Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A magyar politikai vitakultúra helyzete a rendszerváltástól számítva

2019. június 20. 19:44 - Balint Szolga

Nyugatmámor (1990-2000)

Egy működőképes demokrácia alapja az egészséges vitakultúra.

Erre az állításra alapzom az elkövetkezendő három hét cikkeit. Véleményem szerint jelenleg a vitakultúra halott kis hazánkban. Arra vállalkoztam, hogy felkutatom hogy hol romlott el minden, és megpróbálom időrendi sorrendben bemutatni a magyar közéleti vitakultúra helyzetét!

Kezdetek

Kezdjük az egészet  1990 előtt egy évvel! 1989-et írunk, az államszocializmus mérhetetlen sebességgel süvít az összeomlás felé, az emberek csak egy dologra vágynak, szabadságra. A horizonton rengeteg fiatal tűnik fel akik készek rendszert váltani, köztük az egyikük a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor. Az emberek küzdenek hogy végre kimondhassák amit akarnak, a társadalom küzd a vitakultúra megteremtődéséért. Majd a határ megnyílik, és ezzel együtt a vitakultúra is helyet kap.

Nyugatmámor

Coca-Cola, McDonalds, Levis farmer. Az államszocializmus lebomlása után az emberek a nyugathoz akartak tartozni, a céljuk egy nyugatias demokrácia kiépítése volt, és ennek elengedhetetlen része a vitakultúra. Így egyre több és több vita volt 89-ben, az emberek végre úgy érezték hogy van értelme vitatkozni. A nyugat mámora viszont nem sokáig tartott ki, de ezzel majd csak a következő cikkben fogok foglalkozni!

ndk4.jpg

                         Határnyitás 1989-ben. Forrás:MTI                                                                                                                                     

1.vita:Antall József-Kis János

(1990.04.04)

Antall József az MDF elnöke és Kis János az SZDSZ megbízott alelnöke a választás II. fordulója előtt csapott össze. A vita menete nyugodt volt, Antall József egy elképesztően illedelmes viselkedést mutatott be. Ami ebben a vitában meglepett, hogy nem tapasztaltam azt a szintű gyűlöletet mint most, természetesen rengeteg pontban nem értett egyet a két fél, de ezt próbálták megvitatni, ami 1 évvel a rendszerváltás után több volt mint meglepő!

 A választást az MDF nyerte, Antall József pedig sajnálatos módon 1993-ban elhunyt így őt többet nem láthattuk vitázni, viszont Kis János a mai napig él és virul! A moderátor egyébként Baló György volt, akinek legnagyobb erőssége a kérdezés volt! Ebből a vitából azt a következtetést tudom levonni, hogy itt a megszületett vitakultúra még tökéletesen működött,

 pjimage_top_story_lead.jpg

Életkép a vitából. (Balra:Kis János Jobbra:Antall József)                                                            Forrás:Magyar Narancs

2.vita:Kónya Imre (MDF)-Orbán Viktor (Fidesz)

(1992.04.28)

1992-őt írunk. Egy eléggé erős Kónya-Pető vita Kónya Imre újra asztalhoz ült, ebben az esetben a Fidesz egyik vezéralakjával, Orbán Viktorral. Így bizony, Orbán Viktor 1992-ben még nem volt a Fidesz egyedüli arca, olyan emberek keringtek a pártban akkoriban még, mint például Fodor Gábor!  A vita meghirdetett témája a demokrácia volt, és a nézők kérdezhették a két résztvevőt.

 Orbán Viktor elképesztően szimpatikusan vitatkozott Kónyával, igyekeztek nem elkövetni ugyanazt a hibát mint ami a Kónya-Pető vitán történt (Miszerint a közönség teljesen Pető ellen fordult és érzelmi kitörésekkel zavarták a vitát), és sikerült is. Természetesen nem lehetett ezt teljesen megakadályozni, a vita nem volt annyira nyugodt mint az első Antall-Kis vita, de így is azt a konklúziót tudom levonni, hogy egy picit erősebb ugyan, de ugyanolyan fair vitát láthattak az emberek 1992-ben Székesfehérváron.

hqdefault.jpg

Életkép a vitából. (Balra:Kónya Imre Jobbra:Orbán Viktor)                                                          Forrás:Youtube

Forgassuk meg egy picit az idő kerekét, az 1994-es választásokat az MSZP nyerte, 4 évvel a rendszerváltás után az utódpárt ismét az ország élére állt, a Fidesz összezuhant, alig jutott be a parlamentbe! Ebből az évből nem nagyon találtam rendes vitaanyagot, így egy óriási ugrással ugyan, de eljutunk 1998-hoz, ahol valami elkezdett elromlani.

3.vita:Horn Gyula (MSZP-SZDSZ)-Orbán Viktor (Fidesz) 

(1998.05.19)

Az év mint említettem 1998. Horn Gyula volt akkoriban a miniszterelnök, aki egy elképesztően cinikus ember volt, és ez a vitában is kijött. Az 1998-as választás II.fordulója előtt járunk, a két talpon maradt párt az MSZP és a Fidesz.

A vita menete elképesztően más volt mint az eddigi kettő, sokkal inkább voltak cinikus megjegyzések, odaszurkálások, inkább kezdték el egymást ellenségként kezelni a felek mint ellenfélként! A vitát toronymagasan Orbán nyerte, akit 98-ban meg is választottak miniszterelnökké, viszont a hangsúly nem ezen van. A hangsúly azon van hogy az alig 8 éves vitakultúra szépen lassan elkezdett cinizmusba fordulni, hála Horn Gyulának. Innentől pedig már csak lejjebb fog vezetni utunk sajnos!c_sos19980520017.jpg Életkép a vitából (Balra:Horn Gyula Jobbra:Orbán Viktor)                                                          Forrás:Magyar Narancs

Konklúzió

Ezen a ponton még nem lehet végleles konklúziót levonni. A 90-es években a vitakultúra ragyogott, viszont a 98-as Horn-Orbán vita szerintem egy figyelmeztetés volt arra, hogy előbb-utóbb el fogunk jutni arra a pontra, amikor a vita nem lesz más mint a két fél "utálatversenye". Véleményem szerint itt még menthető lett volna a helyzet, de ami ezután fog következni, az csak rosszabb lesz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr2914904048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása