Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A Z generációért!

2018. október 14. 17:31 - Balint Szolga

Nagyon sokat kritizáltam az oktatási rendszert, szerintem teljesen jogosan. De milyen ember az, aki nem kínál alternatívát? Mert természetesen, mindent lehet kritizálni, de ameddig az ember nem mutat helyette alternatívát, valami mást ami szerinte működőképesebb, addig a kritika üres, nincs mögöttes tartalma. Ebben a cikkben leírom az általam elképzelt "nagybetűs" oktatási rendszert, maradva a realitás talaján.

Az általam elképzelt oktatási rendszerben nem lenne kötelező hittan/erkölcstan oktatás, helyette iskolai utáni foglalkozásként lenne számon tartva. Tudom hogy picit erős kezdés, de én a szekuláris oktatásban hiszek. Tisztelem a vallásokat, de azt egy edukációra szánt épületbe beerőszakolni, kötelező jelleggel, az szerintem nagyon nem oké. Természetesen lehet mondani, hogy ott az erkölcstan, de (az egyébként Népszavában is megjelenő) írásomban bebizonyítottam, hogy ott is előkerülhet nagyon könnyen a vallás témaköre, ahol a tanár nyugodtan rásulykolhatja a diákra saját világlátását, következmények nélkül.

Az általam elképzelt oktatási rendszerben beköszöntene a 21.század. Ameddig a poroszok rég leradírozódtak a világ térképéről mint független állam, az általuk kitalált oktatási rendszer a nyakunkon maradt. A frontális oktatásban nagyon kevés tanár tudja élvezhetően átadni az anyagot, ők is leginkább csoportmunkákkal, vagy éppen humorral tudnak imponálni a diákoknak. Szerintem egy diákcentrumú oktatást kellene létrehozni, amelyben a diákok egymástól is tanulhatnak.

Az általam elképzelt oktatási rendszerben a Mens sana in corpore sano (Ép testben ép lélek) elve nem érvényesülne kötelezően. Természetesen testnevelés óra kell, de mindennap egy tesióra úgy, hogy egy diáknak akár 7-8 órája lehet amellett, azért egy picit felesleges. Főleg hogyha mondjuk a fent említett órával kezdi a diák a napját. Az óra után, a zuhanyozási lehetőségek hiánya miatt izzadt és "szagos" lesz egész nap, ami nem éppen a legjobb érzés!

Az általam elképzelt oktatási rendszerben ki lenne használva a technika által nyújtott előny, nem pedig megtagadva. Az interaktív tábla, amelyek iskolák százaiban állnak már rendelkezésre, az esetek többségében csak porosodnak a sarokban, pedig milyen hasznosak is lennének! Az informatika oktatással kapcsolatban pedig csak annyit, hogy a word szövegszerkesztés helyett taníthatnának valami olyasmit, amire szükség lesz az életben.

Az általam elképzelt oktatási rendszerben nem lenne annyi felesleges képlet, évszám, és még sorolhatnám. Az iskolának az életre kéne nevelnie, arra hogy megértsd a jövődet, nem pedig arra hogy hogyan kell évszámokat, és képleteket magolni! Mert ameddig a diákok tudják hogy mikor volt a kenyérmezei csata, addig sokuk egy levelet nem tud feladni normálisan.

Ha szeretnéd, hogy az ország legnagyobb diák érdekképviseleti civilszervezetében képviseljem ezt a véleményt, szavazz rám a Független Diákparlament idei választásán! Mert szavak helyett, cselekedjenek a tettek! 14 és 21 év között lehet szavazni, az alábbi linken

https://valasztas.diakparlament.hu/voting/profile/310

#aZgenerációért

Szólj hozzá!
Címkék: Elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr6514299935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása