Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A 10 legjobb rendszerellenes zenemű

2018. december 31. 18:09 - Balint Szolga

Magyarországon a rendszerellenes zenék kultúrája leginkább a Gyurcsány kormány alatt kezdett el virágozni, akkor is voltak nagyon jó zenék, de az Orbán kormány idején ezen zsáner elkezdett felvirágozni, olyan nagy nevek jöttek a képbe mint például a Kozmosz, a WNTS, az Egyetlen, és még sorolhatnám akár órákon keresztül. Most összeállítottam a legjobb 10 rendszerellenes zeneszám listáját, fogadjátok szeretettel! BUÉK!

10.WNTS-Köszmédia

Egy zeneileg nagyon remek szám, én nagyon szeretem. A bandában egyébként egy ex-kozmonauta is játszik, az egyik énekes, Dani. A refrén borzasztóan erős, a verse részek picit gyengébbek szerintem, de azok is ütősek természetesen. A zene üzenete egyszerű, tökéletes tükröt állít a közmédiának csúfolt valaminek, ami csak a kormányoldal véleményét hajlandó megjeleníteni.

9:Egyetlen-Tedd le a kezedet

Egy fokkal punkosabb szám mint a Köszmédia, ebben a műben egyébként mind a két kozmonauta hallható, hisz ameddig Zsombor lead-vocalozik, addig a harmony-vocal a másik volt Kozmosz énekes, a fent már említett Dani. Egy borzaszótan erős zene, erős üzenettel!

8:Hétköznapi Csalódások-Geciország

Nos, ez egy fokkal trágárabb, mint a többi, de pont ez ad neki olyan erőt, ami egy ilyen hangulatú zenét eltud vinni a hátán. A zene az Orbán kormányról szól, és az Orbán által kiépített rendszerről. A zene egyszerű mint a bot, de annál tökéletesebb, én nagyon szeretem.

7:Kozmosz:Tudod hogy nincs bocsánat

Egy József Attila feldolgozás, egy erősen punkos stílusban, ami nagyon jellemző volt a Kozmosz munkásságára. A Kozmosz egyik legjobb zenéje szerintem, remek átdolgozás, és a versnek pedig remek üzenete van, ami szinte megzenésítésért kiáltott.

6:BajnoQ-Magyar idők

Egy picit kevésbé punkosabb, de annál inkább remek az újonnan alakult Bajnoq EP címadója, a Magyar idők. Egyébként ez egy Egyetlen szám lett volna, csak miután Zsombor már a BajnoQ nevű zenekarban játszik, ezért úgy döntött hogy átviszi a zenét, és befejezi. Egy remek kritika a kormány felé!

5:ÉnÉsÉn-Kutyák:

Ez egy nagyon művészi zene, egy menhelyen keresztül mutatja be az ország sanyarú sorsát, és rabszolgaságát. Egy borzasztóan egyszerű, két akkordos dallama van, viszont pont ez teszi különlegessé. A vokálja nagyon erős, hisz 11 embert vokálozik egyszerre, ami borzasztóan kórusszerű élményt ad a hallgatónak, amely stílus jól áll a számnak.

4:ÉnÉsÉn-Itt felejtettek
Ez már inkább megmutatja az ÉnÉsÉn stílusát, amely egy erősen rappes, viszont a magyar rapzsánerrel ellentétben egy üzenetet közvetítő rapstílus. Ez a magyar életet hivatott bemutatni, és arra buzdít hogy a fiatalok hagyják el az országot, és keressenek maguknak rendes életet külföldön.

3:ÉnÉsÉn-Ébren a nép

Ez a zene az “Itt felejtettek”-el ellentében egy lázadóbb hangvételű zene, ami arra buzdítja a fiatalokat hogy váltsanak rendszert, tüntessenek a rendszer ellen, a szerző nagyon szeret szójátékokat használni, példának okáért:”NER-t visszafoglalunk minden iskolát”, ami nagyon jót tesz a számnak

2-Kozmosz-Okosak földje

Magyarországot hivatott bemutatni ez a szám is, a legnagyobb erőssége a történelmünk kiparodizálásában rejlik. Például:”Utána Hortyék is okosak voltak, hadat üzenni a Szovjetuniónak” A punk stílus itt elképesztően megfigyelhető.

1-Kozmosz-Forradalom

A kiöregedést bemutató szám, a kiégést reprezentáló zenemű, a személyes kedvencem ebből a listából. A dob ebben borzasztóan pörgős, a gitár valami elképesztő, az üzenet pedig nagyon ott van a szeren. Véleményem szerint ez a legjobb Kozmosz szám mind közül!

+1 Kozmosz-Kedves Vezető

“Mi ez a sok kérdés, ha várod a választ SZOPTAD”, akiknek ismerős ez a kezdés azoknak gratulálok, hisz ez a szám is valami elképesztő. A saját 10-es listámra sajnos nem fért fel, de mindenképp meg kell említenem, mert egy remek szám, ami megérdemli hogy legalább említést tegyek róla.

Nos ennyi lett volna ez a lista, Békés Gáspár barátom remekül összeálította a társadalom/rendszerkritikus számokat, a lejátszási listája itt érhető el:https://www.youtube.com/watch?v=Dgt7tCMVrok&list=PLE5Mryzzd6gjvESxQ6LG7THxm67Gjj5dQ

U.I:Nem akarna újra összeállni a Kozmosz? Pretty please?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr1514514650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atyek 2019.08.21. 17:30:16

Utóirathoz: Holnap Bajnoq után újra összeáll hat számra a Kozmosz Pesten. www.facebook.com/events/347585916157997/
süti beállítások módosítása