Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

Egyházi iskolákban a jövő?

2018. november 06. 22:14 - Balint Szolga

Rétvári Bence szerint igen!

Rétvári Bence újra nyilatkozott. Őszinte leszek, Hajnal Gabriella után nagyon keveset várok ha egy oktatással kapcsolatban lévő államtitkár/vezető szólal meg. Ami viszont most történt, az egyszerűen elképesztő! Rétvári Bence kijelentette, hogy:

Nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi, hiszen évszázadok során bizonyította, hogy mindig képes a megújulásra.

Rétvári úr, kérem ezt beszéljük meg. Szóval ön azt állítja, hogy az egyházi pedagógia a legkorszerűbb, mert az mindig képes megújulni. Rétvári úr, ismeri ön a tudomány szót? Mert az állami iskolákban a tudományra építenek, és az is képes megújulni. Gondoljunk bele például, az informatika milyen gyors iramban fejlődik, és az még csak egy darab tudományág!

Rétvári Bence még a következőt is kijelentette egyébként:

Az iskolák egyházi fenntartása még az államinál is jobb garancia a megmaradásukra.

Na és akkor itt felmerül a kérdés, hogy mégis miért jobb garancia. A Fidesz-KDNP kormányzás éveiben, szépen sunyiban elkezdték megemelni az egyházi iskoláknak juttatott pénzek mennyiségét, 2018-ban ez olyan szinten van, hogy egy egyházi iskola 3x 4x-több támogatást kap mint egy állami fenntartású iskola. Így könnyű mondani hogy jobb garancia, hisz abba pumpálják a pénzt.

Ameddig egyes állami gimnáziumokban nincsen WC-papír, kréta (Nem az E-Napló, az mindenhol van, akkor is ha van hozzá technika, és akkor is ha nincs!), fénymásolópapír, és egyéb alapeszközök, addig egy egyházilag fenntartott iskola szinte úszik a "jólétben", ami itthon azt jelenti hogy nem szakad rájuk a tető.

Ismét felmerül a lelkiismereti szabadság kérdése. Egy egyházi iskolában várhat arra az ember, hogy világnézetileg semleges osztályt indítsanak. Nem fognak, mert az a céljuk hogy beleprogramozzák a gyerekbe a hitüket, hogy az később menjen adakozni az adott egyháznak, természetesen adómentesen! 

Egyszer még el fog jönni az a nap, amikor az összes itthoni iskola az egyházak kezében lesz. Ha ez esetleg megtörténne, akkor nem csak az ENSZ 1989-es gyermekjogi egyezményét szegnénk meg, hanem a saját alaptörvényünket! Száz szónak is egy a vége, egy demokratikus országban nem szabadna hogy az egyházak ekkora hatalmat gyakorolhassanak az oktatásban.

50 komment
Címkék: Reakció

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr314336659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.11.07. 20:19:12

a Lauder Javne azért maradhat?

dunántúli gyerek 2018.11.07. 22:06:55

Ez egy jo 5let, remelem jovore megduplazzak az egyhhazi iskolak apanazsat. Ilyen helyre lippsi nem megy, tehat a penz jol hasznosul.

Orion65 2018.11.07. 22:17:04

Én egy egyházi iskolában tanítok retek cigányokat. A közalkalmazotti bértáblával fizetnek és az óraszámom is az állam törvényei szerint vannak rám osztva. Pár sakktáblát szerettem volna venni egy hónapja (pár ezer forintért); nem volt rá pénz... Szóval hányszor is több pénzt kap a fenntartóm? Valaki nagyon félre van informálva... Egyébként az iskolák többsége a KLIK elől menekült az egyházi fenntartás alá. A fejkvóta ugyanaz, csak talán nagyobb az empátia... Bár igaz, hogy a szomszéd városban az egyház fizet túlórákat az iskoláiban, nekünk meg coki...

dunántúli gyerek 2018.11.07. 22:31:21

@Orion65: Hat, ez nem tul eletszeru. En is egyhaziba jartam annak a kozeleben nem volt 1 cigany se. Eleve azert volt tuljelentkezes, felveteli stb. mert a kolkeiket oda kuldo szulok nem rajonganak a kisebbsegiekert.

Orion65 2018.11.07. 22:32:09

@maxval balcán bircaman: Magyarországon nem tudok ateista (istentagadó) iskolákról. Minden iskolában választható a hittan például vagy az erkölcstan. Más kérdés, hogy akiknek ez köszönhető, egyáltalán nem erkölcsösek, nem hívők, bármennyire is verik féltéglával a mellüket a kereszténydemokráciával, meg keresztény értékekkel, amit védenek de nagyon... Épp csak a tízparancsolatot nem tartják be (Ugye Kásler úr?!)! Egyébként a diákjaink se tartják be; nem hatja meg őket az "egyházi fenntartás".

Orion65 2018.11.07. 22:37:50

@dunántúli gyerek: Én pedig nagyon is megélem a retardált full cigány felső tagozatot. És nem egy ilyen iskoláról tudok a környéken. Ez a nagy büdös helyzet! Igaz, a "képviselő úr" annak idején nem ilyen lovat akart, hanem olyat, amit te ismersz.

conchita wurst 2018.11.07. 22:45:56

@Orion65: Nezd ha te tanar vagy barmilyen iskolaban, az eleg nagy gaz.

Hórukk 2018.11.07. 23:08:53

Csak azért jó az 1házi iskola mert legálisan szegregálhatnak. Ja és a szekszuális felvilágosítást is elintézik a pabbácsik gendersemlegesen: nekik mindegy hogy kisfiú vagy kislány...

Ranó Matyi 2018.11.07. 23:39:27

@maxval balcán bircaman: mér bazmeg. A kereszténység egy legenda, egy kamu faszság

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.08. 05:58:44

@Orion65:

Ahol az oktatás alapja a materialista, úgynevezett "semleges" nézet, az már eleve ateista iskola.

feribácsi 2018.11.08. 07:12:46

@maxval balcán bircaman: Iván, tudod te egyáltalán, hogy mit jelent az ateizmos szó? Mert a hozzászólásaid alapján nem igazán.

vergyula 2018.11.08. 07:25:22

@maxval balcán bircaman: Matekot, fizikát, kémiát stb nehéz máshogy tanítani. Irodalomnál, történelemnél viszont kikerülhetetlen a vallás/egyház témakör.

Csucsuksfc 2018.11.08. 07:32:51

fogadjunk, hogy az fáj, hogy katolikus iskolák épülnek ? Ha bármilyen más épülne, akkor tapsikolnátok :-) Főként, ha muzulmán vagy zsidó, nem megbántva ezzel az ezen vallások hívőit, hanem inkább a tapsikolóknak címezve.

2018.11.08. 07:38:14

Az egyházi iskolák fenntartását ugyanúgy az állam finanszírozza, ha az egyház költ rá, az ezen felül van. Pontosan emiatt az egyházi iskolák a gyakorlatban több pénzből gazdálkodnak, gyerekszám csökkenés esetén pedig az állami iskolák zárnak be, nem az egyháziak. Így gyakorlatilag egyre nagyobb szeletét teszik ki a közoktatásnak.

Erre ráadásul rátett egy lapáttal a gimnáziumok számának csökkentése és a szakgimnáziumosdi.

Szülővárosomban a rendszerváltáskor volt 7 darab állami szakközépiskola/technikum, és 3 darab gimnázium. Ebből 2 gimnázium és egy szakközép lett egyházi. A 2000-es évekre bezárt 2 állami szakközép az egyházi szakközép és egy állami gimnázium is lett, azaz lett 1 állami gimi 3 állami szakközép, 1 állami vegyes, 2 egyházi gimi és 1 egyházi vegyes.

Nos, a Fidesz kormányzat alatt elvették a vegyes állami szakközép gimnáziumi oktatását, az egyháziét meghagyták. Emellett a szakgimnáziumokká átnevezett szakközepek kevesebb közismeretet tanítanak, természettudományokból például csak az egyiket szaktól függően. Így már nem alkalmasak arra, hogy a felsőoktatásra készítsen fel (kivéve az egyetlen irányt, de 14 évesen kevesen tudják még mi az). Ez azt jelenti, hogy akinek érettségi után továbbtanulás a célja, az korábban 5 állami és 3 egyházi iskola közül valaszthatott, most marad 1 állami és 3 egyházi gimnázium (beleértve a vegyest). És bár jelenleg a egy állami gimi áll a legjobb helyen a statisztikák szerint, a pénzhiány miatt jó eséllyel a két egyházi idővel le fogja hagyni, de a vegyes egyházi iskola, ami az én időmben a gimis osztályban is átlag szakközép színvonal volt, tudom mert ott tanultam, ott fogja hagyni a szakgimnáziumokat.

2018.11.08. 07:40:48

Ugyanakkor megjegyzem az egyház nyomulása a közoktatásban biztos záloga annak, hogy a jövő generációja vérateista legyen. Ránk egyházi iskolában tanulókra ugyanúgy hatottak az egyházi tanítások, mint a korabbi generációkra a kommunista tanok: végig vércikinek és bullshitnek éreztük.

2018.11.08. 07:42:37

@Orion65:
Mert az egyház baszik az állami támogatason felül, ami ugyanannyi mint egy allami iskolánál, költeni az iskolátokra. Van amelyikre költ, sőt van amelyiket német egyház is támogat na ott van pénz. Az iskolavezetésetek lehet balfasz, hogy az egyházon belül nem bír kilobbizni több pénzt.

2018.11.08. 07:45:31

@Orion65:
Egyébként ha a tanítványaidat retek cigánynak nevezed, akkor nem kellene tanítanod.

zoll78 2018.11.08. 07:48:40

A vallás egy rendkívüli marketingek megáldott babona. Azért hogy a gyerekedből megpróbálj jó embert nevelni nem kell feltétlenül egyházi iskolába járatni. Az Istennel nincs bajom de a földi helytartójai azért hagynak kívánnivalót maguk után. Ezért nincs az enyém megkeresztelve.

TBone 2018.11.08. 08:13:47

@maxval balcán bircaman: Csak azért, mert pár ókori szakállas kecskepásztor kitalált magának egy szigorú szakállas bácsit, aki égben lakik, azon kívül semmi nem támasztja alá Isten létezését.

vergyula 2018.11.08. 09:06:11

@maxval balcán bircaman: Semmilyen, amennyiben hitkérdésként kezeljük. Bizonyíték csak akkor kell, ha létezését ténynek tekintjük, és kötelező jelleggel tanítjuk. Akkor viszont legyen megdönthetetlen.

2018.11.08. 09:16:51

@maxval balcán bircaman: Birkuci ! Bizony nagyon fontos, mert a pedopapok csak ott garázdálkodhatnak, hiszen őket védi az egyház.
De egy állami iskolában, ha ilyen felmerül, akkor a szülő helyrerakja a tanárbácsit, még akkor is ha az netán fideszes. Ehhez nem kell más, csak egy "fatestápoló " vagy egy lapátnyél, és hidd el, még azt is meggondolja a pedoja, hogy ránézzen ésőbb a gyerekre.

De hogy gondolkozz egy kicsit, íme egy kis szösszenet, de jelzem, én ortodox görögkatolikus vagyok. De az értelmet mindig és mindenkor elfogadom.

Ime egy válasz a sok közül --"Akár van Isten, akár nincs, akár van halhatatlanság, akár nincs - gonoszság másokat kínozni pusztán szórakozásból; a barátság, a szolidaritás, a szeretet és az önbecsülés pedig egy tökéletesen Isten nélküli világban is a legfőbb emberi értékek közé tartozik. Vannak ugyan intellektuális rejtvények akörül, hogy honnan tudják az emberek, hogy ezek a dolgok jók - ez a kérdés azonban egy vallásos etikában még inkább talányos. A lényeg az, hogy ezek a dolgok Isten nélkül is kívánatos értékek maradnak, és az életnek lehet értelme Isten nélkül is. Ez az ateizmus végső üzenete.

Végül csak egy mondat, aki ateista az nem egyből bűnöző, nem rabló és nem Istentagadó. Csupán csak kétkedik abban ami misztikus és ami megfoghatatlan és meghatározatlan. Mert a sok kdnp-s párttagok között is van tolvaj, hazug, nyerészkedő és sok sok olyan aki a 7 fő bűnt --ha egyenként is elkövet. Ilyenek . A kevélység. 2. A fösvénység. 3. A bujaság. 4. Az irigység. 5. A torkosság. 6. A harag. 7. A jóra való restség. " És akkor a lopásról, a hazugságról, a hit meggyalázásáról, félremagyarázásáról még nem is beszéltem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.08. 09:38:26

@vergyula:

Az anyagi világon belül nem létezik Istenre valós bizonyíték.

conchita wurst 2018.11.08. 09:58:39

Ha a zsindexes bloggereknek nem tetszik ki kapja az iskolapenzt, eleve tul nagy baj nem lehet.

2018.11.08. 10:03:22

@maxval balcán bircaman: Na látod, most árultad el magad, hogy semmit nem tudsz a vallásról. De segitek neked, mert legalább ezt is megismered.

Ime ---" ..... Az ortodox kereszténység (ez a pravoszláv egyház, de hívják még görögkeletinek is, ezt azonban érdemes kerülni) szintén a keleti egyház része. Szkizmában voltak a Katolikus Egyházzal, de az egyházszakadást 1965-ben feloldotta VI. Pál pápa és I. Athinagorasz konstantinápolyi pátriárka. Főleg tanításbeli és dogmatikai különbségek vannak: az egyházszakadás oka például az a katolikus dogma, hogy a Szentlélek az Atyától és a Fiútól származik, nem pedig csak az Atyától (filioque-vita). Az ortodoxia ugyanúgy vallja a szentségeket, a Szentírás sugalmazottságát, az utolsó ítéletet és az Istenszülőnek nevezett Máriát is különleges tisztelettel övezik, így egyébként komoly egységben vagyunk velük. Amennyiben a contra indifferentizmus eszméje szerint a (római) katolicizmust tartjuk a tökéletes vallásnak, úgy a sorban rögtön második az ortodoxia, melyben a teológiai és üdvözüléstani különbségek az átlagos hívő szempontjából nem jelentősek. Jelentős különbség, hogy elutasítják a pápa primátusát. A nagy egyházszakadás utáni hittételeket nem vallja, így Mária szeplőtelen fogantatását vagy a purgatóriumot.

Nos, remélem érted. Mert tudd, amikor az átkosban még templomba jártam, az Istentiszteletet, paroszláv nyelven tartották. Úgy mint ahogyan ma tartják a mostani Oroszországban, Szerbiában és egyes helyeken még Romániában is.

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 10:15:16

@jános515: mi az az ortodox görögkatolikus? te is rendszeresen bérmálkozol, mint a Ferid?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.08. 10:17:58

@jános515:

Ortodox görögkatolikus nem létezik, maradjunk ebben. Ugyanis vagy ortodox vagy görögkatolikus, a kettő kizárja egymást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.08. 10:19:03

@Scott Tenorman Must Die:

Minden reggel bérmálkozik, de előtte pluszban imádkozik is a Szent Gyíkemberhez.

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 10:24:06

@jános515: ajja, kis wikpédiahuszár. a görögkeleti meg a görögkatolikus kurvára nem ugyanaz. gondolom mindenhez IS így értesz.

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 10:24:44

@maxval balcán bircaman: imádom mikor egy buta ember ennyie magabiztos.

de figyeld meg, mindjárt le leszünk nácizva :DDD

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 10:44:12

egyébként Bálint, mivel fiatal vagy, ezért mondok neked valamit. Horn Gyula állapodott meg az egyházakkal valamikor a 90-es évek közepén a finanszírozásról. azért, mert az egyház vagyonát a komcsik államosították. ezzel tisztában vagy? vagyis, bőven működne az önfentartó egyház dolog, ha visszakapná az összes ingó- és ingatlan vagyonát, amit elvettek tőle. ennek kárpótlására lett az a rendszer kitalálva, ami.

de, mivel te egy okos tini vagy, a hömbölgésen túl megoldási javaslattal is rendelkezel azzal kapcsolatban, h hogyan is kéne működni a rendszernek. bár javaslatot még SOHA SEMMIRE nem láttam tőled - csak hömbölgést -, de ez biztos nem azért van, mert neked nincs javaslatod. oszd meg velünk kérlek, szórj gyöngyöt a disznók elé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.08. 10:45:27

@Scott Tenorman Must Die:

Hogy lenne az? Valószínűleg az egyházi szláv nyelvbre gondolt a kolléga, de az messze nem pravoszláv. Egy rakás pravoszláv nem használja, viszont a görögkatolikusok egy része meg használja.

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 10:48:03

"Nagyon szépen köszönöm az eddig beérkezett szavazatokat, a pontos számukról sajnos nem rendelkezem adattal, de a Facebook kiértékelése alapján 62-en kattintottatok rá a linkre. Az hogy most szavaztatok-e vagy sem, nos az már más kérdés! :D
De szoros a verseny,és itt nem állhatunk meg. Minél több szavazat kell, hogy újra képviselhessem a diákok véleményét ... hogy szavazzon rám! ... kérnék mindenkit hogy peregjenek azok a szavazatok!"

Bálint, 62 kattintásból szavaztak rád néhányan. most komolyan, így akarsz kit is képviselni? neked ez a demokrácia? nem érzed önmagad paródiájának magad?

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 10:49:35

@maxval balcán bircaman: ja, akkor félreértettelek, azt gondoltam, h a létét kérdőjelezed meg

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 14:39:17

@jános515: jól eltakarodtál a beégésed után :DDDDDDD

2018.11.08. 14:39:29

@Scott Tenorman Must Die: Na te kis okostojás. Tudod, a görög ortodox keresztényi vallás az nem sokban különbözik egymástól. Neked leirom. Na figyuzz és ne az orrodban turkálj, hanem figyuzz értelmesen.Tehát --- A görög-katolikusok olyan ortodoxok, akik a 16. században visszatértek a pápa fennhatósága alá. Külsőségekben szinte ugyanaz a kettő. Na érthető voltam ?

De tovább segitek----:A görögkatolikusok a keleti katolikus egyházakhoz tartoznak, ami azt jelenti, hogy a pápával teljes egységben lévő sui iuris (sajátjogú) egyházak, az Anyaszentegyház részegyházai. Uniátus egyházaknak szokás őket nevezni, de ezzel vigyázni kell, mert egyáltalán nem egyenlőek az unitárius egyházzal.
A leglátványosabb különbség, hogy más rítusokat és liturgiát használnak. A Magyar Görögkatolikus Egyház az esztergomi érsek alá tartozik, tehát a Katolikus Egyház része. Látványos különbség, hogy papjaik a felszentelés előtt nősülhetnek, de életállapotukat a szentelés rögzíti, tehát megözvegyülés esetén nincsen lehetőség új házasságra. Válás természetesen nincs, püspök pedig csak nőtlen lehet.
Az ortodoxia ennél összetettebb kérdés, mert ortodox irányzata például a protestantizmusnak is van. Az ortodox kereszténység (ez a pravoszláv egyház, de hívják még görögkeletinek is, ezt azonban érdemes kerülni) szintén a keleti egyház része.

Az pedig hogy elnéztem a fogalmat és rosszul írtam le, abban igazad van. De arra a szintre ahol te vagy nem megyek le, mert a sz@rral nem vitatkozom. Ja és még valamit. Fasznak azt nevezd aki otthon elédbe rakja a kaját az asztalnál . Bunkóci, érthető voltam? Na jó fikazabálást te agyhalott , tahó.

@maval balcán bircaman : Na akkor segitek neked is, hogy bebizonyitsam, tévedtél. Ugyanis---Az óegyházi szláv (egyéb elnevezései: ószláv, óbolgár vagy régi szláv) nyelv a legkorábbi írásos emlékekkel rendelkező szláv nyelv. Az írott norma a macedóniai nyelvjárás alapján keletkezett, amelyet Szaloniki környékén használtak a 9. században. Bizonyos változásokkal ez a mai napig használatos, ám már nem élő nyelvként, hanem az ortodox egyházak és a bizánci rítusú, azaz görögkatolikus vallás liturgikus nyelveként.

De már ne haragudj, de pontosan neked kellene tisztába lenned, a nyelv lényegével, hiszen te onnan származol, ahol az ószláv nyelv mint olyan --mindennapos volt és talán még ma is az a templomi Istentiszteletekben. Amúgy nem náciztalak még le, de ha nagyon akarod, hozzákezdek, de abból nem származik neked jó, remélem tudod ?!

Scott Tenorman Must Die 2018.11.08. 15:02:49

@jános515: na, figyi. a Magyar Görögkatolikus Egyház közvetlen Róma alá tartozik. gondoltam, h a pravoszlávot elírtad. azt reméltem ráharapsz és tudunk egy jót trollkodni.

peace!!!!!

2018.11.08. 15:34:21

@Scott Tenorman Must Die: De ha már van időm átolvasni a sok hányást amit írtál, javaslom, olvass és tanulj még, mert rád fér. Tudod, a katolikusok--köztük a görögök, első áldozók és nem bérmálkoznak te bunkócska ! A bérmálás a felnőtt keresztény élet mellett való tudatos döntés, elköteleződés és erre Isten válasza: a Szentlélek teljességének befogadása.
Hát most derült ki hogy mekkora egy bunkó vagy hallod ! És te ugatsz te okoskodsz itt ? Baromarcú seggarc vagy csak ! Egy senki, aki hülye, de okoskodni azt szeret .

@maxval balcán bircaman: Na remélem megnyugodtál hogy van ortodox és van görögkatolikus vallás is. De a helyedben szégyelném magam, mert a vallásból gúnyt üzöl és gúnyos megjegyzéseket teszel. És még te --ti valljátok magatokat kereszténynek ? Birkuci ! Eddig azt hittem hogy normális emberi mivoltod még van. De ezek után, ne haragudj, ha vallásos vagy a sok lakájjal,együtt, akkor álljatok szembe a tükörrel és köpjétek magatokat szembe ! Aljasok, képmutatók és senkiházi érdekhívők vagytok ! Igazi soroszsoldosok és udvari lakájok ! Na lehet cáfolni a leírtakat a "fegyvertisztitóddal" együtt !

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.08. 16:30:02

@jános515:

Hol volt gúny a szavaimban? Magabiztosan mondtál pár marhaságot, lásd "ortodox görögkatolikus", "pravoszláv nyelv", stb., s még én vagyok a hibás?

2018.11.09. 06:52:39

@maxval balcán bircaman: Nem akarlak megsérteni, de jobban tennéd, ha olvasnál és nem csípőből irogatnál, baromságokat. Tessen csak utánaolvasni, mit is írtál. Mert amit te kifogásolsz vagy szerinted nem létezik, önmagad cáfolod. Igaz, tévedtema mert elirtam egy szót, de nem gúnyolódtam.Részemről veled a vita lezárva, ha lehet hanyagoljuk egymást a blogokon---is !!!!

@Scott Tenorman Must Die: Ezen kívül valami értelmes mondat, gondolat netán leírásra kerül még részedről ? Tudod, én troll nem vagyok. Bár tévedek, hiszen emberből vagyok, de elismerem. Ám a nagy arcokat nem csipázom és nem trollkodom, mint ahogya te teszed. Na jöhet a XDDDDDDDDDDDDDDDD !

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.09. 06:54:47

@jános515:

Nem írtál el semmit, mert többszor is kitartottál az "elírt" szó mellett. Úgy tűnik, troll vagy, akit Soros gazda küldött ide, de még fel se készültél.
süti beállítások módosítása