg annyira rossz lenne a mai fiatalság?

Éppen hazafelé utaztam, amikor a buszon ülő kettő öreg néni beszélgetni kezdett. A szokásos témák kerültek elő, kinek hogyan fáj éppen a háta, ki mennyiért vett nagyon friss húst a piacon, de egyszer csak elkezdtek beszélgetni egy engem érintő témáról. Mint derült égből villámcsapás az egyik bedobta,hogy:"Ezek a taknyos kölykök már nem tisztelnek minket, csak otthon ülnek és nyomogatják azt a butaságot (hogy szépen fogalmazzak)." Erre a beszélgetőpartnere ránézett, és mély bólogatásba kezdett.

A fiatalság kritizálása örök téma az öregebb generációknál, és ez teljes mértékben megérthető lenne, ha nem hazudnának folyamatosan. Mert az ilyen beszélgetések mindig oda futnak ki, hogy bezzeg még az én időmben minden jobb volt, amikor még kint játszottunk a szabadba, akkor még rend volt meg fegyelem. Szerintem mindenki hallott már legalább egy ilyen beszélgetést, ezeket általában az olyan öregek szokták lefolytatni, akik skandálják hogy:

1 Forint a sajtos lángos

Gyere vissza Kádár János!

és arra gondolnak hogy bezzeg még a pártállam idejében mennyire jó volt minden. Csak abba nem gondolnak bele ilyenkor, hogy akkor éppen az ország gazdaságát összeroppantó mértékű hiteleket vettek fel, amelyet a mai napig törleszt az államháztartás. 

Visszakanyarodva, tényleg annyira rossz lenne a mai fiatalság? Én ízig-vérig Z generáció vagyok, és pontosan látom hogy milyen az én generációm. Az nem lehet tagadni, hogy sokkal több informatikai eszközöket használunk mint a 80-as években, mert akkor még nem is voltak! Az ilyen öregek, akik az ilyeneket egymás között beszélik abba nem gondolnak bele, hogy a világ változik, fejlődik, modernizálódik, és nem fog örökké minden olyan állapotban maradni, mint mondjuk a 80-as években. 

A mai generáció természetesen teljesen más, de tegyük hozzá hogy a mai fiatalság egy teljesen más légkörű világban nő fel, mint PL az Y, vagy az az előtti generációk. A mai generáció egy sokkal szabadabb légkörben nőhet fel, hisz befejeződött a hidegháború, nagyobb konfliktus sem fenyegetett (2001-ig ugye).

Mindig felmerül, hogy elpuhult ez a mai generáció, ezt még egyébként az általam sokra tartott Pénzcentrum is megírta, az inaktivitási rátára hivatkozva, arra csak annyit írnék hogy míg egy kezdő tanár fizetése 120 ezer, legjobb esetben 170, addig egy albérlet lehet akár 150 ezer is. És így legyen munkakedve bárkinek is.

Összefoglalva, a mai generáció nagyon nem olyan aminek próbálják beállítani. A Z-generáció igenis egy tettre kész generáció, akár társadalmi, akár politikai értelemben! 

A Honvédség üdvözöl 1984-ben

Reakció a Honvédség törvénymódosítási javaslastára

54. §
A Hvt. 79. §-a következő r) ponttal egészül ki:
(A Kormány az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdésének alkalmazása körében elrendelheti)
„r) honvédelmi, rendvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdekből az internetes tartalmak,
csatornák, tartományok elérésének korlátozását, illetve megtiltását.

Forrás:parlament.hu

Az utóbbi napokban kezdtem el érdeklődni Orwell munkássága iránt. El is mentem a városi könyvtárba, hogy kikölcsönözzem a két legismertebb Orwell könyvet, az Állatfarmot és az 1984-et. Jelenleg éppen az utóbbit olvasom, remek könyv, aki eddig nem olvasta volna mindenkinek ajánlom. Ott merült fel bennem a gondolat, hogy az ott leírt "törvényeket" valaha látni fogjuk-e a valóságban? Na a Honvédség most prezentálta.

Először mindenki hajlamos túlreagálni, ami teljes mértékben megérthető. A nemzetbiztonsági érdekek mindig is óriási ász volt a kormány/honvédség kezében, emlékezzünk vissza hogy Szél Bernadett ellen milyen lejáratókampányt csináltak, pedig ő sem volt egy nemzetbiztonsági kockázat. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ha ezt megszavazzák, akkor mostantól szépen lassan minden ellenzéki oldalt eltüntetnek, és csak a lakájmédia marad? Ez egyszerűen nem érné meg a kormánynak.

Hisz gondoljunk bele, a Fidesz-KDNP legnagyobb erőssége a vidékiekben van,a megfélemlített munkások, az 5000 forinttal megvásárolt kisebbségek, a migránsokkal fenyegetett alsóközéposztály, leginkább ők teszik ki a Fidesz táborát. Nos ebből nem sok használja az internetet, nagy részük a vidéki újságokból informálódnak, amik Fidesz-közeli kézben vannak.

Tételezzük fel, hogy a kormány/honvédség betiltja az MSZP oldalát. Betiltották kész,nincs többé, közösségi médiában is elérhetetlen. Ha ez megtörténne, mekkora lázadás törne ki? Akkor lenne ember a Kossuth-téren, még akkor is ha az állami ünnepségnek a területe! Rengeteg ember tüntetne, hisz akkor tényleg beköszöntene az Orwelli világ.

A kormány egyszerűen nem merné meglépni az internet egyes tartalmainak betiltását. Vagy ha igen, akkor maximum valami ISIS-hoz, vagy más terrorszervezethez köthető weboldalt tiltanának be. Mert ha esetleg letiltanák mondjuk valamelyik ellenzéki párt tartalmát, abból akkora balhé lenne, hogy az összes fej repülne a Fideszben. Szeretik a kormányon lévők elfelejteni hogy még mindig EU tagországok vagyunk, és egy Európai országban nem szokás betiltani az internet egyes tartalmait.

Végszónak csak annyit, hogy meg lehet nyugodni, nem fog eltűnni semmi az internetről. Értelmetlen és felelőtlen lenne ha a Fidesz meghúzná a tiltást egyes weboldalaknál, és még az EU is jobban berágna ránk.

Egyházi iskolákban a jövő?

Rétvári Bence szerint igen!

Rétvári Bence újra nyilatkozott. Őszinte leszek, Hajnal Gabriella után nagyon keveset várok ha egy oktatással kapcsolatban lévő államtitkár/vezető szólal meg. Ami viszont most történt, az egyszerűen elképesztő! Rétvári Bence kijelentette, hogy:

Nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi, hiszen évszázadok során bizonyította, hogy mindig képes a megújulásra.

Rétvári úr, kérem ezt beszéljük meg. Szóval ön azt állítja, hogy az egyházi pedagógia a legkorszerűbb, mert az mindig képes megújulni. Rétvári úr, ismeri ön a tudomány szót? Mert az állami iskolákban a tudományra építenek, és az is képes megújulni. Gondoljunk bele például, az informatika milyen gyors iramban fejlődik, és az még csak egy darab tudományág!

Rétvári Bence még a következőt is kijelentette egyébként:

Az iskolák egyházi fenntartása még az államinál is jobb garancia a megmaradásukra.

Na és akkor itt felmerül a kérdés, hogy mégis miért jobb garancia. A Fidesz-KDNP kormányzás éveiben, szépen sunyiban elkezdték megemelni az egyházi iskoláknak juttatott pénzek mennyiségét, 2018-ban ez olyan szinten van, hogy egy egyházi iskola 3x 4x-több támogatást kap mint egy állami fenntartású iskola. Így könnyű mondani hogy jobb garancia, hisz abba pumpálják a pénzt.

Ameddig egyes állami gimnáziumokban nincsen WC-papír, kréta (Nem az E-Napló, az mindenhol van, akkor is ha van hozzá technika, és akkor is ha nincs!), fénymásolópapír, és egyéb alapeszközök, addig egy egyházilag fenntartott iskola szinte úszik a "jólétben", ami itthon azt jelenti hogy nem szakad rájuk a tető.

Ismét felmerül a lelkiismereti szabadság kérdése. Egy egyházi iskolában várhat arra az ember, hogy világnézetileg semleges osztályt indítsanak. Nem fognak, mert az a céljuk hogy beleprogramozzák a gyerekbe a hitüket, hogy az később menjen adakozni az adott egyháznak, természetesen adómentesen! 

Egyszer még el fog jönni az a nap, amikor az összes itthoni iskola az egyházak kezében lesz. Ha ez esetleg megtörténne, akkor nem csak az ENSZ 1989-es gyermekjogi egyezményét szegnénk meg, hanem a saját alaptörvényünket! Száz szónak is egy a vége, egy demokratikus országban nem szabadna hogy az egyházak ekkora hatalmat gyakorolhassanak az oktatásban.

Itt van a Nemzeti Konzultáció, itt van újra

Fájdalmas mint mindig énnekem.

Új év, Új Nemzeti Konzultáció! Mivel 2018 a "Családok Éve", ezért a legújabb kérdéssor a családokhoz kapcsolódik. A kérdések megint bicskanyitogatóak, populisták, és hogy őszinte legyek semmi értelmük. Az egész Nemzeti Konzultáció olyan, hogy a kormány elplántál gondolatokat az emberekben, aztán rákérdez, hogy még mindig úgy gondolja-e, ahogy azt az államhatalom tanította neki! Szeretnék végigmenni a kérdéseken, és mindről kifejteni a véleményemet, és a válaszaimat!

Kérdés #1: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?

Azonnal bedobják a bevándorlást, az első kérdésben! Jól van, nem csalódtunk. Egyébként ilyen populista kérdésekre könnyű válaszolni, természetesen itt az igent várják el mint "helyes válasz", csak az a gond hogy inkább kilakoltatják a családokat ahelyett hogy támogatnák őket. Most lehetne itt beszélni a CSOK-ról, de miután beszántották a lakáspénztárak állami támogatását, nem fogok! 

Kérdés #2:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?

Igen! Fura ezt leírni, de igen. Otthonülésből sosem lehetett megélni, ez most sem legyen így. Főleg most, amikor akkora a munkaerőhiány hogy már ukrán vendégmunkásokat kell dolgoztatni. 

Kérdés #3

Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?

Igen, lakáspénztárnak hívták és elvettétek. Van itt még kérdés? Ráadásul egyébként azt mondta a Fidesz, hogy kitalálnak helyette valami sokkal jobb programot! Elnézve a CSOK-ot, szerintem 6 gyerek fog kelleni ahhoz hogy ne egy garzonban kelljen leélned az életed. Azok után hogy beszántják a lakáspénztárak állami támogatását, még van merszük ezt megkérdezni. Bátor!

Kérdés #4 

Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni? 

Több gyermek, több kiadás. Szóval én ezzel egyetértek most. Viszont egyébként azzal sosem értettem egyet,hogy annó a háromgyerekeseknek járt szinte minden,ameddig a kétgyerekeseknek szinte semmi! Teljes mértékben megértem, hogy +1 gyerek, de akkor is, nem volt arányos a kettő.

Kérdés #5 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?

És újra előkerült a bűvöletes 3-as szám. Szerintem kettő gyerek után is kiemelt támogatást kellene adni, hisz már két gyerekkel is óriási kiadás van, főleg ebben az országban, ahol ugye például a legmagasabb az Áfa! 

Kérdés #6

Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?

Én alapvetően támogatnám, csak szerintem kivitelezhetetlen. Hogyan kapna fizetést, egy főállású anya például? Ha ilyen felmerülő kérdéseket letisztáznának ezzel kapcsolatban, tudnám támogatni, mert az anyai feladatok ellátása tényleg egy borzasztó nehéz feladat. Így nem tudom támogatni, de miután kifejtik, azután szívesen változtatom meg a véleményemet.

Kérdés #7

Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?

Igen, teljes mértékben. Ehhez nincs hozzáfűznivalóm, igen teljes mértékben.

Kérdés #8 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak védenie kell? 

Hát ahogy a jelenlegi kormány védi, úgy inkább köszönöm de kihagynám. Gondolom ezt is összekötnék a kereszténységgel, ahogy az országban minden mást, lassan már a dohánybolt is keresztény lesz! 

Kérdés #9

Egyetért-e Ön azzal az alapértékkel, miszerint a gyermekeknek joguk van anyához és apához?

Nem! Egy gyerek ugyanúgy lehet boldog, ha két apja vagy két anyja van, ugyanúgy fogják nevelni, ugyanazokat az emberi normákat fogja megtanulni, mint a többiek. Mi az hogy joga van anyához meg apához? Na és ha valaki árva, vagy esetleg apukája/anyukája meghalt, na azzal mi van? Neki is joga van? Populizmus felsőfokon!

Kérdés #10

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeiket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak? 

Ez a kérdés pedig teljesen mindegy, mert így-is úgy-is az lesz amit a Fidesz akar, hisz nekik van 2/3-os többségük. 

Ennyi volt a Nemzeti Konzultáció 2018! Voltak benne jó kérdések, nem tagadom, de az utolsó 2 kérdéssel számomra teljesen elásta magát az egész. Joga van egy apához meg egy anyához, kész vicc! Én ugye még nem tölthetem ki (Egyébként de, hisz online úgy ki lehet tölteni akár 7 évesen is, mint ahogy 15 évesen is) ezért itt írtam le a válaszaimat. Ez volt tehát az idei Nemzeti Konzultáció, alig várom a jövő évi adagot!

 

 

Nemzeti radikális időutazás

Publicisztika a Bombagyárról.

Ha az ember felnéz a Youtube-ra, és beírja a bombagyár nevet, kész történelem tárulhat a szeme elé. Magyarország első közösségi blográdiója, ahol olyan nevek voltak megtalálhatóak, mint például Polgár Tamás, azaz Tomcat, Sípos Zoltán azaz Blogin, vagy Tomcat akkori kedvese Athina. Ők voltak a nemzeti radikalizmus legmeghatározóbb emberei 2007 és 2009 között, rengetegen hallgatták őket, és felmerülhet a kérdés hogy miért? Beleástam magam a Bombagyárba, és itt vannak az én indokaim.

A Bombagyár egyszerre volt nemzeti radikális, és elképesztően populista. A magukat anticionistának besoroló vendégek néha olyan dolgokat mondtak, amelyek egyszerűen nem voltak igazak, vagy csak elenyészőnek számító ügyeket nagyítottak fel, kerestek benne összeesküvést. Én nem állítom, hogy nem hangzott el amúgy rengeteg igaz dolog a Bombagyárban, de az is igaz, hogy rengeteg fals információt is közöltek a hallgatóik, gyárlakóik felé. 

A Bombagyár nem csak rádió volt, hanem ugye egy közösségi blog. Sajnos ez az oldal már nem elérhető, de rengeteg különböző ember írt oda esetleg leveleket, vagy cikkeket. A rádióban egyébként rengeteg különböző politikai/vallási ideológiával rendelkező ember fordult meg. Volt ott baltól-jobbig mindenki, az egyik adásban például egy szcientológussal készült interjút mutattak be, amely rendkívül korrekt volt. 

A Bombagyár a fent említettek mellett csinált videóriportokat is, például a Hollán Ernő utcai flashmobról, egy Szanyi Tibor sajtótájékoztatóról, és még rengeteg-rengeteg egyéb témáról. 

letoltes_8.jpg

                                                 A Bombagyár logója.

Hazugság, és túlzás lenne azt állítani hogy ezek az emberek szélsőjobberek lettek volna. Természetesen követtek el olyan dolgokat (mint például a Hollán Ernő utcai flashmob), amelyek alapján ez a következtetés vonható le, de a Bombagyár szerkesztői nem voltak nácik, nem voltak szélsőjobberek, és még antiszemiták sem. (Lábjegyzetként jegyezném meg, hogy Tomcat akkori menyasszonya Athina is zsidó.) 

A Bombagyár népszerűségét leginkább Polgár Tamás, azaz Tomcat adta. Ő egy nemzeti radikális politikai véleménnyel rendelkező ember volt, aki ugye elsők között kezdett aktívan blogolni itthon, a Rendőrség rengetegszer elvitte, legtöbbször egyébként tényleg jogtalanul, 2011-ben ő alapította meg a Tolvajkergetők nevezetű szervezetet is. A többi pedig már történelem.

A Bombagyár létjogosultságát az akkori Gyurcsány kormány adta, Tomcat még a rádió megalakulása előtt rengeteg Gyurcsány elleni tüntetésen részt vett, később a rádióban is sokszor beszélt Gyurcsányról, és a hazugságairól. Ott volt a TV ostromnál, meg is kínálták azzal hogy ő vezette a TV ostromot, ami ugye mint kiderült hazugság volt.

A Bombagyár nagyobb akciói közé tartozott a Lelenc állatmenhelynek való gyűjtés, a Hollán Ernő utcai flashmob, és a Hollán Sándor és Ifj.Hollán Sándornak állított emléktábla. Ezek közül talán a legismertebb a Hollán Ernő utcai flashmob, amely keretei között a Broadway jegyirodában szerettek volna jegyet vásárolni egy Kárpátia koncertre. A történethez hozzátartozik, hogy elvileg nem akartak kiszolgálni egy lányt a jegyirodában, aki egy Hungarica koncertre akart volna jegyet vásárolni, azzal az indokkal, hogy ő magyar, és magyarokat nem szolgálnak ki. Nos, pár nappal később valaki megtámogatta Molotov-koktéllal az irodát, enyhébb anyagi kárt okozva. Egyébként a flashmob kudarcba fulladt, hisz a gyárlakók nem tudtak jegyet vásárolni a koncertre, mert bezárt a jegyiroda.

A Bombagyár története 2009-ben, 84 rádióadás, rengeteg írás, és olvasói levél után szakadt meg. Tomcat abbahagyta, és vele együtt szépen lassan elkezdődött a nemzeti radikalizmus hanyatlása, amely a Jobbik 2014-es Néppárti fordulatával vált biztossá. Azért tartottam fontosnak megírni ezt a történetet, mert ezt az ideológiát próbálja itthon feltámasztani Toroczkai László (Aki egyébként volt vendég a Bombagyár rádióban, Budaházy Györggyel együtt), aki a Mi Hazánk mozgalommal ugyan azt képviseli, amit akkoriban a Jobbik, vagy éppen a Jobbikhoz kapcsolódó Magyar Gárda.

Végszóként csak annyit írnék, hogy akármennyire is nem értek egyet a nemzeti radikalizmussal, el kell ismerni, hogy akkoriban óriási követőtábora volt ennek az ideológiának, most pedig Toroczkai László miatt éppen reneszánszát éli. 

 

Rogán Antal szeme mindenhova ellát

A Rogán Antal által vezette tárca "hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel". 

Nem elrémisztő? Hadd kezdjek azzal, hogy remélem olvasod ezt Antal, ha igen akkor hogy vagy, milyen volt a napod a fényűzésben? Ha nem olvasod, akkor pedig szomorú vagyok, mert nem vagyok eléggé lipsi sorosbérenc ahhoz hogy megfigyeljenek.

Komolyra fordítva szót, valaki elmondhatná a Fideszeseknek hogy Orwell az 1984 című könyvet mint figyelmeztetés írta, és nem mint használati utasítás! Az volt az indok, amiért figyelni kezdtek ennyiféle közösségi felülete a következő:"Meg akarják akadályozni az álhíreket." Komolyan? Egy olyan kormány, amely álhírekkel lett megválasztva, az álhírek ellen harcol? 

Ironikus ez az egész, mert ebbe is bele lehet látni ezerféle dolgot. A kormány mindig is szeretett sajtókat behengerelni, vagy eltiporni, mint például a vidéki lapok, a Népszabadság, vagy a Magyar Nemzet, és most lehet hogy mi bloggerek jövünk. 

A 2018 szeptemberében aláírt szerződésben az áll, hogy "a Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről.

Most biztos felmerülhet, hogy pontosak milyen kulcsszavakat állítottak be Rogánék. Van egy olyan érzésem, hogy sosem fogjuk megtudni. Az Átlátszó kezébe jutott dokumentum szerint elvileg ez júniustól-decemberig tartana, de csak szeptemberben írták alá a szerződést. 

Magyarországon nem ez az első eset természetesen, a Gyurcsány kormány idejében is könnyűkézzel tüntettek el blogokat, csak úgy mert miért ne, de könyörgöm, hát pont a Fidesz szidta akkor a Gyurcsányékat, most meg ők csinálják ugyan azt? Nem borzasztó ironikus? Akkor most pontosan melyik is az a bizonyos utódpárt? 

Mert még az internet előtti időkben, amikor még közel sem éltem, akkor még ügynökök voltak, akik jelentettek rólad, most pedig csak megfigyelik a blogodat és puff, már ügynököket sem kell tartani, elég az internet ereje hurrá. 

Összefoglalva, Rogán Antal és minisztériuma éppen a bloggerek ellen küzd, de reménytelenül. Minket bloggereket nem lehet megtörni, mert mi nem vagyunk se vidéki sajtó, se Népszabadság, se Magyar Nemzet. 

Miért annyira fontosak az ügynökakták?

A Lehet más a Politika képviselője, Keresztes László Lóránt 18. alkalommal is benyújtotta a javaslatot, amely az ügynökakták nyilvánosságra hozására szólítaná fel a kormányt. 18-szor szavazták le, és senki nem érti hogy miért is ennyire fontosak ezek az ügynökakták, az a múlt, és amúgy is kit érdekel? Nos, megpróbálom elmagyarázni hogy miért érdekesek azok az ügynökakták.

Emlékeznek a kedves olvasók, mikor Vona Gábor megkérte Orbán Viktort hogy jelentse ki, hogy sosem volt ügynök, sosem kémkedett az államnak? Nos, ezt Viktor akkor sem, és azóta sem tette meg. Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért? Azon kívül hogy KISZ titkár volt (ami szerintem még megérthető), lehetséges hogy ügynök is volt? Ezt sosem fogjuk megtudni, szerintem nem volt az, de benne van a pakliban.

Az ügynökakták nyilvánosságra hozásának lényege éppen a múlttal való elszámolás. 18 alkalommal mind a 18-szor a Fideszesek szavazták le. Két eshetőség áll fenn. A Fidesz nem szeretne elszámolni a múlttal, mert feleslegesnek tartják. Már ez is eléggé szörnyű, de ott a másik lehetőség, hogy azért nem akarnak elszámolni a múlttal, mert esetleg sok Fideszes volt ügynök, és rosszul nézne ki egy jobboldali szervezet tele volt kommunista ügynökökkel.

Emlékeznek még a kedves olvasók, hogy mi volt Medgessy Péter bukásának egyik indoka? Kiderült róla hogy 3/2-es ügynök volt, és ezt valahogyan kifelejtette az önéletrajzából. Abból is óriási botrány lett, pedig egy MSZP-s politikusról beszéltünk. Na most, ha kiderülne hogy esetleges Fideszes politikusok, vagy a legrosszabb esetben Orbán Viktor is ügynök volt, akkor abból már nem mosná ki magát a Fidesz.

Az LMP 18-szor nyújtotta be ezt a javaslatot! 18!!! El tudják ezt hinni? 18 próbálkozás, és mind a 18-szor leszavazták, de valószínűleg be fogják adni 19.alkalommal is, és ez így fog menni minimum 2022-ig, de lehet hogy 2026-ig, vagy 2030-ig! 

Keresztes László Lóránt a következőt írta:

"Az LMP álláspontja szerint egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni, és nem lehet korszakváltást alapozni. A párt ezért eltökélt abban, hogy az elmúlt rendszer összes piszkos titka kiderüljön"

Akármennyire is tett azért mostanában az LMP hogy ne értsek vele egyet, most kivételesen mégis megteszem. Ez is egy aspektus, és amiket én fent felvázoltam, azok is aspektusok. Rengeteg kérdőjel van, és valószínűleg egyhamar nem is kapunk rájuk válaszokat.

Az hogy vajon miért titkolják ennyire az ügynökaktákat, az a Fidesz kormányzás alatt sosem fog kiderülni. Vannak vélemények, a teljesség igénye nélkül meg is próbáltam leírni őket, de összességében sosem fogjuk megtudni, hogy mégis miért védik ennyire az ügynökaktákat.

Pofátlanságfaktor az X-faktorban

Azaz hogyan kell tönkretenni egy tehetségkutatót a nézettségért

Ismét kimozdulok a komfortzónámból, és picit elmerülök a kereskedelmi TV-k mocskában, mert amit példának okáért az idei X-faktor képvisel, azt már csak a mocsokkal tudom azonosítani. 2010 óta van szerencsém követni a műsort, és így tökéletesen láthattam hogy hogyan lett egy hozzáértő zsűriből, az ami most van. 

Az idei X-faktor sem maradt el botrány nélkül, ott volt Miriam. Rónai Judit Miriam egy 36 éves énekes/dalszerző, aki 10 évvel ezelőtt I dont care címmel albumot adott ki Amerikában amelyet az Amazonon a mai napig meg lehet vásárolni, bár csak 7 példányban elérhető már. A zenéje borzasztó, én végighallgattam az albumot, azon kívül hogy az összes szövege sablonos, zeneileg olyan kreatív mint egy részeg lajhár, még az énekhangja is inkább hasonlít egy lezuhant MiG 29-es repülőgépre, mint egy híres énekesnőére.

De nem is erre szeretném kihegyezni ezt a cikket, mert mindenki tudja hogy mi történt, tele volt vele a média. Miriam hozzávágta a zsűrihez a mikrofont, ők meg elküldték melegebb éghajlatra a "művésznőt". Nos, ezzel alapból semmi baj nem lenne, csak az a gond hogy nem csak vele viselkedett alpári módon a zsűri.

Az ilyen tehetségkutatókban mindig vannak, akik nem tehetségesek. Esetleg fogadás miatt mennek el, vagy magukról azt hiszik hogy tehetségesek, de ugye nem azok. Hogyan reagálja le ezt egy jó zsűri? Elmondja hogy ez nem neked való, inkább hagyd, foglalkozz mással. Ezt tette például Puzsér Róbert is, mint a Csillag Születik zsűritagja 2012-ben. De a 4 zsűri (Byalex,Radics Gigi,Gáspár Laci,Puskás Peti), akik egyébként rosszabb csapatot alkotnak mint a női szellemirtók, úgy gondolták hogy megalázzák az ilyen, tehetségtelen embereket. A szakmaiság csak nagyon ritkán csillan meg az ilyen véleményekben, leginkább a páciens gyalázása, szidása, kiröhögése jellemzi ezeket a véleményezéseket. 

Persze lehet mondani, hogy ezt csak a nézettségért csinálják, de ez csak akkor lenne oké ha ezt egy fehér fallal művelnék, de ezek érző, lelkiismeretekkel rendelkező emberek. Nem azt mondom, aki nagyképű senkiházi, vagy hozzávág a zsűrihez egy mikrofont, azt el lehet szidni a sárga földig is akár, de egy szerencsétlent aki elhitte magáról hogy tehetséges, minek kell még többet rugdalni, épp elég neki a felismerés, hogy tehetségtelen.

Véleményem szerint a jelenlegi X-faktor már nem a tehetségekről szól, hanem a zsűriről. Arról hogy a zsűri hogyan aláz meg, vagy éppen dicsérget embereket. A szakmaiság már teljesen kiveszett az egészből, és én ezt nagyon sajnálom. Az utolsó pislákoló reményem volt az idei X-faktor arra, hogy lesz még jó magyar tehetségkutató, de kihunyt ez a remény bennem.