Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

Semmirekellő lenne a mai fiatalság?

2018. november 18. 22:01 - Balint Szolga

Reakció a Pénzcentrum írására

 A magyarországi 13,3 százalékos inaktivitási ráta viszont hatalmas, ennél a vizsgált európai államok közül egyedül csak az olasz adat a magasabb (ez 15,3 százalék). 

Forrás:Pénzcentrum

Rendszeresen olvasom a Pénzcentrum oldalát, hisz egy olyan szakmát tudnak elképesztően egyszerűen elmagyarázni, mint a pénzügy. Viszont a November 8.án kiadott cikkükben találtam olyan dolgokat, amelyek teljes mértékben el vannak túlozva.

Felmerülhet a teljesen jogos kérdés? Semmirekellő a mai fiatalság? Lusták, és nem akarnak dolgozni? Azt várják hogy a szüleik fogják őket eltartani életük során? A képlet nem ennyire egyszerű. Természetesen, vannak semmirekellő fiatalok, akik azt várják hogy a szüleik fogják őt eltartani egész életében! De az egész fiatalságról így írni, az inaktivitási ráta miatt, egyszerűen csak általánosító, és értelmetlen.

Mert az inaktivitási ráta ugyan 13,3%, de ez nem azt jelenti hogy ez a 13,3%-ot teljes mértékben hidegen hagy minden ami a munkával vagy az iskolával kapcsolatos, egyszerűen csak nem szeretnének egy ilyen országban dolgozni/tanulni. Na és hogy miért? A válasz a pénzügyekben rejlik.

Még mielőtt nagyon belemennék a pénzügyi részébe a dolognak, először szeretnék írni egy picit az oktatással kapcsolatos részéről a képletnek. Az oktatás jelenlegi minőségét rengetegszer kritizáltam írásaimban, szerintem teljesen jogosan, az egyik ilyen hiba volt a 18 éves korról 16 éves korra lecsökkentett tankötelezettség. Na és hogy mi köze van ennek az inaktivitási rátához?

Rengeteg olyan ember van, aki 16 évesen otthagyja az iskolát, mert esetleg nem tudja finanszírozni a tankönyvek árán, vagy esetleg elbocsájtják őket az iskolájukból, ők kikerülnek az iskolából 0 tapasztalattal, egy csekket nem tudnak kitölteni, egy adóbevallást nem tudnak megcsinálni, de azért helyezkedjenek el meg dolgozzanak azonnal. Na persze!

Az oktatás egyik pontjának kéne lennie a következő:"Senkit sem hagyunk az út szélén", ezt szerintem úgy lehetne megoldani, ha sokkal több életre nevelő dolgot tanítanának az iskolákban, és a zöngésség szerinti részleges hasonulás lenne a fontos, hanem mondjuk egy értőolvasás, vagy egy olyan matematikai tudás, amely hasznos az életben.

Rátérve a pénzügyi vonalra, találós kérdés, mennyit keres egy kezdő tanár? Segítek, bértábla alapján 120 ezer forint középfokkal, egy mesterképzéssel már lehet kapni akár 177 ezer forintot is. Remélem minden olvasó tudja, vagy tapasztalta (sajnos én még nem), de az albérletárak az egekben vannak évek óta, szóval a 177 ezer forintból éppen hogy csak lehet bérelni egy albérletet, saját lakásról szó se eshet! 

És pontosan ezért óriási az inaktivitási ráta Európán belül. Elérték azt, hogy az embereket semmi ne motiválja hogy tanuljanak/dolgozzanak. És utána le lehet szűrni, hogy "Jajj de elpuhult ez a mai fiatalság", nem erről van szó, egyszerűen csak nem akarnak úgy dolgozni, hogy közben tudják hogy mindig kérdéses lesz a megélhetésük, szó szerint hónapról hónapra kell élniük.

Véleményem szerint a fiatalság nem semmirekellő, nem lusta, és nem az aminek a Pénzcentrum eme cikke beállítja. A fiatalság nem szeretne hónapról hónapra élni, ezért inkább élnek a szüleikkel, mert az biztos pont az életükben.

18 komment
Címkék: Reakció

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr6714380064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2018.11.19. 09:20:05

Egyetértek azzal, hogy bizonyos munkakörökben sajnos olyan kevés a fizetés, amivel egyszerűen lehetetlen finanszírozni egy önálló albérletet, önáló életet.

Azonban azzal nem értek egyet, hogy erre hivatkozva valaki a mamahoteben maradjon harmincX éves koráig és panaszkodjon a lehetetlen körülményekre - az ilyen emberek valóban lusták, tehetetlenek, férfiatlanok, élhetetlenek.

megsúgok valamit, kedves blogger: Ha nem vagy megelégedve a kereseteddel, akkor TE VAGY AZ EGYETLEN, aki ez ellen valamit tehet.

-Menj el külföldre dolgozni, nyelvet tanulni.
-Tanuljál meg egy olyan szakmát, amivel többet keresel, és előre tudsz jutni az életben! Pl: tanár helyett menj el a versenyszférába, tanulj informatikát, programozást.
-Ha mást nem, el lehet menni eladónak, raktárosnak az Aldiba, Lidl-be, ott is jobban keresel, mint egy tanár.

A fenti opciók mind léteznek és validak, óriási munkaerőhiány van ma bizonyos szakmákban, és ezt meg is fizetik. Csak akarni kell és belevágni ezekbe.

Azt azért mindenképpen elismerem, hogy ez biztosan nehezebb, mint a mamahotelben ülni és siránkozni, hogy mennyire drágák az albérletek és a lakások manapság.

2018.11.19. 09:47:44

@Haloperidol: Csodálatos iskolapéldája vagy a szervilis magyar embernek. Egy fiatal, amikor öntudatra ébred, meglátja, hogy ebben az országban óriási bajok vannak, alapvetően működéstelen minden (fizetésből nem lehet megélni), erre te azt tanácsolod neki, hogy törődjön bele, ez egy ilyen pöcegödör, alkalmazkodjon, keresse meg a kiskapukat és szokjon le a gondolkodásról. Hát gratulálok.

Kedves poszter! Jól látod a dolgokat, ez egy ilyen siralomvölgy. De ne törődj bele, állj ki magadér, gondolkod!

különvélemény 2018.11.19. 10:22:04

Ide tartozik, hogy rengeteg "bullshit job" van, amit senki sem végez szívesen.
Valamint a fiatalokban már az sincs meg, hogy muszáj, nincs gyerekük, nem házasodnak, így mindegy.
Ennek már komoly szakirodalma van nyugaton.

LaCubanita 2018.11.19. 10:28:15

@Hortenz: Pont, hogy a blogger posztja sarkall beletorodesre, es az elozo kommentelo az, aki szerint nem szabad megallni es elfogadni, ami van, hanem tenni kell a helyzet ellen! A mai fiatalok tobbsege igenis toketlen es varja asult galambot, vagy ha csak 100%-ra elvegezte a munkajat, maris elvarja, hogy eloleptessek, vagy fizetesemelest kapjon. De ez nyilvan nem az o hibajuk, hanem a posztolo altal is emlitett elmeleti oktatas a gyakorlati helyett (ebben egyet ertek posztoloval), illetve a szuleik, akik ovni akartak mindentol, amig csak lehet.
Irom mindezt ugy, hogy en vagyok az eleje ennek a generacionak (29 vagyok), es a sajat korombelieket is nehezen viselem, a 20-22 evesek meg rosszabbak...
Valoban nem tul motivalo dolgozni ehberert, de nem kell elfogadni az ehbert, vagy ki kell allni a jobb fizetesert (tuntetni a tanarokert pl.) vagy olyan szakmat keresni, ami megfeleloen fizet, es aztan kokemenyen letenni valamit az asztalra, hogy ki is erdemeljuk azt a fizetest!

2018.11.19. 10:37:48

@LaCubanita: "vagy olyan szakmát keresni" Ebben a gondolkodásban hol van az önmegvalósítás, hol van az, hogy valaki szeretne valamit csinálni (pl. tanítani), de nem tud, mert semmiféle lehetőséget nem teremt az állam. Magyarul szerintetek senkinek semmiről ne legyen elképzelése, csakis a túlélés lehet a cél.

2018.11.19. 10:49:36

Én nagyon tamágatom azt, hogy senki ne dolgozzon éhbérért. Egy fiatal ne dolgozzon olyan bérért, amiből nem lehet megélni. Nem csak fiatal, senki. Várom már hogy végre összeomoljon a trágyadomb, de sajnos a lehulló szardarabokat szorgosan visszatapasztják a jobbágylelkű magyarok.

És nem vagyok lelketlen, szolidálok minden társadalmi réteggel, aki kiszolgáltatott. Az eü dolgozókért is tüntettem (mint minden másért), de nem kellett nekik a segítő kéz. Jó nekik az alamizsna és a megaláztatás. Ezt szeretik, a mártírkodást.

Ranó Matyi 2018.11.19. 11:20:26

ezek a mai fiatalok semmire se jók.

2018.11.19. 11:44:39

Először talán a mai fiatalságot meg kellene tanítani alapszinten legalább hogy tudjanak viselkedni. Tiszteletet adni másoknak. Utána jöhetne a többi.
Addig amíg rájuk kell szólni hogy köszönni nem szégyen a munka meg nem büdös addig nincs is mit mondani.

midnightcoder2 2018.11.19. 12:07:46

@Hortenz: Van egy munkaerôpiac adott szakmákban adott fizetésekkel. Az önmegvalósítást ezen belül lehet megoldani. Az nem arról szól, hogy azt csinálok amit akarok, és a világ kötelessége ezt finanszírozni.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2018.11.19. 13:17:47

Nem hiszem, h semmirekellőek lennének a fiatalok, legalábbis a környezetemben levők mind becsületesen megállják a helyüket az iskolapadban és a munkahelyen is.

Szamuráj 2018.11.19. 13:24:19

"egyszerűen csak nem akarnak úgy dolgozni, hogy közben tudják hogy mindig kérdéses lesz a megélhetésük, szó szerint hónapról hónapra kell élniük."

Nem akarnak... Majd fognak. A jelenlegi kegyelmi állapot véges. Az sehogy sem normális, hogy a munkavállaló diktál. Először káosz lesz (szerzett jogok, meg egyéb f@szságok), aztán aki nem érti majd meg, hogy nem ő fújja a passzátszelet az elpusztul.

Szarazinda 2018.11.19. 13:30:11

@midnightcoder2: nem is ezt állítja a posztszerző. Nem a világnak, és nem kötelessége, hanem a társadalomé is, valamilyen szinten. A posztszerző annyit állít, hogy egy társadalomnak (az általa választott aktuális kormány intézkedésein keresztül), ha meg akar maradni együttműködésre és szolidaritásra képes közösségként (azaz valódi társadalomként), akkor kell tudnia komplett generációk strukturális problémáit kezelni. Végtelenül leegyszerűsítőek és primitívek azok az érvelések, hogy ne siránkozzon, tanulja inkább ezt, ne azt, mekkora a munkaerőhiány. Ezeken a helyzeteken koherens, hosszútávú programokkal kell segíteni, benn tartani a diákokat (igen, a vidékieket, a szegényeket, az elesetteket is), segíteni a tanulásukat. Nem hagyni, hogy kiessenek a rendszerből, csak mert ez aktuálisan mindenkinek a legkényelmesebb. Perspektívát kell kínálni, és nem akkor osztani az észt, hogy miért nem ment el programozónak, amikor már rég kész a baj, a fiatal nem tanult meg tanulni, nem érti a munkaerőpiac működését, esetleg beszerzett valami használhatatlan szakképesítést, mert az volt elérhető a közelben, a szárnyvonalat meg bezárták, hogy messzebb mehessen, satöbbi satöbbi, satöbbi.

De azt feltételezni, hogy ez egydimenziós helyzet, amelyben a társadalomnak semmi felelőssége nincsen, aki hülye, kevesebb információ birtokában van, szegény anyagilag és kulturálisan is, aki életében nem látott még valóban elkötelezett, kreatív pedagógust, csak kontraszelektált, semmi másra nem jó tanerőket, akik letudják az anyagot, számonkérik, aztán csá'. Na ez az igazi probléma, kezdve a tanárképzés szinvonalától, követelményszintjétől, a szakmai fejlődés és tudás folyamatos monitorozásának hiányától (és a tanárok visításától, ha valaki mérni kívánja a teljesítményüket), a tanári szakma megbecsültségéről, ami miatt ez a színvonal fér csak bele.

És persze, az egyén felelőssége nagyon fontos. De ezek sokkal összetettebb dolgok, mint, hogy nem a világ a felelős, menjen el programozónak. Igenis, egy társadalomnak kötelessége mindent megtenni, ha az látszik, hogy a fiatalok nem dolgoznak. Az ember mindenhol egyforma, dolgoznának higyjétek el, sokaknak elég lenne annyi életszínvonal emelkedés, hogy legyen fedél a fejük fölött és ne adj isten megengedhessenek maguknak péntek este egy sört.

Sir Galahad 2018.11.19. 13:55:17

Az albérletárak tényleg elszálltak, de miért evidens, hogy egy albérletet egy embernek kell kivennie egyedül?

2018.11.19. 14:18:50

@midnightcoder2: Vannak szakmák, amit az állam finanszíroz. Ne menjünk bele közgazdaságtanba, hogy a versenyszférával ez milyen összefüggésben van. Amit az állam ad annak is annyinak kell lennie, amiből meg lehet élni. Tűrhetetlen a közmunka összege, a tanárok, eü dolgozók bére, a könyvtárosoké és sorolhatnám.
Maradjunk a tanári példánál. Egy fiatalnak meg kellene engedni, hogy kiteljesedjen ebben a hivatásban ha akar. Nem lehet az a válasz, hogy keressen akkor mást. Az egyik legfontosabb és legelismertebb szakmának kellene lennie.

tamask 2018.11.19. 15:31:21

A 16 éves tankötelezettségi korhatárt azért is vezették be, mert rengeteg olyan fiatal van, aki problémát okozott az iskolában és akár tanárokat is vert, mert az etnikai csoportjában ez a normális. Nekik tényleg felesleges iskolába járni, így meg lehet tőlük szabadulni.
A 16 éves korig tartó tankötelezettség nem azt jelenti, hogy fiatalok tömegesen esnének ki az oktatási rendszerből. A fiatalok többsége ma is tanul. Aki nem akar tanulni azt felesleges 18 éves koráig kínozni.
Az inaktív fiatalok közt pedig rengeteg egyetemet végzett is van, mert egy bölcsész diplomával nem tudnak mit kezdeni.

Ja, két szakma és egy diploma megszerzése ingyenes Magyarországon. Ellenben ahol most élek Ázsiában, óvodától egyetemig brutális összegekbe kerül az oktatás. Vannak, akik ezt nem engedhetik meg, belőlük lesznek a melósok, prolik, lumpenek, akik azért még mindig a megfelelő szektorok magyar fizetéseinek dupláját keresik és egy szellemi fogyatékosság határán élő ember is hazavihet 300ezer forintnyi fabatkát képzettséget nem igénylő munkával. De talán pont emiatt érték az oktatás, mert aki képzettséget szerez rengeteg pénzért, az utána még jobban kereshet.
Magyarországon ingyen van minden az oktatásban (papíron), de sokan ezt nem becsülik meg sajnos.
Nem kell marasztalni azt a 16 évest, akit nem érdekel a tanulás. Inkább azoknak kellene színvonalas oktatást nyújtani, akik elkötelezettek. Ehhez pedig nem árt ha a link 16 éveseket kiszórják.

ursus artos 2018.11.19. 17:25:22

Meglehet egyedül vagyok a véleményemmel, de szakgimnáziumi tanárként kifejezetten jó véleményem van a mai ifjúságról. Egyáltalán nem haldoklik a nemzet. Ezek a fiúk rengeteget dolgoznak - sajnos iskola mellett - de nem azért mert kenyérre kell, hanem, hogy a saját szükségleteit kielégítse: telefon, laptop, motor, autó egyebek... majdnem mindegyik a nyári gyakorlat után ott maradt a cégnél tovább dolgozni még több pénzért. Van aki még iskola mellett is ott maszekol. van aki egyetem mellett mosógépeket javít. ha beszart a vezérlő megrendeli e-bay-en, kicseréi: húszezer. van aki a faterral nyomja a légkondi szerelést, a suliban meg gyakorlaton legyártja a maszek áramkört...
Ezek a fiatalok olyan technikákat kezelnek 17-18-19 évesen, amelyeket 10 éve még csak az egyetemen oktattak... Egy 17 éves gyerek két év nyári gyakorlat után, simán összeszereli, beállítja, beüzemeli a kamerarendszert egy üzemcsarnokban. Önállóan!!!
Szóval nincs itt minden veszve...
A végzett technikusok meg túl azon, hogy válogatnak az ajánlatok közül, nagyon jól keresnek. Tavasszal megkérdeztem egy két évvel ezelőtt végzett, a tanulásban meg nem szakadt, a könyvek fölött soha meg nem görnyedt hátú, de végzett technikust, miután a saját használatra is kapott céges autóval jött a vízitúrára, hogy ha most itt helyben ki kellene fizetni a Voltra a Soundra és a Szigetre a hetijegyet ki tudná-e köhögni. azt mondta: ja. Simán...

Lilli_Csiribiri 2018.11.19. 19:56:21

Szerintem most mellé lőttél poszter. Az oktatás mindig is ilyen volt, nem pusztult itt le semmi az utóbbi időben. Én hogy csak egy példát mondjak úgy jöttem ki 2005-ben, angol nyelvtanárként főiskoláról hogy a 4 év alatt egyetlen óránk sem volt arról, hogy hogyan kell nyelvet oktatni tanulási nehézséggel küzdő dislexiás gyereknek. Gyanítom ma is így jönnek ki a tanárképzőből. Igazából adnak egy alapot aztán, ha ez lesz a szakmád akkor majd fejlődsz, ha nem akkor úgyis mindegy- kb ennyi az állami oktatás.
UK-ben éltem 6 évet és túlzás nélkül állíthatom, hogy ezzel együtt is sokkal tanultabb és olvasottabb voltam az angol munkatársaimnál. Egészen alapvető dolgokat nem tudnak a saját történelmükről, Európa földrajza meg még nagy vonalakban sincs meg nekik. És persze ezek nem phd-t végzett emberek voltak, de itthon ha egy érettségizett vagy kicsit felette képzett embert megkérdezel, hogy saccolja már meg hol van Svédország, akkor legalább az irányt el fogja találni.
A kilátásaitokról pedig azt kell mondjam, hogy nem értem miért látod ilyen sötéten a jövőt. Akik most lépnek ki a munkaerő piacra az első olyan generáció aki jó eséllyel indul neki az álláskeresésnek, ha van benne akarat talál jól fizető állást. Nagyon sok embert már azelőtt felvesznek a szakmájába mielőtt végezne. Amikor én voltam fősulis a 2000-es évek elején a következő diákmunkák voltak: hostesskedés, kóstoltatás a tescoban, árupakolás a tescoban, és egy két ismerősöm még gépsor mellett is dolgozott. Arról hogy a szakmánkban dolgozhassunk végzettség nélkül és ezért pénzt is kapjunk az szinte lehetetlen volt. Aki a szakmájában dolgozott gyakornokként az ismerőseim közül akkoriban az mind ingyen dolgozott. És persze lehet azt mondani, hogy akkor csak 50 ezer volt egy albi, de ez pont olyan elérhetetlenül drága volt annak akinek nem volt munkája mint most egy pályakezdőnek a 150. A mostani fiataloknak olyan lehetőségei vannak, ami egyik generációnak sem volt módszerváltás óta. Szinte irigyellek titeket.

LaCubanita 2018.11.20. 08:18:00

@Hortenz: itt a valaszom a posztomban, csak efolott konnyebb volt elsiklani: "vagy ki kell allni a jobb fizetesert (tuntetni a tanarokert pl.)"
süti beállítások módosítása