Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

Az álmosoly mögötti valóság

2019. május 03. 22:09 - Balint Szolga

Reakció Seres Mária üzenetére

A Partizán nevezetű Youtube csatorna az utóbbi napokban adta ki "Rablópártok" című másfél órás dokumentumfilmjét ami leginkább a Seres Mária érdekeltségébe tartozó pártokról szólt. A filmben kiderül, hogy a Seres-Stekler duó hogyan csalt el két milliárd(!!!) forintot, következmény nélkül!

Természetesen Seres Mária azonnal "válaszolt" a vádakra, (A válaszolt az túlzás azért, leginkább csak magát sajnáltatta) a videó amit közzétett közösségi oldalán nagyon érdekes!

A videóban Seres rögtön egy Denzel Washington idézettel indít, ami a fake newsokról, az álhírekről szól. Hát igen, akkoriban még nem volt Vadhajtások meg Origo, de fake news azért igen! Az idézet után egy Seres Mária kép alatt csendül fel a jól ismert hang. Seres rögtön azzal indít, hogy Gulyás Márton őt nem kereste, és hogy rengeteg hazugságot hordott róla össze. Ironikusan feldobja a család "szentségét", de kérdezem én hogyan lehet egy olyan családnak "szentsége", akik több mint két milliárd forintot csaltak el? Egyébként kereste őket Gulyás Márton, Stekler Ottó úr rá is vágta a telefont, ez azért elárul valamit.

A videó folytatódik, már több mint 1 perce megy és azon gondolkodom hogy mégis hogyan gondolhatta azt kedves Seres kisasszony hogy ezt bárki elhiszi? Először kijelenti, hogy Gulyás már előre hozott ítéletet azzal hogy emléktáblát készítetett (Ami egyébként egy remek húzás volt!), aztán pedig arról beszél hogy a film "megrendelője" nem volt szűkmarkú! Na most kérdezem én, ez az ember mégis mit hisz magáról? Annó volt egy kezdeményezése, összegyűjtött 600 ezer aláírást, azóta pedig abból a 600 ezer aláírásból csalja a pénzt, feltűnik mikor választás van és mikor kihirdetik az eredményt rögtön el is tűnik! Kinek állna szándékában egy "lejárató filmet" rendelni? Soros Györgynek? A migráncsoknak?

Viszont a legjobb még csak most jön, Seres beveti a Tanút! Így van, azt a jelenetet szedi elő a filmből, amikor Pelikán elvtárs az ítéletet kapja meg a kihallgatási papír helyett. Ismét feltenném a kérdést, mit hisz magáról ez az ember? Nagyon ritkán akadok ki ennyire, de egyszerűen nem bírom feldolgozni azt, hogy úgy beszél magáról, minthogyha minimum ő teremtette volna a többpártrendszert itthon!

A Tanú után Seres beszél még arról hogy nem mindenki mondott igazat, aki megszólalt a filmben, azt sérelmezte hogy ő nem reagálhatott (Ezt már említettem fentebb) és a végén benyögte, hogy "Az igazság nem pénz kérdése, reflektálva arra hogy a Partizán dokumentumfilmje milliós nagyságrendű költségvetéssel bírt! Az igazság ugyan nem pénz kérdése, szerencse hogy neki igaza meg pénze is van, nem?

A videó megkoronázásaként még kijelenti, hogy itt az elfogult politikai érdek a mozgatórugó és a végén bevág egy kommentet a film alól, ami a következő:"Ha ebből az egészből bármi is igaz lenne, akkor Sereséknek nem egy 20 éves szakadt verdájuk lenne." Nos hogy kedves Sándor, a kommentelő így gondolja ez teljesen rendben van. Viszont az hogy Seres Mária bevágja ezt az üzenete végére mint indok, az már kevésbé! Hogyan lehet valakinek az anyagi helyzetét az autója életkoráról megállapítani?

Összeségében mit is írhatnék, Seres Mária a mentegetőzést egy új szintre emelte! Mindenkinek ajánlom hogy tekintse meg a Partizán filmjét, megéri!

45 komment
Címkék: Elemzés Reakció

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr1314803536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inteligencs elenzeki 2019.05.05. 13:40:37

Amúgy érdekel ez bárkit is ?
Először azt se tudtam, ki az a SM.

Ha konkrét bizonyítékok vannak SM ellen, akkor meg kell tenni a feljelentést, ha meg nincs, akkor q.vára nem érdekel senkit ez a fröcsögés.

nemecsekerno_007 2019.05.05. 15:49:04

@Maci84: Mondjuk a rendőrségen, de szerencsére erre is van válaszotok, hogy miért ne. Úgyse nyomoznak mert Polt meg a Patás. Így maradnak az ilyen prolihergelő videók, de szerencsére ezek mellé nem kellenek bizonyítékok, a kör bezárult. A patás marad 2/3-ban, ti meg hörögtök tovább...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.05. 16:49:50

Kihasznált egy lyukat a rendszerben, ennyi az egész.

Nem politikai ügy.

Maci84 2019.05.05. 17:25:52

@nemecsekerno_007: Miért Nyomoznak?Polt a rendőségen dolgozik?neked nem hiányzik az a pénz amit tőled meg a másiktól lop el a patás?

nemecsekerno_007 2019.05.05. 17:41:17

@Maci84: Akkor az ügyészségen jelentse fel, nekem tök mindegy...

Annyian lopnak tőlem, hogy tök mindegy. Kurv@ra nem érdekel csak az, hogy nekem mennyi marad a zsebemben. És az jóval több mint volt korábban...

szepipiktor 2019.05.05. 18:15:48

Próbáltam értelmezni a dolgot de nekem csak ez ugrik be:
"Who the fuck is Alice?"
Pontosabban ez a seres vagy ki?
Kellene tudni? Fideszes? Szoci?
Mert valami tucat jutubcsatornán volt valami...

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.05. 19:27:01

@MAXVAL bircaman közíró: "Kihasznált egy lyukat a rendszerben, ennyi az egész." Hogy került a lyuk a rendszerbe? És cui podest?

baldoc 2019.05.05. 19:43:45

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem politikai ügy. "
A lyukat a POLITIKA hozta létre.
Ja, és ömlik ki rajta a közpénz!!
De, ez jó magának!

Jakab.gipsz 2019.05.05. 19:45:59

Bálint szolga vagy kis-gazda, maradj a fenekeden, túlságosan magas még neked a felnőttek dolga.

Irány a könyvtár és ha végeztél kb egymillió oldallal, akkor gyere vissza.

baldoc 2019.05.05. 19:50:07

@Jakab.gipsz: Miért, maga hány millió oldalt olvasott a témában?
Őszintén!!
Csak őszintén!!
Azután köpjön tükör irányába!

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.05. 20:33:48

@MAXVAL bircaman közíró: Bocs, akkor inkább lefordítom:
Kinek áll érdekében [a lyuk]?

Treff Bubi 2019.05.05. 20:49:37

@szepipiktor: Seres volt az, aki pár éve kampányolt az ogy képviselők juttatásainak áttekinthetővé tételéért (benzinpénz, ruhapénz stb. csak utólag, számlával igazolva legyen kifizethető).

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.05. 21:16:58

@MAXVAL bircaman közíró: Nekem is ez tűnik kézenfekvőnek.

Azt gondolom, hogy a Fidesz mögötti alkalmazott társadalomtudományi műhely (Századvégesekként emlegetik) nagyon jól kimatekozta, hogy hogyan lehet másodszor is kétharmaddá konvertálni az abszolút többség szintjét el nem érő társadalmi támogatottságot. Ennek egyik eleme volt a kamupártok felfutását szolgáló "lyuk" kialakítása. Ez 2014-ben - ebben nagyjából konszenzus van - legalább két mandátumot eredményezett. (A többit csak címszavakban: egyéni képviselői körzetek számának csökkentése, választási körzetek átrajzolása, határontúli magyar állampolgárok szavazati joga, illetve a nemzetiségi képviselő és a "győzteskompenzáció".)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.05. 21:26:58

@fairy.hu:

Nem, a kamupárt csak melléktermék,

A cél, hogy könnyen lehessen indulni a választáson. Először is ez egy demokratikus intézkedés, másodszor meg ez hat az ellenzék ellen.

Az, hogy egyesek kihasználják ezt tisztán pénzügyi céllal az csak nem kívánt hatás. Ebből senkinek semmi politikai haszon nincs.

Nemzetiségi képviselő - van 20+ éve, csak eddig senki se tudott elegendő szavazatot szerezni.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.05. 21:46:39

@MAXVAL bircaman közíró: Talán nem tűnik konteónak, ha így kapcsolom össze a két szempontot: a "tisztán pénzügyi céllal" kihasználható "lyuk" az a nagyon erős motiváció, amely biztosítja azt, hogy nem marad pusztán elméleti lehetőség a billegő körzetekben a tájékozatlan ellenzéki választók kamupártokkal elárasztása által megvalósított mandátumszerzés.
(Nyilván ennek csak akkor van értelme, ha ugyanezen körzetekben a kormánypártok szavazóbázisa tudatos, motivált és mozgósított. Ellenkező esetben azok is hasonló mértékben veszítenének szavazókat. De ezt a feltételt nyugodtan kipipálhatjuk a Kubatov-listák, a polgári körök - tehát évtizedek - óta.)
(És - nyilván - az is egy külön történet, hogy mennyiben tekinthető felelős állampolgárnak az, akinek ahhoz, hogy eredeti szándékától eltérően, "hibásan" rosszul szavazzon, elég annyi, hogy egy csomó ismeretlen névvel, logóval teleszórt A3-as lapot tesznek elé.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.05. 22:39:55

@fairy.hu:

Ha túl könnyű a részvétel a valódi pártoknak, az egyben nagy lehetőség a bizniszpártoknak is.

A bizniszpártok hatása politikailag nulla. Ráadásul messze nem biztos, hogy csak az ellenzéki szavazókat zavarják meg.

Billegő körzet Mo-on nemigen van. A magyar választók prefernciája hullánzó, Alig vannak stabil körzetek, lásd, ahol 20 éve masszív MSZP-elpőny volt, ott ma simén masszív Fidesz-előny van.

Alig van masszívan "balos" körzet, s ami van, az most se nyeri meg a Fidesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.05. 22:43:01

@fairy.hu:

Választói tévedés mindig van.

Egyesek rosszul látnak, azaz hiába akarnak x-re szavazni, mégis y.ra szavaznak.

Mások megkérdezik a családot, haverokat kire szavazzanak, majd összezavarodnak a fülkében.

Ilyen mindig van 1-2 %. Eleve több, mint a zösszes kamupártra leadott szavazat.

Weißkopf 2019.05.05. 22:55:32

@MAXVAL bircaman közíró: [S.M.] "Kihasznált egy lyukat a rendszerben": ezt tette anno Tocsik Márta is, csak tőle (ha jól emlékszem) el is vették azt a bizonyos "sikerdíjat".

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.05. 23:05:17

@MAXVAL bircaman közíró: "Billegő körzet Mo-on nemigen van." Ezzel egyet kell értsek. A gerrymanderingnek éppen az volt a(z egyik) fő célja, hogy kiszámíthatóbbá tegye a körzeteket. Lettek - jellemzően népes - stabilan ellenzéki körzetek és - jellemzően kicsit kevésbé népes - stabilan kormánypárti körzetek. A 2014-es országgyűlési választás kapcsán az előzményvideó is mindössze két körzetet jelöl meg billegőként:
Budapest, 12. vk.: László Tamás k.: 18955, Móricz Eszter e.: 18678, Zala Miklós (SMS): 332
Budapest, 15. vk.: Kucsák László k.: 20648, Kunhalmi Ágnes e.: 20592, Mészáros Norbert (SMS): 316
youtu.be/ymXH4mODDfk?t=2943

ember100 2019.05.05. 23:10:55

@nemecsekerno_007:
Helló !

Azért nem kellene fullba tollnod a kretént !
Mai hír :
index.hu/belfold/2019/05/05/elutasitotta_a_valasztasi_bizottsag_az_ovodai_alairasgyujtest_kifogasolo_beadvanyt/
Ugye olvasni értelmezni tudol-é ?
A régebbiekről nem is beszélve pl. a Nemzet Ledese ellen is micsoda egy nyomozás volt ..és sorolhatnám.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 05:55:41

@fairy.hu:

Azaz Mo-on semmi értelme az ilyesminek. Tehát a ballib vád hamis.

2019.05.06. 08:00:55

@ember100:

Nem tolja fullban.
Alapból az.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.06. 08:13:12

@MAXVAL bircaman közíró: "Tehát a ballib vád hamis." Ha ezt magamra kellene vennem, akkor tévúton jársz: Nincs itt vád. Ballib meg pláne nincs. Figyelem a történéseket és keresem az összefüggéseket, az okokat.
Természetesen tévedés, hogy "Mo-on semmi értelme az ilyesminek". A korábbi hozzászólásomban felsoroltam egy rakás intézkedést, amelyek külön-külön mind csak egy-két mandátumot hoztak. A kamupártozásnak is kb. ennyi hatása volt. De ha megnézed az eredményeket, akkor magad is láthatod, hogy pontosan ennyi kellett a kétharmadhoz: https://hu.wikipedia.org/wiki/2014-es_magyarországi_országgyűlési_választás#A_megválasztott_Országgyűlés_összetétele
Erre többféle magyarázat létezik, onnantól kezdve, hogy "győzött az igazság", "csodajelenség Mária országában", "ilyenek az igazi magyarok", etc. De én inkább abban hiszek, hogy az átgondolt stratégiának, a professzionális háttérmunkának köszönhető az eredmény. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a Fidesz meghekkelte a magyar választási rendszert.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 09:06:05

@fairy.hu:

A ballib vád 3 pontja:
- a kamupártok a Fideszt segítik: igazolatlan, abszurd állítás,
- a körzetek lecsökkentése 176-ról 106-ra a Fideszt segíteti: nem igaz,
- a két forduló megszüntetése a Fideszt segíti: valószínűleg az ellenkezője igaz.

Mint mondtam, a választási szabályok demokratizálása a Fideszt segíti valóban. Könnyű új pártot indítani, kis támogatottsággal is megszrevezhető, ezt leginkább az segíti, hogy csak 500 aláírás kell körzetenként (és a körzetek nagyobbak), valamint egy szavazópolgár akárhány jeloltet ajánlhat.

Most képzeld el, mi lenne, ha a Fidesz megreformálná a rendszert, kizárva minden kamupártot! Üvöltés lenne az égig, hogy képtelenség elindulni nagy pénzügyi háttér nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 09:09:50

@fairy.hu:

"a Fidesz meghekkelte a magyar választási rendszert"

De mi a valóság?

Az, hogy bármely szabad és demokratikus választási rendszerben verhető a kormányzat.

A mostaniban is. Csak az kellene, hogy legyen egy kritikus tömeg, mely le akarka váltani a Fideszt. Az, hogy nincs ilyen tömeg az nem a választási rendszer hibája.

Weißkopf 2019.05.06. 09:54:15

@MAXVAL bircaman közíró:
"Most ez nehéz lesz, mert nem történt bűncselekmény". Akkor mire jó az a törvény/szabály/akármi, hogy a választáson 1%-os támogatottságot el nem érő párt köteles visszafizetni a költségvetésnek a kampány során kapott állami pénzeket? Az Együttből kiverte a számvevőszék (vagy más), Seres Máriából miért nem? Ők ellejthetnek a milliárdokkal, Juhász Péterék tönkrementek a 150 millió visszafizetésébe.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.06. 09:55:11

@MAXVAL bircaman közíró: Úgy látom, hogy Neked teljesen más elképzelésed van a "demokratikus választási rendszer" fogalmáról, mint nekem. Szerintem fontos az arányos képviselet, hogy a választópolgárok politikai akarata leképeződjön a parlamenti erőviszonyokban. A mostani rendszer kialakításánál ezt nem sikerült megvalósítani. Ezt a szempontot beáldozták a "kormányozhatóság" oltárán. A következmény pedig az ellenőrizetlen, valós külső kontroll nélküli hatalom lett.

Sok fogalmatlan ellenzéki hőbörög, hogy kormányváltás, Orbántakarodj, satöbbi. Teljesen céltévesztett hozzáállás. A parlamentarizmusnak nem lehet az az egyetlen célja, hogy megszerezd a hatalmat. Ugyanolyan fontos az éppen aktuális kormány ellenőrzése. És ez most nem működik, az aktuális kormánynak teljhatalma van, azt csinál, amit akar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 10:01:50

@Weißkopf:

Az Együtt önként fizetett.

Ha nem fizetsz önként, s óvatos vagy, sose tudják kiverni belőled.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 10:04:09

@fairy.hu:

Az arányosság nem kötelező. Amerika, Kanada, Franciaország, Anglia, stb. - ARÁNYTALAN választási rendszerek.

A magyar is mindig az volt, 1990 óta.

Weißkopf 2019.05.06. 10:07:07

@MAXVAL bircaman közíró: Az Együttnek perelhető címe, vezetői voltak, kíváncsi lettem volna, mi minden szabadult volna rájuk, ha nem fizetnek önként. Arról nem beszélve, hány kényes ügyben teregette ki Orbánék szennyesét Juhász Péter. Már csak ezért is érdeke volt a Fidesznek eltüntetni őket.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.06. 10:36:50

Több, egymásnak ellentmondó szempontnak kell megfelelnie egy demokratikus választási rendszernek. Az arányosság és a kormányozhatóság éppen két ilyen szempont. Nincs egyedül üdvözítő megoldás.
A példák, amiket felhoztál meglehetősen sánták:
- USA: kétkamarás en.wikipedia.org/wiki/United_States_Congress
- Kanada: kétkamarás en.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_Canada
- Franciaország: kétkamarás en.wikipedia.org/wiki/French_Parliament
- Nagy-Britannia: kétkamarás en.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_the_United_Kingdom

A jelenlegi magyar választási rendszer elődje, egy komoly alkufolyamat során alakult ki az 1990-es ("rendszerváltó") választás előtt. Nem egy konszolidált demokrácia rendszere, hanem az adott történelmi helyzet eredménye: az egyéni körzeteket preferáló kommunista utódpárt és a listás választást előnyben részesítő ellenzéki pártok kompromisszuma.
A mostani helyzetben egy tisztán listás választás sokkal jobban tükrözné a tényleges választói magatartást és - mintegy mellékhatásként - arányos is lenne. Ez a kormánypártoknak nyilván nem érdeke. De attól még így van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 10:44:40

@Weißkopf:

A jóhiszemű, de sikertelen embert könnyű elkapni.
A rosszhiszeműt nehéz.

Ez mindenben így van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 10:46:41

@fairy.hu:

Az arányos rendszer ugyanúgy nem igazságos, mint az aránytalan. Sőt, ott a kisebb pártok súlya lesz extrém magas. Az jobb lenne?

Weißkopf 2019.05.06. 10:53:44

@MAXVAL bircaman közíró: "Ráadásul messze nem biztos, hogy csak az ellenzéki szavazókat zavarják meg [ti. a bizniszpártok]." Na ez az, ami biztosan nem igaz. Az Orbán-hívő kb. 2 millió fütyül minden más pártra, max. a Jobbikkal kacérkodik, ha a Fideszt éppen nem találja elég radikálisnak. Egyébként ha esik, ha fúj, a Fideszre szavaz.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.06. 10:56:58

@MAXVAL bircaman közíró: Valószínűleg igen.
Látunk arra példát, hogy a "mérleg nyelve" komoly politikacsinálóvá válhat: en.wikipedia.org/wiki/Knesset
De nálunk erősebb a nyájszellem (bocs), mint az osztódási hajlam és működőképes koalíciós kormányok jönnének létre. Illetve: JÖTTEK létre, ld. Antall-, Boross-, Horn-, 1. Orbán-kormáynok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 11:09:30

@fairy.hu:

Kanada:
- alsóház: csak egyéni választókerületek, 1 forduló, nincs kompenzáció, a Fidesznek 90 %-a lenne ebben a rendszerben,
- felsőház: a kormány nevezi ki a tagokat életfogytiglan!

Franciaország:
- alsóház: csak egyéni választókerületek, 2 forduló, nincs kompenzáció,
- felsőház: vgyes redszer.

Anglia:
- alsóház: csak egyéni választókerületek, 1 forduló, nincs kompenzáció,
- felsőház: nem választott, részben a kormány nevezi ki, részben egyes tisztségekkel jár a tagság, tészben örökölt.

USA:
- alsóház: csak egyéni választókerületek, 45 államban 1 forduló (5 államban 2 forduló), nincs kompenzáció,
- felsőház: csak egyéni választókerületek, 45 államban 1 forduló (5 államban 2 forduló), nincs kompenzáció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 11:11:27

@Weißkopf:

Marhaság. A Fidesz tábra ugyanúgy heterogén, mint a ballibeké. A Fidesz szavazók zöme független szavazó, aki a kisebbik rosszra szavaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 11:24:13

@fairy.hu:

Ezeknél se kis pártok játszottak szerepet azonban.

Gondold el, mi lett volna 1990 óta, ha arányos lett volna a választási rendszer!

- 1990: az Antall-kormány nem alakulhatott volna meg, alig 44 %-a lett volna,
- 1998: nem tudott volna megalakulni az Orbán-kormány, de az ellenoldal se tudott volna kormányt alakítani, vagy Orbán beveszi a MIÉP/SZDSZ-t, vagy nagykoalíció,
- 2014: Orbánnak hiányzott volna 2-3 mandátum a többséghez, kellett volna minimum az LMP is,
1994, 2002, 2006, 2010, 2018: megalakulhatott volna a kormány, de alig pár fős madátumtöbbsége lett volna.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.06. 12:05:47

@MAXVAL bircaman közíró: A kétkamarás rendszer lényege a stabilitás. Az alsóházban lehet akármilyen fluktuáció, akármekkora aránytalan többség, a rendszer lényegét érintő döntésekhez akkor is komoly konszenzus kell. Nálunk nincs ilyen garancia ÉS aránytalan a rendszer. Elég szerencsétlen kombináció, hiszen, mint látjuk, teljhatalomhoz vezet.
Bemondásra elhiszem a tisztán listás rendszerre kiszámolt számaidat, mert a lényegen nem változtat: az arányos választási rendszer az erőből politizálás keleti hagyománya helyett az együttműködésen (ha úgy tetszik: alkudozáson) alapuló nyugati minta térnyerését indukálta volna. Akkor se lenne rosszabb állapotban az ország, a közélet, mint amilyenben most van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.06. 14:09:27

@fairy.hu:

Аz előbb még arányosságot akartál, nem stabilitást.

Most ha lenne a magyar parlamentben egy felsőház benne kétharmados Fidesz-többséggel, az szerinted min változtatna?

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.05.06. 19:14:42

@MAXVAL bircaman közíró: Bocs, nem osztottam meg Veled egy nekem magától értetődő láncszemet a gondolatmenetből.
ARÁNYTALAN rendszernél fontos egy stabilizáló tényező (ezek a felsőházak, második kamarák), mert könnyen túlnyerheti magát valamelyik oldal és boríthatja a rendszert valós legitimáció nélkül. Arányos rendszernél a "túlnyerés" nem gyakori (és nem is akkora probléma.
süti beállítások módosítása