Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A Hungaroring varázsában

2018. augusztus 04. 19:24 - Balint Szolga

Élménybeszámoló a Formula 1 őrületről

Először is leszögezném, nem vagyok sportblogger (bár szívesen lennék), ez a cikkem nem magáról a sportról fog szólni, hanem a körítésről, és a hangulatról. Idén egy nagy álmom vált valóra, több mint 9 évvel azóta hogy követem a sportot (2009.május 24.) sikerült kijutnom a hazai futamra, a "Rolex Magyar Nagydíjra." Nagyon vártam, elképesztően jó volt, de itt nem állok meg.

Készítsd a pénztárcádat

Nos mivel kezdhetném mással a cikket, mint az elborult árakkal. Természetesen gyorsan jegyezném meg, hogy nagyon nem magyar pénztárcákra lettek szabva. Egy 0,5 literes kóla 800 forint, ugyanennyi sör 1000 ft, egy pofátlanul apró méretű Hot-dog 1500 forint, míg egy laktatóbb étkezés, mint pl egy Gyros-tál,3800-tól 4500 ft-ig terjed. A jegyár is elképesztő, egy állójegy bérlet 30 ezer forintba került (Tudom hogy van a Formula 1 club, de én jobban szeretek GPTicketshopból jegyeket venni), egy ülőhely nagyjából 40-50 ezertől kezdődik, a legrosszabb szektorokba.

Ha busszal akarsz menni, ne tedd

Én busszal voltam fent, és bármennyire is volt számomra egyszerű, hála a mozgékonyságomnak, ha nem vagy az a nagyon gyors fajta, esélyed sincs elcsípni akár álló akár ülőhelyet az ingyenes buszjáratokon. Akkora a tömegnyomor mintha egy, a sorozatból való versenyző osztogatna autogrammot. Az ingyenes buszjáratok sima volánbuszok, annyit is kell tőlük elvárni (semmit), de arra a 30-40 percre, bőven megfelel.

A Liberty-éra vívmányai

A Formula 1 kormányrúdja 2017-ben kikerült Bernie Ecclestone kezéből (mielőtt még tovább rombolt volna), és egy amerikai cég, a Liberty Média vásárolta meg a jogokat. Az amerikai cég láthatóan jobban ért a marketinghez mint az öreg, elég volt csak ránézni az ún.Fanzone-ra, ahol kipróbálhattad a kerékcserét, volt "F1 eSports" is, kommentálhattál régi Magyar nagydíjakat, és még valami Driver Fitness is volt, de azt nem mertem kipróbálni.

Vetteles vagy Hamiltonos? Egyremegy.

A történet a következő. Egy vasárnapi reggelen útnak eredtünk édesapámmal a futamra, és amikor odaértünk az általunk kinézett állóhelyre, mellénk állt egy amerikai házaspár. Nagyon sokat beszélgettem velük, mint kiderült Ferrari drukkerek a Schumacher éra óta, és azóta nagyon szereti a Ferrari-t. Aztán nem sokkal később egy család telepedett le melletük, akik pedig Hamilton rajongók voltak. Azt az értelmes párbeszédet, ami köztük volt, öröm volt hallgatni. A család szintén amerikai volt, és nagyon jót beszélgettem velük is. A futamot mint tudjuk Lewis Hamilton nyerte, de ami utána volt.. Ferrari fanok pacsiztak le a Mercedes fanokkal hogy ez egész jó futam volt, gratula, megérdemeltétek. A Futball szurkolótáborához képest 1 milliószor barátságosabb, tisztelettudóbb a közönség.

Megérte végül?

Egyértelműen. Amióta a Formula 1 a jenkik kezébe került, egyértelmű a változás. Sokkal, de sokkal nézőbarátabb. Az árak egyedül, amik kiverik a biztosítékot, de egyértelmű hogy nem magyar pénztárcákhoz vannak szabva. A hangulat óriási volt, a közönség barátságos volt, a kijutás is egész könnyű volt végül, összesítve életem tán egyik legszebb hétvégéje volt.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr3514162191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2018.08.06. 08:23:50

"A Futball szurkolótáborához képest 1 milliószor barátságosabb, tisztelettudóbb a közönség."
Ez szinte minden sportágra igaz, a focin kívül nem igazán van szurkolói csürhe. A más csapatnak/pilótának drukkoló barátaimmal is együtt nézzük az F1-et.

gigabursch 2018.08.06. 09:49:10

S mióta ismét turbós minden nem süketül meg az ember és akár még beszélgetni is lehet. Ezexerint.,,

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2018.08.06. 10:35:09

@gigabursch: Kb ugy van, ahogy mondod. Nekem a Porsche futam hangosabbnak tunt, mint az F1 autok.

@Nortonmanx: Mi is az iden voltunk eloszor, szendvicset mi is vittunk, sot inni valot is. A vizesblokkoknal szepen benedvesitettuk a sapkainkat igy elviselheto volt a Nap ereje.
Mi ugyan az eredmenyhirdetes utan maris indultunk, de mindossze 25 perc alatt kiertunk az autopalyara, pedig nem VIP helyen parkoltunk.
Az igazi kaosz inkabb csutortokon volt a boxutca latogatas. Ott semmi szervezes nem volt...

Jegyarak: Bronz berletunk volt. 2 felnott (+2 gyerek, de az 14 ev alatt ingyenes) berlet volt 150 Euro...

Bloggazdanak:
Balint, majd menj el mas motorsportos esemenyekre is. Mondjuk rally ob/eb/vb futamra. Na, ott van olyan hangulat, hogy tatva marad a szad. :)

brmbolec 2018.08.06. 11:01:50

Ki lehet próbálni az aquaparkot is, egy távcső, és egy horgásszék a dombon a fák alatt elegendő. Látni lehet 3 kanyart, és egy kivetítőt, futam előtt és után pedig irány a víz.

Tamagucsi 2018.08.06. 13:17:45

Már egyszer leírtam. Lakj Mogyoródon és megtudod mi a rohadt jó ebben a ramazuriban. A rendőr nem enged be a faluba mondván megtelt, a házad felett napokig öt percenként helikopter száguldozik és jönnek tíz másodperces áramkimaradások dögivel. Szenved egy egész falu, mert valakiknek kurva sok pénzük van és még több kell...

szepipiktor 2018.08.06. 13:56:37

@Tamagucsi: Én évekig laktam és kibírható volt!
És a falu ebből (is) él.
A tömeg vele jár, de akkor Hannoverre is köpj egyet, hiszen a Messe-k idején reggel 6 sáv odafelé, délután ellenkező irányban áll be, és ha el akarod kerülni 50-80 kilométereket autózhatsz.
Régen tettenérhető volt a rendezők bénázása, volt hogy reggel betereltek a "körforgalomba" és egy órát késtem egy tárgyalásról, volt hogy hibás kapuhoz küldtek és a rajtig gyalogoltam körbe a pályát, hogy a helyemre jussak.
Mi tudtuk, hogy az Erdőn keresztül" át lehet menni és nem sok pénzért a kerítésen belül parkolhatunk, így vittünk hűtőtáskába sört, üdítőt és szenvicseket és kibírtuk, majd amíg a tömeg araszolt, mi az erdők keresztül 10 perc alatt otthon voltunk. De van sok más trükk is, ha nem ismered, az a te bajod.
És nincs annál menőbb, amikor 40 fokban a kocsma ajtajában állsz, egy száll gatyában, kezedben a hideg sörrel és látod az autójukban szétfolyó embereket...

Tamagucsi 2018.08.06. 18:00:17

@szepipiktor: Szerintem a falu nem ebből él, értesüléseim szerint most ép nagy a baj ami az anyagiakat illeti. Én 1994 óra lakom itt, és eddig még nem volt arra példa, ami a mostani őrület után történt, helikopterekkel szállították a népet, versenyzőket mikor vége volt ennek a rohadásnak. Vendégeim voltak, szedték a sátorfájukat egy óra után és azt mondták, kibirhatatlan a két percenkénti őrületes zaj. Így a szülinapi buli gyorsan véget is ért...
süti beállítások módosítása