Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A kormány előnybe helyezi az egyházi iskolákat?

2018. július 15. 02:34 - Balint Szolga

Előző cikkem után, maradok az oktatásnál, ahol egy nagyon érdekes kérdés vetődött fel bennem. Egy egyházi iskola, nagyobb támogatásokba részesül-e mint egy állami? Hova érdemes beíratni egy szülőnek a gyermekét? Nos ez a kérdés kapásból 98 helyen fel sem merül, hisz ott csak a vallásos oktatás elérhető, szekuláris osztály nélkül! Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért gond? Először is, ez teljesen szembemegy a 2011. évi CCVI törvénnyel, melynek első paragrafusa kimondja hogy:

1. § (1) Mindenkinek joga van a lelkiismeret és a vallás szabadságához.

 Másodszor a jelenlegi Köznevelési Törvény (31. §) lehetővé teszi az egyházi fenntartású intézményeknek a hitélet és a hittan előírását, és ennek elmulasztásának büntetését. Ez a kettő összeférhetetlenséget okoz, hisz akiknek nincs más választásuk, és csak egyházi iskolába tudnak menni, azok elesnek a lelkiismereti szabadság jogától, amely törvénnyel ütközik szemben

2013-tól kötelezően bevezették a hittant, és az erkölcstant. Nos, ironikus ez, hisz maga Orbán Viktor mondta azt, még 1992-ben egy Kónya László elleni vitában, hogy a vallás nem az iskolába való. Szóval bevezették ezeket a tantárgyakat, míg olyan fontos, élethez szükséges dolgok, mint mondjuk alapszintű pénzügyi oktatás, mélyebb környezetvédelmi oktatás (A biológia órába épített pár leckén kívül), és alapszintű politikai ismereteket pedig kerülik, mint macska a forró kását.

Az utóbbi időben megduplázódott a vallásos iskolák száma, a 2010/11-es tanévben még csak 197 egyházi fenntartású iskola volt, míg a 2014/15-ös évben már több mint 300. 2012-2016 között szinte duplájára nőtt az egyházi iskolában tanulók száma, hogy pontos legyek, 112 500-ről több mint 204 ezerre, amely szám elképesztő, annak tekintetében hogy a Magyar Ifjúság 2015-ös kutatása szerint a Magyar fiatalok 41%-ateista.

Egy egyházi iskola 3,4x támogatást kap az államtól, az adófizetők pénzén, miközben az állami iskolák néhol a létminimumon működnek. Ide pont tökéletes a Budai Nagy Antal példája, ahol még fűtés sem volt pár napig. Nagyon sok szülőben merül fel sajnos az a gondolat, hogy fia/lánya hiába ateista, inkább beíratja egy egyházi iskolába, hogy ne essen rá a vakolat, hogy  olyan mellékhelyiségben végezhesse el dolgát, amit felújítottak a 2.Világháború UTÁN is, és ne fagyjon meg télen, és ne sültként térjen haza az iskolából nyáron.

Lázár János, volt kancelláriaminiszter egyszer azt mondta, hogy a kormány célja jó keresztény embereket kinevelni. Nos ez egy keresztény szemében még jól is hangozhat, csak az ország egy része ateista, akiknek ez a kijelentés eléggé bökte a csőrét. Ez a kijelentés tökéletesen leírja, hogy jelenleg mit művel a kormány az oktatással. Több állami támogatás az egyházi iskoláknak, miközben a létminimum alatt lévő állami iskolák küzdenek az életben maradásért, az oktatási szekularizáció teljes elvetése.

A jelenlegi kormányt egy erősen keresztény réteg emelte fel, a jelenlegi hatalmi pozíciójába, és ezt a kormány is érzi. Ezért is erőltetik ennyire az egyházi iskolákat, hisz így egy újabb olyan generáció fog felnőni, akik nekik kedveznek (Óriási tisztelet a kivételnek!). Saját véleményem szerint egy olyan órára lenne szükség, ahol az ember megismerheti az összes vallást, minden vallásnak megtudhatja a legfontosabbakat, és így tud választani.

 Forrás:Békés Gáspár-Szekuláris Állam Jelentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr9614113223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása