Blogadó

Egy 16 éves gondolatai a világról

A pofátlanság melegágya

2018. október 06. 17:34 - Balint Szolga

Reakció Palkovics László nyilatkozatára.

Gimnazista vagyok. Idén kezdtem el a gimnáziumot. Nekem, és sokan másoknak is az a célja hogy bekerülhessen egyetemre, és lediplomázhasson. Hogy éppen jogásznak, vagy éppen mérnöknek, az teljesen mindegy. Eddig is heroikus küzdelem folyt az olyan, államilag támogatott szakokért, mint például a jog, a nemzetközi kapcsolatok, és a sor csak úgy folytatódik. De ami most történik, az egy nagyon bajjós képet fest fel a falra.

A történet azzal kezdődött, hogy egy állami alapítványhoz került a Corvinus, Magyarország egyik legnagyobb egyeteme. Erre az emberek még megvonták a vállukat, de amikor Lánczi András felvázolta terveit, az emberek elképedtek.A "Lánczi terv" a következő:

 Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát, 60% fölé, megszüntetnék az állami férőhelyeket, saját ösztöndíj-rendszert építenének helyette, emelnék a külföldi hallgatók száma mellett a külföldi oktatók számát is.

Ha ez egy kormánypropagandafilm lenne, akkor most jönne az hogy:"STOP LÁNCZI!", de sajnos nem ez jött utána. Hanem Palkovics László, aki szerint nemhogy életképes a terv, hanem követendő is. Palkovics László a következőket mondta:"

A Corvinus Egyetem Új Működési Modelljéhez Vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásba szükséges kiterjeszteni. Azt, ami most a Corvinus egyetemmel történik, legalább jogszabályi szinten szeretnénk a többi felsőoktatási intézmény számára is biztosítani

Először is, hadd fejtsem ki, szerintem miért életképtelen ez a terv. Szóval, bekerülni egy államilag támogatott szakra, nehéz. Nagyon. Itt egy példa:Nemzetközi kapcsolatok, Corvinus, tavalyi ponthatár:465 pont! Négyszázhatvanöt! Nem teljesíthetetlen természetesen, de meg kell szakadni érte. Na akkor most gondoljon bele a kedves olvasó, hogy mi történik akkor, ha csökkenek az államilag fenntartott helyek? Még nagyobb ponthatár, amely már teljesíthetetlen lesz! 

Másodszor, egy egyetem még belefér, de hogy az összes. Hölgyeim és uraim, az összes magyar egyetem állami helyeinek lecsapolásáról van itt szó! Itt nincs se Soros, se kanadai ördög, itt csak olyan magyar fiatalok jövője forog kockán, akik még nem hagyták el az országot! 

Utolsósorban pedig csak annyit, hogy nem tudom mi ezzel a cél. Minél kevesebb embert akarnak a felsőoktatásban látni? Esetleg csak a pénzt látják benne? Ezt még korai lenne firtatni. Szerintem egyébként az előbbi, de ezt majd az idő úgy is eldönti. 

Véleményem szerint ez a terv életképtelen. Vagy ha életképes is, akkor is óriási hátrány a szegényebb fiatalok számára. Szerintem ez a pofátlanság melegágya, elvenni a szegényebbektől a lehetőséget, és odaadni olyanokat, akik bevásárolják magukat majd kibuknak félév után. Természetesen nem mindenki ilyen, vannak akik diákhitelből finanszírozzák,de komolyan egy hitellel akarja valaki indítani az életét? Szerintem sem! 

 

219 komment
Címkék: Reakció

A bejegyzés trackback címe:

https://blogado.blog.hu/api/trackback/id/tr3114284229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.10.07. 07:38:08

”A tandíj a fiatalok ellen indított büntetőhadjárat része.” „Nem veheti el gyermekeinktől a tanulás lehetőségét.”„El fogjuk törölni a tandíjat, bárhogyan is fogják nevezni azt.”

ennyit orbánról !

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.10.07. 10:35:18

Az a célja, hogy elitegyetemet csináljon. És ez rendben is van. Inkább ott a probléma, hogy ezt nem azért csinálja, mert felismerte, hogy a szellemi elit húzza magával az országot, hanem azért, mert görcsösen vágyik valami lobogtatható dicsőségre.

Egyébként már nagyon is ideje volt a tandíj rendes bevezetésének. Az oktatás nem jog, hanem egy szolgáltatás és a szolgáltatásokért fizetni kell. A baj valószínűleg ott lesz (ismerve a Fideszt),hogy nem lesz szabadáras, ezért nem tud kialakulni az a verseny, ami létrehozza a drága, de minőségi, illetve az olcsó, de nem annyira jó kategóriát.
Enélkül viszont nem fog létrejönni az a nyomás, ami minőségre kényszerítené. Azt ugyanis a Fidesz még mindig nem fogta fel, hogy a minőségre a szolgáltatókat nem az állam kényszeríti, hanem a fogyasztók, akik nem választják a rossz ár-érték arányú szolgáltatásokat.

A szegényebbektől nem veszi el a lehetőséget, mert eddig se volt. Tipikusan ezek az emberek eddig se voltak kimagasló tanulók, mivel a szüleik nem engedhették meg maguknak a számos külön képzést...

ami szabad 2018.10.07. 10:42:07

Kezdjétek szervezni a tüntit, megyünk szülőként is! A bevezetni tervezett új világgal ugyanis sokkal nagyobb a probléma, mint amit Ti diákként ebben láttok. Korotoknál fogva, ti a személyes problémaként élitek meg, még egy érv amellett, hogy sokatok elmenjen innen. Mi felnőttként azonban, azt is tudjuk, hogy ennek mi lesz a következménye. Nézzük meg kicsit tágabb perspektívában: Ugyebár az nem kérdés, hogy a mai elit valahogy csak kiköhögi a gyerekének a boldoguláshoz szükséges tandíjat, még ha a jelenleginél is komolyabb erőfeszítés árán is. Hisz már az állami finanszírozásban felvett gyerekeknél is minden nyárvége, ősz eleje arról szólt, hogy ha pl. vidéki a gyerek, vagy Bp. de vidéki egyetem, maga a szállás is horror. Fasza, hogy van diákhitel, de micsoda élet az, amikor 35 éves korig azt nyögi a gyerek, és még csak utána kezd el mondjuk lakásra gyűjtögetni+ újabb hitel ezer évre, ami miatt látványosan csökken a babavállalási kedv, miegymás....A világ átlag úgy néz ki, hogy ha valaki szegénynek született, 4 generáción keresztül kell kapaszkodni ahhoz, hogy az 5. generáció már elérjen egy átlagos státuszt. Ez itthon nem 4, hanem 7 generáció, vagyis a társadalmi mobilitás IS a béka segge alatt van. Sokan kimutatták már, hogy az elbaxott oktatási rendszerünk a társadalmi egyenlőtlenségeket nem csillapítja, hanem mélyíti, és ez egyedülálló Európában, minden ország a felzárkózás lehetőségét látja az oktatásban, és a világ számos országa bizonyította, hogy EZ ÍGY IS VAN. Szegény országok kitörni mindig is az oktatással tudtak. Magyarországon a cél is ellentétes. Elég már az elit, jobbágy kell a neo-feudalizmushoz, majd még biztos felvállalják azt is a papok a 30 ezüstért, hogy elmagyarázzák miért is üdvözül a szegény, mint a középkorban...Hiszen már a választások előtt kimondásra került palkól, hogy már a gimnáziumi férőhelyeket is maximalizálni akarják, ott még némi közismereti oktatás írástudóvá teszi a parasztokat! De előbb persze, szét kellett verni a szakiskolákat, szakközépiskolákat is, ott a nívó nagyjából 50 évet fejlődött vissza, ha nem többet! Tehát ez messze nem pénzről szól, kifejezetten az a célja, hogy gondolkodó emberek ne veszélyeztethessék a hatalmat. Lásd a példa a szavazókra, akik kanyar nélkül beszopják az összes lózungot a nemzeti érdekről, a külső ellenségről, meg arról is, hogy az EU atomcsapást helyezett kilátásba. Ezzel a réteggel nincs teendő, elég az egybites üzenet sokszor, minden szűrő hiányzik, benyeli. Mi még úgy ahogy megtanítjuk a gyerekeinket az iskola HELYETT gondolkodni, de ők már nem is fogják tudni, tehát két generáció alatt nullázható az érdemi értelem...

protézisesh 2018.10.07. 10:43:57

@Lord_Valdez: nagyjabol egyetertek.

A bloggernek meg:
1: nem kell mindenkinek diploma
2: jussanak be a jobbak az egyetemekre. Ha 100 hely van, jusson be a 100 legjobb. Ha csak 50, akkor az 50 legjobb lesz egyetemista.
3: a fel veteli ponthatar MINDIG teljesitheto. Mert a ponthatar uy alakul ki, hogy sorba rendezik az adott szakra jelentkezok tenylegesen elert pontszamat, aztan ha 50 hely van, akkor huznak egy vonalat az otvenedik felvetelizonel. Ahany pontja neki van, annyi a ponthatar. Puff. Ha iden csak 50 debil jelentkezett, es senki mas, akkor lehet, hogy 123 pont lesz a ponthatar.
4: abban az orszagban, ahol
- szulok tuntetnek a nyelvvizsgamentes diplomaert
- diplomamento programokat kell inditani mert annyian vannak, akik 4-6 evvel az allmvizsga utan sem birtak nyelvvizsgazni
- ahol az ipar szamara nincs eleg gepesz/villamos/informatikus mernok

Ott nem feltetlenul arra van szukseg, hogy ezrével termeljuk azokat a bolcseszeket, akik ugyanazt tanulnák még 5 evig, amit a gimiben, sot az altalanos iskolaban is tanultak...

Igen, a JOK (jo pontszammal) legyenek diplomasok, a tobbiek meg tanuljanak ertekes szakmakat. Akinek meg az se megy, az mehet betanitott munkasnak. A vilag mar csak ilyen egyszeru/gonosz hely.

ogli dzsí 2018.10.07. 10:44:02

Orulok hogy Orbanek vegre a kozoktatast is fejlesztik, koszonjuk a miniszterelnok Urnak!

ogli dzsí 2018.10.07. 10:49:14

@ami szabad: 20 ev mulva nem lesz hagyomanyos egyetem, mar most is elavult, csak online kurzusok

mielott egyetemre mennenek a szerencsetlen magyarok, nezzenek mar korul a vilagban, a multik nem kernek egyetemi-foiskolai vegzettseget mar most sem a legjobban fizetett teruleteken mint pl. informatika, nyelvet tanuljanak, ne elavult marhasagokat

protézisesh 2018.10.07. 10:55:14

@ami szabad: szamarsagokat beszelsz. Az oktatas azokat az orszagokat emelte meg, ahol ERTELMES dolgokat (az ipar szamara hasznos tudomanyokat) oktattak. Nalunk viszont bolcseszetet akarnának tanulni (humbug marketingturizmuskommunikacio ezeteselmeletvenderszociologia...), amire mindne tarsadalomnak igencsak korlatozott mertekben van szuksege. Ahogy egy ehezonek sem kaviar es libamaj kell, hanem kaloria, ugy a szellemileg ehezo orszagnak sem filozofusokra, muveszettorteneszekre es osszehasonlito nyelveszekre van szuksege, hanem orvosokra, mindenfele mernokokre es kozgazdaszokra.

Aztan majd ha meglesz a jolet, akkor lehet kolteni kaviarra. Addig viszont felesleges tomegeket gimnaziumba engedni, ha hasznos egyetemre ugysem tudnak bejutni. Akkor tanuljanak szakmat, mert a szakmak is fejlodnek. Egy 20-30 eve dolgozo komuves, villanyszerelo jo esellyel nem ismeri, nem tudja beepiteni, nem tudja javitani a korszeru epuletgepeszeti technologiakat.

Az csak ilyen eltartott kisujjas ostobasag, hogy mindenkinek diploma kell. Jo szakemberek kellenek MIDNEN szakmaban, akik ertenek a szakmajukhoz, tudnak kommunikalni az ugyfellel, ertik amkonyvelesuket (fobb vonalaiban), tudnak infot keresni a neten, stb. Az pont egy TÉVES “ertelmisegi” nezet, hogy a melos lenezendo, masodrendu ember. Pontosan azok es azzal nezik le, ertektelenitik el a szakmunkasokat, mesterembereket, akik ezt a “diplomatmindenkinekkulonbenszarleszelehenhalszmagyarorszagon” hozzaallast hangoztatjak.

Nem azon kell dolgozni, hogy mindenkinek diplomaja legyen. Azon kell dolgozni, hogy egy szakmaval is meg lehessen tisztessegesen elni. (Mellesleg egy jo asztalos, karpitos, villanyszerelo, burkolo konkretan tobbet tud keresni ma Magyarorszagon, mint sgy tetszoleges diplomas egy multinal...)

Orbán veje 2018.10.07. 11:04:13

Orbánék célja a társadalmi a jelenlegi helyzet konzerválása. Vagyis a társadalmi mobilitás lezárása a felsőoktatás szétverésével. A szegénysorba születetteknek esélyük se legyen a kitörésre, mehetnek majd cselédnek mészáros garancsi, tiborcz lopott cégeibe.
Pedig evidencia, hogy a sikeres országok a felsőoktatást mindenhol prioritásként kezelték, kezelik. Hiszen a XXI. század tudásalapú század.
Persze, amihez orbánék hozzányúltak az mind szarrá változott. Ugyanez a helyzet most is.

ami szabad 2018.10.07. 11:09:33

Abban igazad van, hogy hasznosat kéne tanítani. Mellesleg, már az általános iskolától.. Abban viszont nincs igazad, hogy a mostani kurzusok nagy része haszontalan lenne, legfeljebb az a probléma ezzel, hogy nulla gyakorlatorientáltság... EZ lehet feladata az államnak, hogy az egyetemekkel és a munkáltatókkal összhangban a tananyagot átgondolják. A gyerekkel kiborítani a fürdővizet, nem dolga.. A pénz meg, amit innentől NEM KÖLT RÁ, nem az övé, hanem a miénk. Egy jó asztalos/ burkoló stb a példádból, most azért keres sokat, mert éppen konjunktúra van az építőiparban, egész pontosan még 1-2 évig, ÉS egy komplett generációnyi szakmunkás elhussant innen, és főleg Németországot, meg Ausztriát építi Magyarország helyett, ezért felbillent az egyensúly. Átmeneti állapot, erre nem kezdünk el tízezer asztalost meg burkolót képezni, mert mire elvégzi sem igaz, hogy szükség van rá! Ha nem tudnád, mellesleg diplomával is végezhető más munka- egy- két + OKJ-s képzés, érdeklődés, autodidakta módon való tanulás, miegymás. Fordítva azonban, nullás a sansz. Egy mai szakmunkásból még az érettségit is kihívás lenne megszerezni 6 év alatt is, ha valakinek később benő a feje lágya, nemhogy a diplomát! Az ország pedig nem lehet autóipari beszállító egy épp letűnő technológia kiszolgálója ideig- óráig, feláldozva ezáltal a már középtávú ( 5-10 év) jövőt is a pillanatnyi érdek oltárán! Vagyis sikerül már megint rossz lóra tenni, ráadásul szemmel nagy átlagban , főleg azoktól hallgatom, hogy milyen felesleges a felsőfokú végzettség, akinek magának nem sikerült diplomát szereznie. Maga az irány rossz, tisztességtelen, és persze megint szembeköpheti magát orbán hiszen ismét bebizonyítja hogy annyiszor baxxa át a választóit, meg azokat akik szerint mennie kéne már, ahányszor nem szégyelli és nem egy pironkodós fajta, lsd., 2006-os szavazás, ahol is a jelenleg belebegtetettnél ezerszer tisztességesebb elgondolást húzott keresztül politikai számításból!

nu pagagyí 2018.10.07. 11:28:31

@protézisesh: Megtudhatnám, te mit végeztél és jelenleg mi a munkád? Te, mint a felesleges tanulmányok szakértője, komoly saját tapasztalattal rendelkezhetsz e tárgyban. Halljunk hát valamit az elkúrt életedről!

nemecsekerno_007 2018.10.07. 11:31:23

Húha már megint kezdődik az aggódás és a kifogáskeresés, hogy miért nem... Ez mutatja igazán az egész oktatásunk és alapvető mentalitásunk problémáját.
- az elképzelés jó, meglátjuk, hogy részleteiben milyen lesz
- gyakorlatorientált oktatás kéne átjárható intézményekkel
- nem az a kérdés, hogy mit tanítunk hanem az hogyan
- most az adófizetők pénzéből képzünk szakembert gazdag európai országoknak
- akik aztán külföldön fizetnek adót és járulékot nekünk meg marad az itthoni nyugdíjasok eltartása
Szóval sok a kihívás és nem csak az oktatásban. Ez az elképzelés kiindulásnak jó, remélhetőleg a megvalósítás is jól sikerül de ehhez az kell, hogy minél többen beszálljanak de ne a kifogáskeresésbe...

ogli dzsí 2018.10.07. 11:32:49

@ami szabad: maradjunk a tenyeknel

ilyen realberemelkedes 1990 ota nem volt, megpedig a proliknal is

osszeszerelo uzem - letunt technologia, muhaha. a vilag 3 legjobb premium autogyartoja jelen van magyarorszagon, az audi elektronyos autot is gyart plusz komaromban van egy boszme akksi uzem es elektronyos buszgyartas kecskemeten elektronyos repuloket gyartunk

persze jobb lenne csak fejlesztessel foglalkozni de a nemet se hulye. Mindenesetre 2010ben a magyar melos a nemetnek a negyedet kereste, ma meg a harmadat...nem veletlen hogy mindenki osszeszerelo uzem akar lenni a kornyeken, plane hogy mas alternativa nincs

es igen, mo-n messze tulhypoljak a vegzettseget, informatikai teruleten semmi jelentosege nincs, mar keleteuropaban se nemhogy nyugaton. Persze vannak szakmak ahol mindig kelleni fog a papir, tanar, orvos, jogasz van ahol meg nem, es megis nagyon jol fizetik meg mo-n is.

Orbán veje 2018.10.07. 11:38:30

Orbán 2008-ban így fogalmazott: "Azért kell örökre eltörölni a tandíjat, mert akik szegények, nem fogják tudni azt kifizetni, s így emiatt kiszorulhat a társadalom egy jelentős rétege a felsőoktatásból."

Egy helyütt azt is emlegette, hogy ő maga is ezek közé tartozott volna. Idézte Széchenyit, aki szerint egy ország jövőjét a kiművelt emberfők száma határozza meg. Mint mondta, „ahogy megy előre az idő, ez egyre inkább így lesz”. A kampányban ingyenes felsőoktatásról beszélt.

A felcsúti hazudozó, ez az ócska köpönyegforgató tolvaj így köpi szembe Magyarországot.

ogli dzsí 2018.10.07. 11:40:36

@Orbán veje: ragugliztam, nem mondott ilyet soha

CSOKKI MÁLNA 2018.10.07. 11:41:52

A felsőoktatás a módszerválteás utáni évtizedekben mesterségesen felduzzasztották. Le kell csapolni végre..

CSOKKI MÁLNA 2018.10.07. 11:44:49

Hármas alá Józsika eddig be tudott jutni egy gimibe, aztán még gyenge pontokkal is valamilyen büfészakra, amit 8 -10 év alatt el is végzett, aztán lobogtathatta a papírt, hogy ő kérem szépen diplomás.

CSOKKI MÁLNA 2018.10.07. 11:46:52

Én egyébként nem támogatom Palkovicsék elképzelését, bár az eddigi viszonyoknál jobb helyzetet eredményez. Kizárólag ingyenes, állami felsőoktatás kellene, amelybe kemény felvételivel lehetne bejutni.

anyadmajma 2018.10.07. 12:03:42

@ogli dzsí: ja, te hazaáruló bolsevik geci birka, olyat se mondott, hogy aki az oroszokkal titkos paktumot köt PAKS2-ről az hazaáruló.
Apropó, mi van a birka nikkeddel, megint elfelejtetted a jelszavát? írd fel valahová, ha ilyen hülye vagy.

Orbán veje 2018.10.07. 12:04:48

@ogli dzsí: Mivel te egy közismert szarházi hazug orbántroll vagy, megértem hogy kellemetlen a dolog. És természetesen mondott ilyet, egy pillanat alatt dobja a google.

Orbán veje 2018.10.07. 12:07:58

A felcsúti hazudozó, ez a köpönyeg forgató tolvaj bűnöző még 2012-ben is ezt mondta.

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi budapesti megbeszélésen.

Így köpi orbán szembe Magyarországot!

ogli dzsí 2018.10.07. 12:13:09

@Orbán veje: akkor nem lehet gond belinkelni

ho ho ho

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.10.07. 12:15:02

Az egyetemi végzettség befektetés a jövőbe, a sajátodba. Fizess érte. Szerintem ez teljesen rendben van. Semmi szükség seggfejekre akik 9 évig járnak egyetemre miközben egy középfokú nyelvvizsgát is képtelenek abszolválni.. Legyen ösztöndíjak az arra érdemeseknek, a többi fizessen.

Orbán veje 2018.10.07. 12:28:08

@ogli dzsí: Persze hogy nem gond ,csak értelme nincs, hiszen bárki, egy szemvillantás alatt megtalálja. Értem én, hogy neked mint szarházi orbáncsimpánznak ez nincs az ínyedre. De a lényeg, hogy tonnányi papír van róla, hogy orbán egy ócska hazudozó, embernek is hitvány nem hogy magyarnak.

Tangooo 2018.10.07. 12:28:58

Az ugye nem volt probléma, amikor a Műszaki Egyetem rektora arról panaszkodott, hogy az első egy-két év arra megy el, hogy megtanítsák a diákoknak a gimnáziumi matekot.?
Mindenki tudja, hogy sokan csak azért jelentkeznek egyetemre, mert jó lesz valamire az a diploma.
Ezért van az, hogy egyre több a frusztrált ember, aki nem mérte fel saját képességeit, vagy túlértékelte önmagát, aztán orrba verte a valóság.
Egyetemre csak az menjen, aki ehhez megfelelő képességekkel rendelkezik!

desw 2018.10.07. 12:31:51

"Nekem, és sokan másoknak is az a célja hogy bekerülhessen egyetemre, és lediplomázhasson. Hogy éppen jogásznak, vagy éppen mérnöknek, az teljesen mindegy."

Lófaszt! Kurvára nem mindegy!

Elvileg a felsőoktatás célja az lenne, hogy MAGYARORSZÁG számára SZÜKSÉGES szakembereket képezzen.

Totál pénzkidobás állami pénzen sok himi-humi bőcsészt' ill. emigránst képezni.

desw 2018.10.07. 12:36:07

@protézisesh:

""Na akkor most gondoljon bele a kedves olvasó, hogy mi történik akkor, ha csökkenek az államilag fenntartott helyek? Még nagyobb ponthatár, amely már teljesíthetetlen lesz! ""

"3. a fel veteli ponthatar MINDIG teljesitheto. "

Ezen a részen felsírtam én is! És ezekből lesz a jővő "értelmisége" RIP Hungary!

nu pagagyí 2018.10.07. 12:38:12

Közpénzből NER-magánegyetem. Nagyszerű! Persze, ha a NER kádereken kívül, valakinek lesz félévente 4 milliója a tandíjra, akár közgaszdász is lehet. Nem lesz.

desw 2018.10.07. 12:39:29

"Vagy ha életképes is, akkor is óriási hátrány a szegényebb fiatalok számára."

Ha jól tanul, kap ösztöndíjat! Ha hülye, akkor hiába szegény, ne legyen orvos, mérnök, . . . belőle!

"Természetesen nem mindenki ilyen, vannak akik diákhitelből finanszírozzák,de komolyan egy hitellel akarja valaki indítani az életét? Szerintem sem! "

Egyetértünk! Kérek egy budai pecót és egy null-kilóméteres autót, mer' faszom akar hitelt!

nu pagagyí 2018.10.07. 12:41:06

@desw: Lesz kiskapu. A NER-káderek gyerekei majd bejutnak alacsonyabb ponttal is. A kvázi magánegyetem meg nem kötelezhető, hogy közzétegye ki miért nem került be, a protekciós meg hallgat.

CSOKKI MÁLNA 2018.10.07. 12:52:08

@nu pagagyí: Azt hittem, hogy a NER kádereknek nem gond a tandíj, hisz "milliárdokat lopnak.."Na, most önellentmondásba kerültél..:)

tompus 2018.10.07. 13:11:55

Úgy tűnik, hogy a kádári mentalitás remekül öröklődik.
A sírás megy. Ha hülye vagy bekerülni egy adott szakra, akkor az a szak nem való neked. Az állami helyeket azért szabták szűkre, mert korábban minden hülye jogász, közgazdász, kommunikációs akart lenni, az országnak pedig nincs szüksége olyan sokra ezekből. Ha te ennek ellenére ez akarsz lenni és hülye vagy az államilag támogatott ponthatárt elérni, akkor fizess érte. Ha nincs pénzed rá, akkor meg ne sírj, hogy nem kerülsz be egy túltelített munkaerőpiacra. Frissdiplomás jogászok tudnának mesélni, hogyan lehet megszerezni a szakvizsgát és utána mennyire jól lehet keresni az utcáról beeső ügyfelekkel.
Szóval inkább tanulj és a tanulás helyett ne kifogásokat keress!

ami szabad 2018.10.07. 13:13:11

@ogli dzsí: Jó lenne, ha pontosan utána néznél, hogy az átlagbér mit is jelent. Talán pont ma volt cikk arról, hogy úgy egyébként ha medián alapú technikával nézzük meg a számokat, akkor 240 E Ft BRUTTÓ ALATT keres az emberek fele... Ami ugyibár van vagy 120 E FT / hó nettóban, és felmehet 150-ig is, ha több a gyerek.. A reálbér emelkedéshez nem lenne rossz azt sem vizsgálni, hogy ismét 400 Ft körül egy l benzin/ gázolaj, és az élelmiszerárak - a zöldség csümölcs de pláne- csak az idén emelkedett vagy 10-20% -ot. ( húsok pl. 10 a zöldség- gyümölcs 20 környékén) az építőipari árindex meg laza 25 % körül nő vagy 3. éve. Szóval rém boldog vagyok, hogy az egérfogó ára pl. nem emelkedett, de lesz@rom! Kérdezd meg a cégeket az energiaárakról pl. vagy hogy mibe is fáj nekik ez a fene nagy béremelés, és hány embert pattintottak át e miatt részmunkaidősbe főállásúból, legalábbis papíron. A termelékenység ugyanis, szinte nullát nőtt, így ezek a béremelések a gazdaság oldaláról csakis és kizárólag annyiban indokoltak, amennyi ebből az állami elvonás mértékének csökkenése. Hogy világos legyen, így is benne vagyunk nagyjából a Top10-ben a világban a munkára terhelt adókkal, de már a TOP5-ből sikerült lejönni... A gazdaság 4% -on növekedés körül produkál, miközben az EU források 5% -a aGDP-nek. Akkor is ennyi volt mellesleg, amikor -3% körül muzsikáltunk a válság derekán, így saját teljesítmény még mindig nulla körüli. Ez így érthető? Az a vállalkozó, aki elfelejt befektetni, lassú halálra ítéli a cégét. Az az ország, amelyik a jövő helyett falábúakba, saját kastélyokba, és az egyházakba, propagandába, saját médiába és ilyen az ország számáéra marha hasznos dolgokba fektet, az megnyeri a következő választást is mert el sem jut az infó mára +soros +migri, de az országot leradírozza a térképről. Ezért én, aki hazaszeretetről nem ugatni szoktam, hanem teszem a dolgomat sok- sok éve együtt vagy 9M itthon maradt emberrel, nem szimplán megvetem ezeket, de a férgeket is hasznosabbnak gondolom ezeknél! azok legalább, az ökoszisztéma részeként, valami hasznot hajtanak, ezek viszont szimpla élősködők, mégpedig pl. az agyhártyagyulladást okozó fajtából!

élhetetlen 2018.10.07. 13:14:41

@protézisesh: Nézd, nem tudok többet, csak ami a sajtóban megjelent. „jussanak be a jobbak az egyetemekre”, írod. Ha 2020-tól nem lesznek állami férőhelyek, hogy jutnak be teljesítmény alapján a legjobbak? Vagy a legjobbak azok, akiknek gazdagok a szülei? 10 szemeszter 40 milla, csak a tandíj. Nézzük. Két fiatal 25 éves korában összeházasodik, aztán nevel két gyereket, közben törleszti a saját lakásrészletét, hogyan hoz össze 18-20 év alatt 80 milla megtakarítást? Vagy ezt diákhitelből?
Nem értem, mi ez a bölcsész fóbia, a tanárok is bölcsészek, majd tanítsa a gyerekedet magyarra, vagy angolra egy burkoló? A másik, ha ezt kiterjesztik az összes egyetemre, akkor gépész, villamosmérnök is csak az lesz, akinek a szülei képesek megvenni a diplomát. Remek szelekció. Attól tartok, itt nem egy szuper koncepció van az egész mögött, csak a ne tanítsuk őket ingyen, mert úgyis elmennek gondolat. (És különben is, nekem van pénzem a saját gyerekemre, a másé meg kit érdekel, mondja a döntéshozó).

anyadmajma 2018.10.07. 13:16:50

@ogli dzsí: mi van te hazaáruló bolsevik geci birka, nem mondták a pártközpontba, hogy beírhatod a gugliba, hogy orbán hazudik, már nem is teheted meg?:) te fasz..:D

ogli dzsí 2018.10.07. 13:19:24

@ami szabad: Hat ez igazan nagyszeru, de a mai ATLAGbert a 2010es ATLAGberhez viszonyitva mondom, hogy:

maradjunk a tenyeknel

ilyen realberemelkedes 1990 ota nem volt, megpedig a proliknal is

Te meg jossz itt medianberrel, kerdes mi koze annak a minimal es az atlagber realberemelkedeshez? Muhaha.

ami szabad 2018.10.07. 13:38:42

@ogli dzsí: Értem. Csak a szajkózás megy. Próbáld meg összevetni a percenként nettó 9M Ft-ot kereső, Mészáros jövedelmet a Józsi bácsi havi nettó 150 E FT-jával. Meglátod- ha ki tudod számolni- qva. jó az átlaguk! És? Van az országban egy bitangul jól kereső szűk réteg. Ők a gazdagok. Van további mintegy 10-20% akiknek jól megy, ők ma mindössze a középosztály. Van kb. 30% akik elvannak. Ők az alsó-középosztály. Az ország FELE azonban, anniy tartalékkal sem rendelkezik, hogy ha lerohad a hűtője, venni tudna, csak a hitel marad, és ha egy hónapra nem lenne munka, már csúszna is még lejjebb, a szegénységbe. Ha innen nézem az új ötletet, akkor az ország gyermekeinek 70-90%-át taszítja esélytelenségbe az új genyaság. Ezért, NINCS BOCSÁNAT!

élhetetlen 2018.10.07. 13:43:09

@nemecsekerno_007: „- az elképzelés jó”. Miért is? Biztos vagy benne, hogy abból lesz jó közgazdász, vagy jó mérnök, akinek a szülei ki tudnak perkálni 40 millát tandíjra öt év alatt?
„- gyakorlatorientált oktatás kéne átjárható intézményekkel”. Ez még jobb. A tervezett szakmunkás képzésben, ahol egyik suliban nem kell kémia, a másikban nem kell fizika, már a szakmák közötti árjárhatóságot is elkaszálják, arról már ne is beszéljünk, hogy előre lépés, mert leérettségizni olyan tárgyakból, amit nem tanult, tehát előről kezdeni meló mellett, az , már kemény.
„- most az adófizetők pénzéből képzünk szakembert gazdag európai országoknak,- akik aztán külföldön fizetnek adót és járulékot„. Azt hiszem, itt van a kutya elásva. Csak ezzel az a baj, hogy amíg van képzett diplomás, addig, ha mennek is el, de maradnak is. Ha nem lesznek, mi marad?

Hamihami 2018.10.07. 13:48:38

KEDVES NEM KORMANYPARTI KOMMENTELOK!
Igazsag szerint csak egy probara csinaltam itt egy nicket es komenteltem parszor, mert meg akartam nezni, hogyan mukodnek a fidesz berkomenteloi.
Egy nagy kerdes merult fel bennem: a nem kormanypartiak miert komentelnek? Miert irtok ide? Miert pazaroljatok az idotoket es adjatok a lovat es a munkalehetoseget azoknak, akik ezzel penzt keresnek? Ok, ellentetben veletek, nem a szabadidejuket hasznaljak, nem meggyozodesbol irnak. KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? Ok koszonik szepen a penzkereseti lehetoseget, nelkuletek nem lenne munkajuk!
Vagy azt a nehany fideszest akarjatok meggyozni par kommentel, akik ejjel-nappal a kozteve hirein lognak es a Kossuth radio penteki reggeli adasat eszik nagykanallal? Most komolyan???
Vagy egymast akarjatok meggyozni? Azt meg minek???
Lehet, hogy fura, amit mondok, de a legjobb strategia az lenne, ha azt az idot, amit ezekre a parttalan vitakra fecsereltek, olyanba fektetnetek, amik valoban okozhatnak valtozast. Peldaul mi most a fidesz egyik akhilesze? Hat az europai ugyeszseg egy ilyen dolog. Akkor miert nem hasznaljatok ki a kapcsolataitokat, on- es offline, hogy minel tobb emberhez eljusson es alairja a nepszavazasi kezdemenyezest. Miert nem osztjatok meg minel tobb emberrel, FB-n, blogokban, youtube-on, twitteren, linkedinen vagy barmin, amivel sok emberhez eljutnak azok a hirek, amik a korrupciorol, sunnyogasrol, kirekesztesrol es a propaganda hazugsagairol szolnak??? Sokkal, de sokkal nagyobb haszna lenne annak, minthogy itt munkalehetoseget adtok a berkommenteloknek. Ok beloletek elnek!
Ha nincs kivel vitatkozniuk, mit fognak csinalni? Meg par hetig minden cikkhez odairjak a baromsagaikat meg hogy fake news, elbeszelgetnek egymassal, es aztan? Mikozben ti egy nagy halom emberhez tudjatok eljuttatni a kormanynak kenyes dolgokat.
Valszeg erre a komentemre majd megirjak, hogy hulye vagy, nem jo a kiindulopont, faszsagokat beszelsz stb.... es? Egy masodpercet nem fogok azzal tolteni, hogy barmilyen vitaba szaljak veluk, mert azzal csak a napi adagjuk elereset segitenem, semmi mast.
Ha valakinek van epkezlab otlete, hogy a gyakorlatban ezt hogyan tudjuk megvalositani, ne tartsa titokban!
Ezt bekopizom meg jo par cikk ala kommentkent, hatha lesz valami foganatja es elindit valamit.

tamask 2018.10.07. 13:52:06

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Így van, ezzel egyidőben az adókat is csökkentsék le radikálisan. Az a helyzet ma, hogy a családosok adókedvezményeit az egyedülálló dolgozók termelik ki.
Legyen az ÁFA mondjuk 8%. Sok helyen ennél alacsonyabb, itt is, ahol élek, külföldön.

ogli dzsí 2018.10.07. 14:13:08

@ami szabad: mashol nincsenek gazdagok, csak magyarorszagon, vagy 2010 elott nem voltak?

mi koze ennek az 1990 ota legerosebb eletszinvonalemelkedeshez, lippsi?

desw 2018.10.07. 14:14:52

@tamask:

Áfa a legjobb adó, mert azt a merdzsós cigó és a feketéző ugyanúgy fizeti, mint a bejelentett dolgozó. Pont fordítva kellene: nulla jövedelemadó és magasabb fogyasztási.

axolotl77 2018.10.07. 14:15:13

@ogli dzsí: Gyakorold még azt a guglizást!
"A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt."
"Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj."
És a forrás:
www.fidesz.hu/hirek/2008-02-14/orban-viktor-beszedenek-szo-szerinti-leirata/
Elég hitelesnek ítéled az oldalt?
Olvasd amíg lehet, mert az Igazság-minisztérium majd eltünteti ezt a tartalmat is!

ogli dzsí 2018.10.07. 14:21:38

@axolotl77: de nem ez volt az idezet, amit nem mondott

tamask 2018.10.07. 14:21:49

@desw: a szocializmus volt a legjobb rendszer, mert mindenkit az állam alkalmaz és eleve el lehet vonni a jövedelem jó részét, ki se jell fizetni a dolgozónak

élhetetlen 2018.10.07. 14:23:51

@desw: „Lófaszt! Kurvára nem mindegy!„. Első éves gimnazistaként még lehet mindegy. Van pár éve, hogy rájöjjön, mit is akar. Te mát az oviban tudtad, hogy mi leszel, ha nagy leszel? És az is lettél? Ahhoz már mázli kell, hogy 14 évesen döntsön az ember, és aztán egy életen keresztül élvezze a döntése következményét.
„Ezen a részen felsírtam én is!”. Gondolom, a jelen értelmisége vagy, így képes vagy megérteni, hogy, ha nincs állam által fizetett férőhely, akkor a „gazdálkodó” egyetem nem több száz ösztöndíjat ír ki évente, mert az nem bevétel, hanem költség, csak, így hasra ütve, pl. 15-öt. Azt, ha pályáznak 100-an 85-nek képtelenség megugrani, függetlenül attól, hogy hogyan határozzák meg a pontszámokat.
„Egyetértünk! Kérek egy budai pecót és egy null-kilóméteres autót, mer' faszom akar hitelt!”. Nem kellene ennyire elszállnod. Tudod, az is más, ha valaki megütötte a szintet, tandíjmentes, de a megélhetésre felvesz diákhitelt, vagy nincs tandíjmentesség azon a szakon, és arra vesz fel, annyit amit majd vissza tud fizetni, de a most leírtak azt jelentik, hogy mai pénzben negyven milla kéne, plusz valami a megélhetésre. Hát így tényleg nem lehet elindítani egy életet.

ogli dzsí 2018.10.07. 14:24:08

@desw: pontosan. Magasabb AFA kellene es kevesebb vagy nulla jovedelemado, ezzel csak annyi a gond hogy mar most eleg magas ahhoz, hogy menjen az EUn beluli AFA trukkozes, igy mar nem emelheto tovabb.

desw 2018.10.07. 14:26:55

@tamask:

" a szocializmus volt a legjobb rendszer, mert mindenkit az állam alkalmaz és eleve el lehet vonni a jövedelem jó részét, ki se jell fizetni a dolgozónak "

Ja, persze! Kár, hogy nem működött és hitelből finanszírozva, amit még most is fizetni kell.

élhetetlen 2018.10.07. 14:30:50

@pina noir: „Azt hittem, hogy a NER kádereknek nem gond a tandíj, hisz "milliárdokat lopnak.."Na, most önellentmondásba kerültél..:)”. @nu pagagyí: nem került önellentmondásba, elég sok nagyon pénzes emberünk van, aki bérelhetne helikoptert, vagy repülőt, vagy fizethetné a vadászatát, vagy leaszfaltoztathatná az utat a telkéig, stb, de mégis inkább „okosan” oldja meg. Az hogy van pénzük, még nem jelenti azt, hogy szívesen költik, ha nem muszáj.

putris72 2018.10.07. 14:31:39

@anyadmajma: A Paks2 az Gyurcsi kezdete le az oroszokkal!Pont a Feri volt az orosz seggnyaló ,nem pedig az Orbán!

axolotl77 2018.10.07. 14:32:35

@ogli dzsí: Gondolom, ezt nem tartod hitelesnek, mert 24.hu, de itt írtak róla:
24.hu/poszt-itt/2012/12/06/orban-viktor-nagyon-nem-fer/
A hivatkozott oldal - orbanviktor.hu - azóta érdekes módon megszűnt.
Én meg pont erről írtam az imént. Ami kínos, mert ellentmond annak amit mostanság mond, az a tartalom egyszerűen eltűnik.

desw 2018.10.07. 14:33:23

@élhetetlen:

"Ahhoz már mázli kell, hogy 14 évesen döntsön az ember, és aztán egy életen keresztül élvezze a döntése következményét."

Tudtommal legkorábban17-18 évesen lehet egyetemre jelentkezni, és ugye 18 évesen már van szavazati joga is. Szóval ha az én életembe is van joga belepofázni, akkor vállalja már a SAJÁT életével kapcsolatos SAJÁT döntéseit.

"„Ezen a részen felsírtam én is!”. Gondolom, a jelen értelmisége vagy, így képes vagy megérteni, hogy, ha nincs állam által fizetett férőhely, akkor a „gazdálkodó” egyetem nem több száz ösztöndíjat ír ki évente, mert az nem bevétel, hanem költség, csak, így hasra ütve, pl. 15-öt."

Költségtérítéses helyek lesznek, aztán majd abból megy az ösztöndíj a LEGJOBBAKNAK. Ja, hogy a hülyék és lusták nem tudnak majd ÁLLAMI pénzből 6-8 évet romkocsmázni?

"Nem kellene ennyire elszállnod. Tudod, az is más, ha valaki megütötte a szintet, tandíjmentes, de a megélhetésre felvesz diákhitelt, vagy nincs tandíjmentesség azon a szakon, és arra vesz fel, annyit amit majd vissza tud fizetni, de a most leírtak azt jelentik, hogy mai pénzben negyven milla kéne, plusz valami a megélhetésre. Hát így tényleg nem lehet elindítani egy életet."

A szívem megszakad! Az adófizetők nyilván örömmel összedobják neki ezt a 40+ millát. Persze utána lép külföldre, mert neki jogai vannak.

putris72 2018.10.07. 14:35:37

@ami szabad: Várszeginek már 15 éve 300-450 milliárd közé taksálták a vagyonát! Még most sincs olyan vagyonos ember itthon! Azt ez a kedves ember már nincs is bent az állítólagos leggazdagabb 10 emberben! Mondok valamit ha kiveszitek a balib milliárdosokat,mint ha nem léteznének,attól még vannak,és sokkal gazdagabbak mit a jobberek!

desw 2018.10.07. 14:40:51

@élhetetlen:

"elég sok nagyon pénzes emberünk van, aki bérelhetne helikoptert, vagy repülőt, vagy fizethetné a vadászatát, vagy leaszfaltoztathatná az utat a telkéig, stb, de mégis inkább „okosan” oldja meg. Az hogy van pénzük, még nem jelenti azt, hogy szívesen költik, ha nem muszáj. "

:DDDDD Pont ez gond a "szegényeknek ingyen mindent"-tel. A feketéző vállalkozócska kölyke mehet tandíjmentesen, de pl a csóróbb tanár gyereke nem.

ami szabad 2018.10.07. 14:43:40

@ogli dzsí: Ez az érved??? Azta! Ha valóban értenél a statisztikához- ha már hivatkozol rá- tudnád, hogy a jövedelmi különbségek hogyan NŐTTEK 2010 óta. Mivel azonban a seggnyaláson kívül semmihez sem értesz, marad az itteni trollkodás. Így aztán, mint hivatásos LIPPSI majd jól megértelek, megsajnállak, és leendő kisebbségként majd vigasztallak, ha kiestél a pixisből. Ja, nem.

ami szabad 2018.10.07. 14:47:51

@putris72: Igaz. Volt 30 évük lopni. És kicsit sem fáj értük a szívem, ha hátrébb kell lépniük. Még akkor sem, ha 10-20% -os lopási rátával "dolgoztak" a mostani 40-70-90% helyett. Van azonban jó néhány ember itthon, aki tehetséggel, szorgalommal boldogult, és a verseny torzítása az ő hátrányukra történik, holott legalább olyan magyarok, mint mondjuk akár a miniszterelnökünk. Mindemellett, most én szinte végig az oktatás fontosságáról beszéltem - tágabb összefüggésben- és arról, hogy elzárni a felemelkedés LEHETŐSÉGÉT IS mintegy 70% -nyi gyerek elől ősbűn.

nu pagagyí 2018.10.07. 14:48:33

Az Orbán.rezsim tulajdonképpen a legundorítóbb neoliberális rendszert építi, ahol minden a pénztől függ. Az egyén jogai formálissá válnak, akinek nincs pénze az nem részesül belőle Akinek elég pénze van, az viszont túlléphet a jogon is. A valódi politikai és gazdasági hatalom az oligarchák kezében összpontosul, bár még leplezik magukat, egyelőre túl sok a stróman, hogy tisztán lássunk A vagyonkoncentrációhoz a népet kell kifosztani, ezért építi le a rezsim a társadalombiztosítást, a szociális rendszert és vonja ki a pénzt az oktatásból. A pusztítás és jogfosztás persze elégedetlenséget szül a tömegekben, de ezt eddig sikeresen kezelte a rezsim, egymás ellen hergelte a társadalom különböző csoportjait, így a feszültséget egymás ellen vezetik le, így azok akik ezt egészet generálják nyugodtan lophatják szét az országot. A felsőoktatásba bekerülő magyarok számának csökkentését már megelőzte a gimnáziumi oktatás szűkítése. A rezsimnek a félművelt emberfők szaporítása a célja, azok nem akarnak majd alkalmatlankodni a moslékos dézsa körül, de hálásak lesznek a morzsákért.

erkölcsi hulla 2018.10.07. 14:55:55

Alapvetően jó dolog lenne, de sokan aggódnak hogy még jobban szélesedik majd a szakadék az elit és a közemberek között.

Mint amerikában, ahol szinte elképzelhetetlen, kb egy ház ára lehet a felsőoktatási tandíj.

élhetetlen 2018.10.07. 15:08:54

@desw: Éppen írni akartam még neked, mikor megjött a leveled. Nem olvasol, csak írsz? A blogíró elsős gimnazista, mint írta, és csak azt írtam, hogy van pár éve eldönteni, hogy mit akar, (azaz, mire 17-18 éves lesz). Erre pl. jó a gimi, közben általános ismeretek szed fel, ami nem árt senkinek. A másik: „Ja, hogy a hülyék és lusták nem tudnak majd ÁLLAMI pénzből 6-8 évet romkocsmázni?„. Nem tudom, honnét szeded az ismereteidet, de most is az van, hogy aki bekerül az állami keretbe, de nem hozza a megfelelő szintet, az átcsúszik a fizetősbe, tehát nincs 6-8 év „ÁLLAMI pénzből” romkocsmázás.
„Az adófizetők nyilván örömmel összedobják neki ezt a 40+ millát. Persze utána lép külföldre, mert neki jogai vannak”. Ez tényleg csak hozzáállás kérdése. Nem mindegyik diplomás lép külföldre, aki itt marad, az itt termel értéket, itt adózik. Ha csak a fele itt marad, már megérheti, és annyi biztosan itt marad. Ha te szívesebben dobod össze a stadionok építésének és fenntartásának a költségeit, ami biztosan nem éri meg, az szíved ügye.
„Pont ez gond a "szegényeknek ingyen mindent"-tel. A feketéző vállalkozócska kölyke mehet tandíjmentesen, de pl a csóróbb tanár gyereke nem”. Próbáld meg átgondolni, hogy mit írsz. Eddig nem az volt a szempont az egyetemi felvételinél, hogy kinek a szülője szegény, de most az lesz. Lehet, hogy a feketéző vállalkozócska be tudja dobni a 40 millát, de a csóró tanár biztosan nem. Erről beszélek, te meg magad ellen beszélsz.
Ugyanez az áfa kapcsán. „Áfa a legjobb adó, mert azt a merdzsós cigó és a feketéző ugyanúgy fizeti, mint a bejelentett dolgozó. Pont fordítva kellene: nulla jövedelemadó és magasabb fogyasztási”. Tudod, a merdzsós cigány simán kiugrik Szlovákiába nagy bevásárlásra, a még gazdagabb meg kiküldi a sofőrjét Bécsbe egy listával, a magas áfával az szív, aki ezt nem tudja megtenni. Na mindegy, vagy érted, vagy nem.

nu pagagyí 2018.10.07. 15:11:50

@putris72: Várszegi egy jó ellenpéldája Mészáros Lőrincnek. Előbbi ugyanis saját tehetségéből emelkedett ki, én legalább is nem tudok róla, hogy csaló állami tendereken szedte volna meg magát. Ő, a te fogalmaid szerint előbbi "baloldali" milliárdos.

Bár semmi értelme milliárdosokat bal- meg jobboldalinak nevezni, de próbálom megérteni a kategóriáidat. Szerinted tehát, aki a saját tehetsége révén a versenypiacon ér el sikereket és válik milliárdossá, az baloldali. A jobboldali milliárdos pedig az, aki a versenypiacon csak egy adócsaló gázszerelő-kisvállalkozói státuszt ért el, de amint volt osztálytársa és haverja olyan állami pozícióhoz jut, hogy ontani tudja részére a versenytárs nélküli közbeszerzéseket, rögtön szárnyakat kap. Tehát a jobboldali milliárdos az, aki csak mankóval tud repülni.

has 2018.10.07. 15:39:29

@ogli dzsí: Csak a pontosság kedvéért libsi. Talán általános iskolai anyag a hasonulás.

Scott Tenorman Must Die 2018.10.07. 15:42:06

teljesen jó ötlet, nem kell minden hülyét diplomával ellátni

has 2018.10.07. 15:43:28

@ogli dzsí: A magas áfát az un. vállalkozók nem érzik, hiszen az életüket költségként leírják. Mit gongolsz, a mészáros a wc papírt nem áfás számlára kéri?

flort 2018.10.07. 15:44:53

@Scott Tenorman Must Die: Ne haragudj, de meg kell kérdeznem: azon túl, hogy esetleg a WC-ket takarítod, jártál már valaha egyetem épületében?

has 2018.10.07. 15:49:41

Egy 1000+-os helyezésű egyetemre olyan sok fizetős nem fog jelentkezni. Előbb magasabb szintű oktatás kell.

has 2018.10.07. 15:58:47

@protézisesh: Talán az általános és középiskolai nyelvoktatást kellene megfelelő szintre hozni, mert ami ott folyik, az nulla. Annyi óraszámmal, amennyi elsőtől az érettségiig van simán meg kellene tudni tanítani egy nyelvet. A nyelvoktatás ma ugyan olyan szar, mint az oroszoktatás idején, csak akkor volt mire fogni, mert a gyerekek utálták az oroszokat. Persze ez is csak indoknak volt jó. Ma kit utálnak.
Aki végzett az egyetemen, főiskolán dolgozni kezd, meg családot alalpítani és nem újra iskolába járni.

Kivlov 2018.10.07. 16:04:16

És? Nem kell mindenkinek egyetemre menni (állami pénzen).
El lehet menni szakmunkástanoncnak is.

DocBulywood 2018.10.07. 16:18:18

"Hölgyeim és uraim, az összes magyar egyetem állami helyeinek lecsapolásáról van itt szó! Itt nincs se Soros, se kanadai ördög, itt csak olyan magyar fiatalok jövője forog kockán, akik még nem hagyták el az országot! "

Na igen. A boldogult Bokros-csomag... Akkor ugye véres szájjal ordítozott mindenki, h aki akar, mehessen egyetemre. Pedig mit akart a Bokros-csomag?

5k "tandíj" - kevesebbet mész inni, b+,
Helyette van diákhitel - de jól jártááál!

No, a Wikiről beteszem ide a szöveget:

"A Bokros-csomag egyes elemeit az Alkotmánybíróság részben vagy egészben megsemmisítette. ... örvényellenesnek mondta ki a felsőoktatási létszámleépítések elrendelését is ."

Most annyi a különbség, ha nem fizetsz, nem jutsz be még a büfé-ruhatár szakra sem. Kell a lóvé a LadyM-re, a repcsizésre, a stadionokra, stb.

Hajrá Orbán! Csak így tovább, foszd ki a birkát, úgyis rád fog megint szavazni és nem mer tüntetni - nem úgy, mint a pribékjeid 2006-ban, amikor lángolt az Andrássy út! Folytassátok!

ogli dzsí 2018.10.07. 16:46:17

@axolotl77: altalaban megszuntetik a lippsi fake news oldalakat

Corvus69 2018.10.07. 16:55:59

Ez van öcsém, a cél hogy legyen elég munkás a szalagokra. Sok birka erre szavazott, éljetek most benne.

axolotl77 2018.10.07. 17:02:27

@ogli dzsí: Az orbanviktor.hu lippsi fake news oldal lett volna? Hm! Nem is tudtam.
Gondold át ezt az érvelést egy kicsit! Nem volt az. Csak a domaint átírták miniszterelnok.hu-ra. Ezt magad is láthatod, ha beütöd a Gugliba.
Egyébként a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája a www.orban.hu, illetve a www.orbanviktor.hu domain neveket az Internet Szolgáltatók Tanácsánál 2001-ben regisztráltatta.
Még mindig fake news?

Khonsu 2018.10.07. 17:04:47

@nemecsekerno_007:

Igen, a mai felsőoktatásunk nem igazán érdekelt a képzés gyakorlatiasabbá tételében, a valódi szakemberképzésben, mint ahogy a hatékony tanításban sem érdekelt. Nem kényszeríti semmi a szolgáltatói szemlélet kialakítására (ténylegesen használható tudás átadására a hallgatóknak), mert az állami férőhelyek a szakirány és intézményválasztás anyagi kockázatát elég alacsonyra csökkentik ahhoz, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az intézményeknek hallgatókból és pénzből.

Ha a választás kockázata, így a döntés felelőssége növekedne, akkor a jelentkezők jobban megfontolnák, hogy hol és mit tanuljanak, vagy hogy egyáltalán szükségük van-e egyáltalán az intézményesített oktatásra (lásd: @ogli dzsí hozzászólását) a számukra szükséges tudás megszerzéséhez.

Konkrétan: A fizető ügyfelek jogosan elvárnák, hogy ha fizetnek az oktatási intézmény szolgáltatásáért, akkor ott használható tudást kapjanak (ne egy halom elméletet, mondjuk informatika szakokon) és azt a tudást valóban meg is tanítsák nekik, ne csak "leadják az anyagot".

A szegények bekerülését szerintem a diákhitel továbbra is megoldja, és az anyagi szűkösség miatt valószínűleg épp ők járnának élen a megfontolt választásban. Annyi kellene módosítani, hogy a kedvezményes diákhitelt ki kellene terjeszteni a lakhatással összefüggő kiadások finanszírozására is a tandíjon túl.

desw 2018.10.07. 17:07:07

@has:

"Talán az általános és középiskolai nyelvoktatást kellene megfelelő szintre hozni, mert ami ott folyik, az nulla. Annyi óraszámmal, amennyi elsőtől az érettségiig van simán meg kellene tudni tanítani egy nyelvet."

Még mit tegyen érted az állambácsi, Butyika? A popókádat ne törölje ki?

"Aki végzett az egyetemen, főiskolán dolgozni kezd, meg családot alalpítani és nem újra iskolába járni. "

Aki nem képes egy kibaszott nyelvet középfokig megtanulni, az kb csont idióta, kár költeni rá a pénzt!

B+, a kambodzsai tuk-tuk sofőr meg tud tanulni angolul, de a nagy magyar "értelmiségi" egyetemisták nem??? Bazzzzz . . . .

desw 2018.10.07. 17:09:25

@Khonsu:

"Konkrétan: A fizető ügyfelek jogosan elvárnák, hogy ha fizetnek az oktatási intézmény szolgáltatásáért, akkor ott használható tudást kapjanak (ne egy halom elméletet, mondjuk informatika szakokon) és azt a tudást valóban meg is tanítsák nekik, ne csak "leadják az anyagot"."

Erről van szó! Aki ingyen vagy a piaci ár alatt kap valamit (szolgáltatást, terméket), az nem becsüli meg!

káposzta 2018.10.07. 17:19:19

@desw: Ö, az állami pénz az adóbevételekből jön, azt meg a fideszre szavazó proli/falusi/nervállalkozó parazita réteg nem fizet, szóval a fidesz szavazók csak ne döntsék el az adófizetők helyett, hogy az állam mire költsön. Minden fidesz szavazó eleve ostoba, és nem is lenne szabad szavazniuk, mivel gondnokság alá kéne helyezni őket :)

nemecsekerno_007 2018.10.07. 17:22:09

@Khonsu: Épp most van egy cikk az index címlapon a peloponészoszi háborúról, na így kéne oktatni mindent, ilyen szemlélettel. De mondhatnám a tudományos csatornákat is ahol bármilyen témát olyan szemkélettel dolgoznak fel ami érdekessé teszi és érthető is. Na ez hiányzik az egész oktatásunkból.

desw 2018.10.07. 17:24:35

@káposzta:

"Minden fidesz szavazó eleve ostoba, és nem is lenne szabad szavazniuk, mivel gondnokság alá kéne helyezni őket :) "

No és 2010-ben kire szavaztál, he?

ogli dzsí 2018.10.07. 17:28:19

@has: nagyon helyes. mindenki mehet vallalkozonak, mi a gond?

gtri 2018.10.07. 17:49:26

Egy-két napja a TV2-n beindult a "család élmény, ne hagyd ki" reklám, hogy növekedjen a születések száma.
Vajon ennek a reklámnak lesz nagyobb hatása vagy a valóságnak?

Szerintem továbbra is csökkenni fog a születések száma. Még a legelvakultabb fideszes is meggondolja, hogy a gyerekének a jövője mi legyen: a kormány által elvárt szakmunkásnak akarja-e adni a gyerekét vagy sem.

Szóval ezekkel a oktatási és egyéb húzásokkal stabilan biztosítva van a csökkenő születésszám a propaganda minden szólama ellenére. :)

élhetetlen 2018.10.07. 18:13:14

@pina noir: „aztán még gyenge pontokkal is valamilyen büfészakra, amit 8 -10 év alatt el is végzett”. Meséld már el nekem, hogy mik azok a büfé szakok, ha már ilyen jól ismered az egyetemek világát. Gondolom, nem a bölcsészekre, tanárokra gondolsz, mert az még egy hülye sem gondolhatja, hogy tanárokra nincs szükség. Vagy egy olyan országban, ahol ipari fejlesztés szinte nincs, csak idehozott gyárakban összeszerelés, ott miért felesleges a marketing, turizmus kezelésének ismerete, ha abból akarunk bevételt teremteni? Miért felesleges a balneológia, ha ennyi gyógyvizünk van, és erre akarunk turisztikát építeni? Vagy a könyvtáros, vagy a történész olyan felesleges? Legfeljebb neked. Még a genderorógia is csak azok szerint felesleges, akik csak odáig jutottak, hogy az a buzikról szól. Nem arról szól, hanem pl. a társadalmi munkamegosztásról a nemek között, amivel azért ugye nem felesleges foglalkozni, mert vannak gondok. Társadalom tudomány. Próbálj meg mondani pár büfé szakot, ha kérhetlek! Szociális munkás, védőnő, vagy mire gondolsz?

BiG74 Bodri 2018.10.07. 18:38:18

Ekkora szopacs tetű közösséget mint a fideszesek ! Anno népírtás, hazaárulás volt a tandíj (2000 Ft/hó), a vizitdíj (300Ft/ alkalom, max 10 alkalomig) az egészségügy kiszervezése. Most meg örömtáncot járnak, hogy súlyos pénzekben kerül az egészséged ( ha éppen foglalkoznak veled), az oktatás. Most minden rendben van.

élhetetlen 2018.10.07. 18:47:58

@Scott Tenorman Must Die: „teljesen jó ötlet, nem kell minden hülyét diplomával ellátni„. Hogyne, igazad van, ha elfogadjuk, hogy minden 18 éves hülye, akinek a szülei nem rendelkeznek 40 milla kp-vel, és minden gazdag család gyereke zseni. A szegény akkor sem jut be, ha okos, a gazdag kifizetik a tandíjat, és ha ennyit fizet, nem fogják kirúgni, akkor sem, ha hülye. Jó szelektálási elv, de nekem nem tetszik. Elit egyetemet akarnak. Még a Yale is arról szól, hogy a megfelelő gazdagsági szinten levő családok gyerekei kialakítják a későbbi kapcsolataikat, amiből aztán megélnek. Az ott szerzett tudásukból a tizedük élne meg talán a piacon a család tőkéje nélkül. Most ültesd át ezt Magyarországra, ha minden egyetemet így akarnak működtetni. Nem lesz az a szegényebb, de tehetséges diplomás, aki hajlandó lenne a megélhetéséért dolgozni a pénzen vett diplomájú elitnek, és akkor mi lesz? Lesznek ők, és a burkolók, de közben nem lesz egy építész vagy építőmérnök, aki dolgozni is hajlandó? Vagy te elhiszed, hogy ha központosítjuk, államosítjuk a turisztikát is, a divatot is, és mind a kettő irányítását Orbán Ráhel kezébe adjuk, az majd fellendíti az országot? Na, mindegy. Mert tíz év múlva már csak ilyen diplomások lesznek, ha így folytatják.

élhetetlen 2018.10.07. 18:56:29

@Kivlov: „El lehet menni szakmunkástanoncnak is„. Így van. Minek egy országnak a kiművelt emberfő? Elég, ha le tudunk ragasztani egy térkövet úgy, hogy két hét múlva feljöjjön, és biztosan nagyot fog ugrani a pannon puma. (A’la Kóka).

ember100 2018.10.07. 19:02:02

@protézisesh:
Helló !

Persze hogy nem kell mindenkinek diploma , akkor csak megtanulnának gondolkodni.Tényleg meg kellene szüntetni az olyan felesleges szakokat mint a történelem , irodalom , jog ....
ezekből egyik sem tus széket ácsolni , autót szerelni , kenyeret sütni , pedig ezekre van szükség.
Öreg elgurult a gyógyszered ????

has 2018.10.07. 19:03:40

@desw: Le style est l' homme même. ( A stílus maga az ember, csak, hogy ne hülyén halj meg)
Úgy gondolom elvárható, hogy a tankötelezettség ideje alatt minden tárgyat úgy tanítsanak, ahogyan az elvárt. Nem hiszem, hogy a net-ben az állna, hogy idege nyelvi órákon ne tanuljanak semmit a diákok.
A popókámat már nem kell kitörölni, bár lehet, hogy nemsokára megint eljön az az idő, de a beszélt idegen nyelvet már elfelejtettem, mert nem volt rá szükségem, évtizedek óta nem használom.
Nyeltudás azoknak kell, akiknek a munkája megkívánja, mert vagy csak külföldi forrásból lehet tudást szerezni, vagy mert a multi elvárja. Ezek közül egyikhez sem kell nyelvvizsga, mert anélkül ios kiderül, hogy képes-e használni. Nyílván a sok diploma nélküli is ezek közé tartozik.

Orbán veje 2018.10.07. 19:04:19

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy a fiatalok ne a tehetségük és szorgalmuk alapján, hanem a szüleik gazdasági helyzetétől függően tanulhassanak a felsőoktatásban. Az ellenzéki párt a tandíj minden formáját elutasítja – így reagált a Fidesz szóvivője a felsőoktatás radikális átalakítását célzó javaslatra, amely pénteken jelent meg a sajtóban.

Mármint 2007-ben. Szóval ilyen rohadt hazug bagázst a föld még nem hordott a hátán.

ember100 2018.10.07. 19:09:36

@élhetetlen:
Helló !

Nem tudom mi a gondod ?
1810 ben is csak az mehetett gimnáziumba , egyetemre akinek volt pénze.
Mi itt a gond ? felzárkózunk ejrópához:)
( irónia )

BiG74 Bodri 2018.10.07. 19:11:51

@Orbán veje:
Nem csak hazugok, de aljasak is, mert most meg tapsolnak is hozzá !

has 2018.10.07. 19:15:14

@ember100: Volt elég jó oktatási struktúra, amit szétziláltak. Még nem is fityisz, ez pártokon átívelő baromság volt. Meg volt a képzési lehetőség minden tudás szinten, lehetett menni általános után szakmunkástanulónak, a kicsit jobbak szakközépbe, a jobbak gimnáziumba. Ráadásul átjárható volt a rendszer, ha kölyöknek később megjött az esze tanulhatott tovább. még olyan ugrás is volt, amikor szakmunkást készítettek fel főiskolára. (SZET) Nem sok maradt meg, mert többségük a munka mellett nam bírta, de ismertem én is tehetséges kölköket, akik végig csinálták.
Szakmunkást meg hiába képeznek, mert nincs hol gyakorlatot szerezni, nincsenek tanműhelyek, meg olyan üzemek, ahol tanulhatnának. Minden munkahely gyakorlattal rendelkezőket keres.

élhetetlen 2018.10.07. 19:18:07

@Khonsu: Ijesztőek vagytok. Mármint Nemecsekkel együtt. Mi a „használható tudás”? Ami most éppen hasznosítani lehet? Az „egy halom elméletet, mondjuk informatika szakokon” meg az, amire fel lehet építeni akár a ma szükséges, akár a holnap szükséges tudást is. @ogli dzsí:-t meg operálja meg az a sebész, aki online kurzuson tanult meg műteni, és egy játékbabán gyakorolt otthon. Kapjatok már a fejetekhez. A diákhitel, 40 milliós tandíjjal, és ha hozzácsapjuk a lakhatással kapcsolatos kiadásokat is, csak akkor vállalható, ha beígérik azt a millpengős inflációs eset is, egyébként nem. Azt meg nem szeretném.

BiG74 Bodri 2018.10.07. 19:25:11

@élhetetlen:
Ne legyél más ilyen perfekcionista !
Ogli -t én is megoperálom nagyon szívesen, occsón, várakozási idő nélkül.

Burgermeister 2018.10.07. 19:25:33

Gyermekem külföldi egyetemen tanul, ha már fizetni kell akkor inkább oda.

protézisesh 2018.10.07. 19:33:24

@ember100: az arányok, barátom, az arányok...
Vannak a MEGÉLHETÉSI egyetemisták (tudtad, hogy nappali tagozatos hallgatokent egyreszt nem kell eloadasokra jarnod, masreszt nem kell adot fizetned akkor sem, ha pl van egy vallalkozasod...)

Aztan vannak, akik olyan sotetek, hogy 5-8 ev alatt se kepesek nyelvet megtanulni (ellentetben a kambodzsai tuktuk soforrel, ahogy valaki talaloan irta), azoknak felesleges.

Harmadreszt pont az index sirja tele naponta a vilagot azzal, hogy sehol nem talalnak embert: nincsen pincer, szakacs, gumis, autoszerelo, plusz az osszes munkaado arra panaszkodik, hogy nem talal embert. Akkor tenyleg a genderdiplomasokat kell szaporitani, nem az asztalosokat?

@élhetetlen: talalo a nicked, gondolom az osztondijrol soha nem hallottal. Se Erasmusrol, se az amerikai egyetemekrol, ahol ha eleg jol tanulsz, akkor a nagy cegek mar a tanulmanyaid alatt felvesznek es fizentnek neked. Ott se mindenkinek apu fizeti a tandijat. Es ott is van, aki kocsmaba jar melo utan. PUKTOSNAK, nem kocsmafilozofusnak...

Valaki irta, hogy nincsen fejlesztes Mo-on. Oreg, te egy szatyorban elsz?
Az Audi szazas nagysagrendben foglalkoztat fejlesztomernokoket, egyetemi kart hozott letre. A knorr bremse magyar fejlesztoi most mutattak be a full onvezeto kamionjukat a hannoveri hazsonjarmu IAA-n. A bp-i tozsde legnagyobb cegei gyogyszergyarak, ahol vadul fejlesztenek. Mirol beszelsz?

élhetetlen 2018.10.07. 19:40:53

@desw: Látod, van amiben majdnem igazad van. Pl. ebben „Aki nem képes egy kibaszott nyelvet középfokig megtanulni, az kb csont idióta, kár költeni rá a pénzt!„. Csak azt ne hagyd figyelnem kívül, hogy semmi olyan megmozdulás nem volt, ahol a diákok kérték volna az ingyenes nyelvi képzést diplomamentés címén, egyszerűen rossz volt a statisztika, ráadásul az erre kijelölt pár cég a tanításra, és nem a sikeres vizsgára kap fejpénzt. (bár az sem sokat javítana a helyzeten, amennyiben nem tőlük függetlenek vizsgáztatnának).
Ez már más dolog. „Aki ingyen vagy a piaci ár alatt kap valamit (szolgáltatást, terméket), az nem becsüli meg!”. Egy diploma eddig nem egy cipő volt, amit megveszünk, most már lehet, hogy az lesz. Függetlenül attól, hogy nem fizettem tandíjat, sokat tettem energiában, időben a diplomáimba, és ezért megbecsülöm őket, sőt, a munkaadóim is megbecsülték őket. (Próbáld ki, hogy az ELTE matek szak mennyire van ingyen tandíjmentesen is, és ha lediplomáztál, akkor mondd, hogy nem becsülöd semmire a diplomádat).

nemecsekerno_007 2018.10.07. 19:43:40

@élhetetlen: Megint össze-vissza beszélsz és az egyediből akarsz általános következtetéseket levonni.
Ezt már a külföldön dolgozók nyugdíjjárulékával kapcsolatos vitában is csináltad. Ez kocsmafilozófia ahofgy protézisesh írta...

nemecsekerno_007 2018.10.07. 19:51:06

@élhetetlen: Hát öcsém ha pár százezer évvel ezelőtt a többség úgy gondolkodott volna mint te, még mindig a fán lennénk... Az ilyen öncélú meddő gondolkodás a tragédia ebben az országban és nem az, hogy a patásnak megint 2/3-a van. Ez a gondolkodás egyébként a Kádár-rendszer terméke, akkor volt egy fix rendszer, a keleti blokkhoz tartoztunk. Változást nem lehetett elérni sehogy, helyette maradt a céltalan gondolkodás, filozofálgatás. Az értelmiség egy része egész jól meg is élt ebből. Sajnos még mindig sokan vannak akik ezt a hagyományt "ápolják".
Egyébként sok mindent el lehet a Fideszről meg a kormányról de, hogy töketlenek lennének azt nem. Az ellenzékről ugyanez nem mondható el és sajnos mindig találnak maguknak hasonló szavazókat. Szerencsére egyre kevesebbet...

Danubius 2018.10.07. 19:55:45

Persze aki csak majdnem szuperokos és nem jut be az mehet melózni. Csak az a baj hogy Viktorék a tömeggyártász preferálják, kisbérű biorobotokkal.

élhetetlen 2018.10.07. 20:09:29

@protézisesh: De, hallottam már az ösztöndíjról. Igaz, hogy régen voltam ösztöndíjas, és akkor még úgy ment, hogy aki bejutott a felső oktatásba, és ott fél év, egy év után produkált, azt keresték meg. Ha majd mutatsz x embert, akit már a gimi alatt megkínáltak a negyven millás ösztöndíjjal, akkor beszéljünk újra. Ez csak a pár nemzetközi versenyt nyert diák lehet. És a külföldi ösztöndíjak, vagy a cserediák programok. Az egyik unokahúgomnak csak fél év Ausztrália volt, de felszedett egy srácot, most ott élnek, a másik 18 évesen ment ki Angliába, EU-s ösztöndíjjal, ott diplomázott, a mester képzést is ott végezte, ott is marad, és igen, PUKTOS ugyan nem volt, de pultos igen, de hogy jön ez ahhoz, hogy egy átlagos magyar család nem tud megfizetni itthon egy negyven millás tandíjat?
„Valaki irta, hogy nincsen fejlesztes Mo-on. Oreg, te egy szatyorban elsz?„ Én írtam, de az hogy Magyarországon egy külföldi cégnek fejlesztesz, az még nem jelenti azt, hogy Magyarország a fejlesztéseiből, és a mérnökeiből megél. Abból az általad említett nyugati cégek élnek. Te miről beszélsz?

élhetetlen 2018.10.07. 20:12:52

@ember100: Kösz, hogy írtad, hogy irónia, mert ahányan ezt itt komolyan gondolják…

élhetetlen 2018.10.07. 20:16:01

@BiG74 Bodri: Tüneményes, értékelendő hozzászólás!

káposzta 2018.10.07. 20:17:01

@desw: listán jobbikra, és egyeniben mszp-re :)

morph on deer 2018.10.07. 20:40:31

@BiG74 Bodri:
“Anno népírtás, hazaárulás volt...”

Felejtesz, Nagykutya, az “népnyúzás” volt!
Nem modd már, hogy nem hallottál elégszer a nemezetthy tarkatollú tarajostól akkoriban a “népnyúzó kormányról”??

Egyébként is teljesen felesleges annyit tanulni, mert még a végén nem marad időd a fontosabb dolgokra,- mint például részt venni Gáspárka szeánszain - és a végén még túlképzett leszel fideszesnek, és akkor mi lesz?

Különben is, anélkül is komoly sikereket érhetsz el akár az orvostudományok terén is! Nem csupán a kézmosásra nem lesz szükséged, mint a miniszternek, de akár gyógykezelésekeg is folytathatsz, például így:

coub.com/view/1drv1e

És a részleteket is megismerheted, hogy hogyan lehetsz pl orvosi egyetem nélkül gyógyító, teljesen legálisan!!
Itt:

444.hu/2018/10/06/nem-tart-tobb-imaestet-orban-gaspar-csodatevo-mozgaema-a-felhaz

ogli dzsí 2018.10.07. 20:55:05

dolgotok a kovetkezo ketharmadig a

kussolas

élhetetlen 2018.10.07. 21:16:12

@nemecsekerno_007: „az egyediből akarsz általános következtetéseket levonni.„. Milyen egyediből vontam le általános következtetést? Amit írtam, abban mi a kocsmafilozófia? Amit te válaszolsz, abban hol van a józan ész?
Na, a következő leveledre. Hát igen, az egy katasztrófa volt, hogy eddig akár csak a vitt pontszámok alapján is bekerülhetett valaki egy egyetemre, vagyon nélkül is, most viszont jön az óriási fejlődés, mert csak a pénzesek gyerekei juthatnak be lazán, és ez a fejlődés. „maradt a céltalan gondolkodás, filozofálgatás. Az értelmiség egy része egész jól meg is élt ebből”, vagy dolgozott mérnökként, építészként tanárként, informatikusként, stb. Haszontalan életek. De most majd jönnek a 40 milláért kiképezett zsenik. Utalva a pár száz évvel ezelőtti történésekre, ha nem a legrátermettebbek másztak volna le a fáról, hanem csak a valaki által kijelöltek, (akik most a pénzesek), akkor nagyobb valószínűséggel lennénk még a fán. Nem gondolod? Nem gondolod, mert nem gondolkodsz.
Abban igazad van, hogy a FIDESZ tökös. Mindent átvisz a törvénykezésen is, még az agyadon is. Ezt nem vitatom, csak abban kételkedem, hogy ez biztosan jó-e nekünk, nekünk, akik nem te vagyunk, csak úgy vagyunk, élünk itt, ebben az országban, ahol születtünk, meg a szüleink is születtek, és magyarok vagyunk, akkor is, ha nem értünk veled, vagy a FIDESZ működésével egyet.

KalmanBlog 2018.10.07. 21:18:52

LOL, sírnak a hülyegyerekek, hogy nehéz bekerülni. Ha nehéz, akkor talán nincs elég eszed, fiam! Úgyis hiába tanítanának, csak diplomás hülyét tudnának csinálni belőled. Van élet diploma nélkül is! Fedezd fel!

has 2018.10.07. 21:20:38

@ogli dzsí: Majd pont te fogod megmondani. Vagy a főnök szólt, hogy ezt kell írni?

ogli dzsí 2018.10.07. 21:29:30

@élhetetlen: a libbancsok eddigi remmesei nem igazan valtak valora, ugyhogy ne eld bele magad nagyon

azert jarnak a zemberek a libbant blogokra, hogy lassak minek az ellenkezoje fog tortenni

élhetetlen 2018.10.07. 21:30:18

@KalmanBlog: Már csak egy mondat. Ha nincs állami, akkor nem nehéz, hanem nincs hova bekerülni pénz nélkül. Érted? Nem.

ogli dzsí 2018.10.07. 21:31:23

@élhetetlen: jojo s ki mondta hogy nincs allami? he? jo allami genderszak az nem lesz de azt tuleli a csaladod remellem

élhetetlen 2018.10.07. 22:03:24

@ogli dzsí: Mi van, mi van? A libbancsok találták ki, hogy szemeszterenként 4 milláért lenne képzés? privatbankar.hu/karrier/az-var-a-teljes-magyar-felsooktatasra-ami-a-corvinussal-tortenik-321989
Persze, a libbantak. Mert ezzel ellentétben, szerinted, az egyetemek teljes függetlenséget, és anyagi támogatást kapnak majd, hogy kiképezzék egy következő generáció diplomásait? Csak attól tartok, hogy Palkovics tevékenysége nem libbant rémmese, hanem a valóság. Vagy azt mered mondani, hogy Palkovics tevékenysége csak egy rémmese? Az ugyan nem fér bele a világképedbe, de jó lenne, ha így lenne.

élhetetlen 2018.10.07. 22:18:24

@ogli dzsí:Óh, nem azt mondták, hogy nincs állami, csak azt, hogy 2020-tól nem lesz. Semmi gond ugye? És nem a gender szakon, hanem a Corvinuson, ahol közgazdaságtant tanítanak. Egyébként mi a bajod a gender szakkal? Még úgy tudod, hogy az a buzikkal foglalkozik? Hát nem , ez egy társdalom tudományi témakör, a nemek munkaerő piacon elfoglalt helyzetével foglalkozik például, de nem akarom túlterhelni az agyadat, azzal, hogy megkérjelek, hogy nézz utána, vagy gondold át.

élhetetlen 2018.10.07. 22:27:24

@ogli dzsí: „dolgotok a kovetkezo ketharmadig a kussolas”. Értettem, négy láb jó, két láb rossz. Erről ennyit. De attól, hogy ezt elfogadod, te még nem leszel ember!

Billy Hill 2018.10.07. 22:43:53

Ez a 4 mHUF/félév honnan jön? Corvinus-on, mindenkinek? Vagy majd az egész országban mindenhol, mindenre? Itt vannak pl. a PTE árai, a "menő" szakok közül 190.000 félévenként a kommunikáció BA, építész 355.000, gépészmérnök 230.000, mérnökinformatikus 355.000, villamosmérnök 230.000, általános orvos és fogorvos 1.350.000, jogász 240.000, közgáz alapképzés 275.000 per félév. WTF?

élhetetlen 2018.10.08. 00:18:03

@Billy Hill: Most ezt 2020-tól a Corvinusra mondták. És azt is, hogy így kéne működni az össze egyetemnek. Az, hogy a Corvinus, mint állami alapítvány így is fog támogatást kapni, az nem elképzelhetetlen. De, ha a többi egyetemtől megvonják a pénzt, mert éljen meg a bevételéből, akkor vagy nem tudják megfizetni a minőségi oktatókat, és a fenntartást, és süllyednek, vagy drágul a tandíj, de durván. Nem tudom, mi lesz, de a felvázolt út nem rózsás.

cavalry 2018.10.08. 01:11:58

@protézisesh: Jól látod a dolgokat. Ennek ellenére kb nulla esélye lesz a mi egyetemeinknek feljönni a top 100 környékére 50 éven belül. Ennek az az oka hogy nagyon nagy pénzek mozognak az oktatási üzletben kint, ez a nálunk tervezett tandíj nulla a megfelelő szinvonal eléréséhez. Komoly emberek (a világból) meg nem ide fogják küldeni a gyereküket sok pénzért hanem a top egyetemekre. Ha nincs valakinek elég sok pénze - ami oda kell, annak sajnos :) jónak!! kell lennie (okos, szorgalmas, motivált, és képes bírni a nagy terheléseket is) , és aki okos de lusta az nem nyerő, a buta és lusta meg mi a fenét akar ott?. Valahogy el lehet végezni a kinti egyetemet is, de az eredmény egy bizonyos szintje a belépő a munkahelyre, és aki alatta van az mehet a fenébe. Tehát kockáztatsz, diákhitelt veszel fel és nem nyertél, akkor bukta van. Két gyermekem is végig csinálta a top100-as szintet (angolul) és látom mi van, illetve elmesélték a tanulótársaik történeteit is. Bizony vannak ott is nagyon - nagyon gazdag szülők gyermekei, de azok közül jópár úgy tanul mint egy gép, mert neki plusz motivációja van, át kell vennie a birodalmat és ha hülye marad órái vannak hátra és jön a zuhanás. Az egyik utódom gyakorlatilag csak legjobb osztályzatot kapott mindenből, évfolyam első volt, dijakat kapott nagy cégektől, gyakornoki munkája alatt is kapott sok pénzt ami fedezte a következő év teljes szállás költségét és egyéb költségeit. Hihetetlen jó állást kapott de a munkakezdés után máris berakták egy nemzetközi szakképző intézménybe (tandij kb 1 milllió Ft értékű) de olyan mennyiségű a tananyag hogy kapaszkodhat (az egyetemhez képest is sokkal keményebb, mert a végzettség is nemzetközi szakképzettséget is ad). Végigcsinálja az biztos. De a lényeg nem ez: az ismeretek mellett a gondolkodási képességen van kint a hangsúly - old meg a feladatot amit nem oldott meg idáig más, mert azt hoz profitot. Aki nem képes gondolkodni annak tök mindegy milyen papírja van , megválnak tőle, mert a kutyát sem érdekli a papír igazából - az csak képesség igazolás !!!, nekik eredmény kell és ember aki hozza a megoldásokat. A magyar egyetem tanárai nem hinném hogy kint is eredményesek lennének ezer okból, és bár lehet hogy páran igen, de az összkép gyenge. Ha fizetős lesz a magyar egyetem honnan lesznek a megfelelő szintű tanárok? A tandíj ehez kevés. Ismerek pár magyar egyetemistát, összehasonlítva az angol tempóval nulla a teljesítményük, ott nem élnének meg. Tehát az "egyetem" önmagában nem mond semmit, ettől még nem lesz senki nyerő, a munkahelynek eredményt felmutatni tudó emberek kellenek nem szép papírok. Megnéztem hogy van e a gondolkodás módszertannal világ szinten foglalkozó tudás (képzés, tantárgy stb.) közvetítés nálunk. Én nem találtam, ha valaki tud ilyenről várom az infót :)

ogli dzsí 2018.10.08. 05:38:19

@cavalry: 20 ev mulva egyetemek se lesznek, elavult az egyetemi rendszer minden orszagban

nu pagagyí 2018.10.08. 06:21:20

A fityesz komolyan gondolja, hogy a digitalizáció és a robotok korában fúrni és faragni kell megtanítani a magyar gyerekeket, mellőzve az alapműveltség sallangjait. Magyar ember nem tanul felesleges dolgot, mi fűrésszel fogjuk majd a Rogán által feltalált mikroprocesszorokat gyártani Mészáros Lőrinc üzemeiben. A Corvinuson pedig az arab olajsejkségekből beáramló migránsokat oktatjuk majd jó pénzért felesleges tudományokra, hogy tönkretegyük a gazdaságukat.

ogli dzsí 2018.10.08. 06:27:26

@nu pagagyí: a valosagnak kell kepezni a zembereket

digitalizacio meg robotok a bulvarsajtoban leteznek, nem a valosagban

ma bp-en egy mudiplomas irodista kap 300at, egy maszek villanyszerelo meg 1 misit, ugyhogy nem kell mindenkinek diploma

2018.10.08. 07:39:40

@Tangooo: "Egyetemre csak az menjen, aki ehhez megfelelő képességekkel rendelkezik! "
És véleményed szerint ez hogyan fog kiderülni valakiről, hogy van-e megfelelő képessége? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy hegyet mászni csak az induljon el, aki fel is tud mászni. Ha el sem indul, honnan tudná, hogy sikerül-e? Az egyetem is ilyen. Nekifut, aztán majd elválik, megy-e.
De ez a mostani ötlet még csak nem is erről szól, hanem arról, hogy ha van elég pénzed, akkor nekikezdhetsz. Azaz nem az egyéni teljesítményen fog múlni, hanem hogy ki milyen családba született. Ami már eddig is elég erősen így volt de a mostani agymenés végképp kizárja kb. az ország 3/4-ét a a felsőoktatásból.

citrix 2018.10.08. 07:50:39

Putyin pincsije egy velejéig rohadt, hazug gazember. Vissza kell nézni mit mondott pár éve és mit ma. Gátlástalan és aljas gazember, ma együtt pacsizhat másik diktátor haverjával és nyalhatja a törökmézet. Szégyen ahová ez az ország jutott.

putris72 2018.10.08. 07:52:20

@nu pagagyí: Ja nyilván a tehetsége miatt lehetett a 80 évektől sikeres vállalkozó!Az USA-ba is simán kimehetett! Olvasd már el az életrajzát!Mielőtt ekkora ökörséget ide írsz!

rettegekmertfideszesvagyokéstúlsokatloptamhazudtam 2018.10.08. 08:25:22

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Semmi szükség iskolázatlan primitív melósokra akik úgyis a fideszhez hasonló tolvajbandát propagálják csak. Sok okos diplomás kell, akik a digitalizáció és kibernetika révén robotizálják az ipart, a közlekedést és a mezőgazdaságot. Az ostoba, műveletlen, semmirevaló melósokat pedig elzavarhatják végre a vállalatok és ledarálhatják mindet kutyaeledelnek ahová mindig is valók voltak. Ezt több szempontból is előnyös. Egyrészt nem kell már rájuk költeni, mert a robot olcsóbb, nem hisztizik, nem betegeskedik és mindig maximumot hoz. Másrészt pedig nem lesz majd aki az elmeroggyant populistákat támogassa és az illibsik lehúzhathják magukat a retyón ahová valók is.

Exploiter 2018.10.08. 08:30:38

@kermi:

Én simán eltudnék képzelni egy normális ösztöndíj/hitel rendszert.
Első félév hitel, aztán ha megvan az ösztöndíj, akkor több nem kell. Ha nincs, akkor lehet dönteni.

Egyébként egy alapvető dolgot meg kéne érteni: az emberek csak egy bizonyos százaléka képes rá, hogy egy normális egyetemet elvégezzen. A normális alatt azt értem, hogy valóban szükséges hozzá egy bizonyos kognitív képesség, logika és persze szorgalom. Kb 20, nagyon maximum 30% körül lehet. A többinek nincs értelme diplomázni, se magának, se másnak nem tesz jót vele. Robotkarbantartó meg nem mérnökből lesz, hanem villanyszerelőből.

Tehetetlen Dodó 2018.10.08. 08:57:10

Tulajdonképpen jobb is, ha az ilyen hülyegyerekeket, mint a cikkíró, nem veszik fel egyetemre, Londonban diploma nélkül is simán tud majd mosogatni.

Exploiter 2018.10.08. 09:06:30

@Tehetetlen Dodó:

Nem kell a sráccal gonosznak lenni.
15 évesen az ember még idealista, plusz a világ is fenyegetőnek tűnik.

Aki tizenévesen nem baloldali, annak nincs szíve, ugye.

morph on deer 2018.10.08. 09:13:34

@Exploiter:
“Robotkarbantartó meg nem mérnökből lesz, hanem villanyszerelőből”

Ja. A konnektortól a dobozáig. Mert onnantól kb fingja nincs, hogy hogyan tovább, - ugyanis az már pár teljesen más szakma szakterülete!
Ahogy kinéz neked is kábé annyi fogalmad lehet az egészről, mint a magyar focialista nemzetállam első emberének, akinek “okos” kis buksijából áradnak ezek a gyökött faszságok.
Olyanok hoznak döntéseket, akiknek halvány fogalmuk sincs a következő évek, évtizedek technológiai lehetőségeiről, az azokhoz kapcsolódó szakmai és/vagy képzettség beli elvárásokról már nem is beszélve!

Csupán abban reményjedhetünk, hogy esetleg mondjuk a felcsúti fűtött focipályán egyszer csak úgy magától kinő a fűből a következő generáció világszinten képzett szakembergárdája!
Ugyanis, ha ez valamiért mégsem fog megtörténni, akkor komoly gondban leszünk már akár egy évtized múlva is.

Hacsak nem jön addig pár jól képzett muszlim bevándorló, hogy kihúzza a szarból a szittya testvéreket a sámándobjukkal meg a tízparancsolatukkal együtt...

morph on deer 2018.10.08. 09:21:17

@ogli dzsí:
“digitalizacio meg robotok a bulvarsajtoban leteznek, nem a valosagban”

Ó köszönöm neked, haza bölcse, hogy felnyitottad a szemem!
Megyek is és kicseszem az összes számítógéppel vezérelt berendezést, hiszen azok nem is létezhetnének igazából!
Aztán teszek papírt meg ceruzát(!) az írógépbe, hogy válaszoljak a többi értelmes, intelligens és főleg tájékozott hozzászólásodhoz!
Csak előbb bekötöm a lovat a garázsba, és felteszem tölteni az akkumulátorjait...

Exploiter 2018.10.08. 09:28:05

@morph on deer:

Lefogadom, hogy kettőnk közül nekem van több közöm hozzá, hacsak nem mesterséges intelligencia témakörben írtad a diplomamunkádat.
Mivel ha beleszakadsz, akkor sem fogsz tudni tömegeket megtanítani olyan komoly munkára, ami ehhez kell, ezért vagy olyan egyszűrvé tudják a mérnökök tenni a technológiát, hogy meg tudja oldani egy középfokú végzettségű szakember, vagy lesz egy pár tucat hozzáértő szaki, aki megoldja, a többi meg mehet ugrándozni a cirkuszba.
Mert ahogy írtam, az, hogy boldog boldogtalant bezavarunk az egyetemre stem-re, nem azt jelenti, hogy mindenki el is fogja tudni látni a munkáját.
Ehhez nem csak szorgalom, vagy pénz kell.

cavalry 2018.10.08. 09:28:09

@Exploiter: "A normális alatt azt értem, hogy valóban szükséges hozzá egy bizonyos kognitív képesség, logika és persze szorgalom. Kb 20, nagyon maximum 30% körül lehet. A többinek nincs értelme diplomázni, se magának, se másnak nem tesz jót vele."

Na végre valaki elmondta mi a lényeg, csak a számok nem stimmelnek.

Herbert Simon Nobel díjas pszichológus - közgazdász állapította meg, hoyg az emberek nagy tömegei képtelenek a kognitív gondolkodásra. tehát akit normálisnak mondunk az a népesség 94%-a (más forrásból is ez jött ki).

De ez a hülye szinonímája, és nincs összefüggés az iskolai végzettséggel, ezt számtalanszor bizonyíthatónak látom. Sok embernél egy varjú vagy holló különösen, sokkal okosabb.

Az általad említett 20-30 % elvégezheti az egyetemet az biztos, akármilyen eredménnyel és a Harwardot is, de ettől még nem lesz kreatív , nem old meg problémákat csak a megtanult adat, információ és eljárás konzerveket tudja használni, de még egy killincset sem fog alkotni egész életében. A népesség nagy része meg életében nem gondolkodik a "hasonlítás" műveleten kívül (kiválasztja a boltban az almát a körték közül stb.) Egy kamion söfőr min gondolkodik? Mikor fog pisilni és enni maximum.

Tehát az egész szarakodás értelmetlen, a kérdés az hogy az az 1-2% aki nagy értéket hoz létre, az nálunk teszi és hoz profitot, vagy bárhol máshol.

A XY a kocekáját bárhol létrehozhatta volna és a lényeget nem is ő találta ki egyébként csak olvasott róla (megvan a dokumentum nekem 1920-30 körüli játék, egy skót matematikus alkotta meg az elméletét, ő meg a csuklót a közepére - ami szuper.) De ez a kreativitás mert meglátta a lényeget más meg nem, a skót sem :) ezért ő nem keresett vele 2 forintot sem.

Tehát diplomázhatnak ha ez nekik tetszik, és hasznosak is ha sok minden dolgot ismernek, mert nem tudják másképpen ellátni a feladataikat (bróker, közgazda, bíró, meg építész) de ezeknek csak 1-2 %-a hoz létre bármit is. A sebészek hány százaléka hoz létre új eljárást? 1-2

chrisred 2018.10.08. 09:28:50

@Exploiter: Az állami normatív támogatás lényegében ösztöndíjrendszer, az a lényege, hogy a felvételi pontszámod alapján és csak bizonyos számú szemeszterre kapod, ha addig nem fejezed be a felsőfokú tanulmányaidat, onnantól önköltséges leszel.

Ezek az arányszámok a társadalmi és technológiai környezet függvényei. Száz évvel ezelőtt ugyanezt gondolták az írás-olvasásról, hogy csak a társadalom kis része képes elsajátítani és hasznosítani. Azóta meg ugyanazokban az országokban szinte teljesen felszámolták az analfabetizmust. (Bár mintha manapság kezdene visszalopózni.) Magyarországon negyven évvel ezelőtt a lakosság mintegy tíz százalékának volt felsőfokú képesítése, manapság meg közelítjük az unió 40%-os célkitűzését.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 09:36:58

@morph on deer: az informatika a legtipikusabb terulet, ahova nem kell semmi diploma

chrisred 2018.10.08. 09:43:28

@cavalry: Az információs társadalom már más jellegű felépítésű. Manapság az egyéni kreativitásnak nincs olyan jelentősége, mint a korábbi évszázadokban, a kreatív újítások intézményesült formákban, szervezetek, csoportok összmunkája révén jön létre. Ezért kiemelten fontos, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a társadalom a lehető leghatékonyabban tudja ezeknek a szervezeteknek a rendelkezésére bocsátani. Így legalább annyira fontos lett, hogy a szervezetek kiszolgáló háttérhálózat valamennyi pontján a lehető legképzettebb, legalkalmasabb munkaerő működjön, akik pontosan átlátják, hogy hol a helyük és mi a feladatuk a rendszeren belül.

Exploiter 2018.10.08. 09:51:25

@cavalry:

Ok, de differenciáljunk.
Nyilván zseniből kevés van és nem is lehet csak úgy termelni őket. De azért van olyan magas kvalitásokat igénylő munka, amihez ennél kevesebb is elég - csak épp az még mindig messze van az átlagtól.
A haranggörbe gonosz dolog, de ha ebből indulunk ki, akkor valami ilyesmire jutunk egy technológiai társadalomban:
1-2%, amit mondtál, az korrekt - zsenik, korszakos szakértők, akik a jövőt építik.
10-30%, aki nem fog világmegváltó dolgokat csinálni, az eddigiekre építve, csiszolgatva hajtják előre a dolgokat. ezeknek van az egyetem.
30-60%, aki betanítható, hogy a bonyolultabb szükséges szakmunkákat el tudja látni. ezeknek való a szakma
80%, aki bármilyen legalapvetőbb munkát el tud látni, ami ebben a rendszerben szükséges. ezeknek nem érdemes sokat fordítani a tanulásra.
A maradék 20-ra meg ki kell majd találni valami okosat.

Szelid sunmalac 2018.10.08. 09:52:58

@Exploiter: De a lehetoseg igen. Ha meg az sincs meg, akkor eleve kizartad, hogy legyenek hozzaerto szakemberek. Errol ennyit.

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Csak azert, mert az "informatika" mint szakag ma mar nem kizarolag a programozassal foglalkozik mint a boldog bekidokben, a legtobb terulethez bizony kell diploma, meg ha nem is informatikusi. Jo lenne ha a sok kepzetlen altalanost vegzettkommentelonek elmagyarazna valaki, hogy a diploma, nem kizarolag "szakkepesitest" ad, mint amit ok lattak a szakumunkasuk alatt, hanem egy szerteagazobb, analitikus gondolkodasra valo kepesseget sajatit el jobb esetben az illeto. Tud komplex szovegeket, kornyezeteket elemezni, azokbol kovetkezteteseket levonni, osszetett problemakat megoldani a szelesebb informacio birtoklas felhasznalasaval. Na EZ az, amit az emberek felsooktatasban szereznek meg. Valoban, nem kell java-t programozni minden "informatikaban" dolgozo embernek, de nem art ha meg tudja erteni mirol van szo.

Exploiter 2018.10.08. 09:54:01

@chrisred:

Hát, látom, és ebből a 40%-ból ki az, aki a szakmáját használja, abban dolgozik, stb...?

Ne értsd félre, én örülök, ha minél több ember tanul minél több mindent. Szélesebb látókör, jobb ellenállás a demagógiára, jobb alap a jövőhöz. Stbstb.
Csak éppen az is igaz, hogy a felsőoktatásunk szar.
Kevés pénz, nem hatékony működés, nulla tudományos teljesítmény. Ezen tényleg kell valamit változtatni, mert így ebben a formában nem sok haszna van. A tandíj az egyik lehetséges irány, nem feltétlenül a legjobb, de a mostaninál rosszabb nem nagyon lehet.

Szelid sunmalac 2018.10.08. 09:58:18

@chrisred: Ez baromsag es pont az ellenkezoje igaz. Ma pont sokkal konnyebb az egyeni kreativitasnak ervenyesulni, mert sokkal szelesebb es joval sokretubb celkozonseget tud elerni pillanatok alatt, mint barmikor maskor. Gyakorlatilag semmi nem szab hatar az egyeni kreativitasnak. Persze aki robotkent simul bele a kornyezetebe, az is megtalalja a maga magyarazatat ra.

Ranó Matyi 2018.10.08. 10:01:36

büdös gyökerek, akik azt mondjátok, az ilyen jobb is ha nem megy egyetemre:

MENNI FOG, CSAK NEM ITTHON!!!!!!! ÉS VELE IS KEVESEBBEN LESZTEK, FIDESZCSÜRHE

chrisred 2018.10.08. 10:03:34

@Szelid sunmalac: Használd ki a kreatív problémamegoldó képességedet, és fejtsd ki, hogy a két állítás között mi az ellentmondás. Mert szerintem gyakorlatilag ugyanazt mondod.

morph on deer 2018.10.08. 10:12:12

@Exploiter:
“Lefogadom, hogy kettőnk közül nekem van több közöm hozzá”

Nem kétlem!
Viszont azt a gyökérséget nem hagyhattam szó nélkül, már ami a bulvársajtóbak tulajdonította a digitalizáció és robotika létezését.
De a robot-karbantartó sem a mezőről berángatott villanyszerelő lesz, az is biztos.

Egy olyan magas szintű, - mármint jóval magasabb szintű - szakképzési koncepció pillanatokon belüli kialakítására és bevezetésére VAN szükség, amely valóban életképes szakembereket képes “előállítani”, akik képesek felvenni a ritmust a következő szinten is.

Ehelyett most “elit - értsd: milliomos - képzés” zajlik, és tudatlan cselédnép termelése, azaz uraknak és szolgáknak sorol be a hatalom, akármi is az egyén elképzelése, vagy akármire is tennék alkalmassá a képességei.

Sarkítva, de ez a helyzet.

Szelid sunmalac 2018.10.08. 10:13:58

@chrisred: Ki mondta, hogy nekem van olyan? Azt mondtam olyat tanulnak. En csak lebecoltam, ugyhogy szallja le rolam vazze

chrisred 2018.10.08. 10:18:38

@Szelid sunmalac: Bocsánat a feltételezésért.

chrisred 2018.10.08. 10:22:43

@Exploiter: A humán erőforrások hasznosítása nálunk hagyományosan nagyon gyenge hatásfokú, de nem biztos, hogy erre az a megfelelő válasz, hogy ne is legyen elérhető humán erőforrás.

Szelid sunmalac 2018.10.08. 10:31:39

@chrisred: Most az egyszer, de tobbet ne kovesd el ezt a hibat

Exploiter 2018.10.08. 10:59:12

@morph on deer:

Ok. A jövő nagy csodáit nem szabad túlmisztifikálni.
Lásd, hány autószerelő kell egy fejlesztési mérnöke.
A példa azért is jó, mert diploma nem kell az autószereléshez, viszont olyan komplex ismeretek és szakképzés kéne, ami szintén nincs itthon - nem csoda, h ha valaki talál egy jó szakit, ahhoz ragaszkodik. Meg az se, hogy hiányszakma.
Szerintem mire a robotika olyan általános lesz, mint a gépkocsik, addigra hasonló tudásszint kell a karbantartásukhoz. Kb.

Mankel 2018.10.08. 11:02:09

Az a helyzet hogy ez egy full neolibbsi elképzelés. Nincsen azzal semmi baj csak MO-on egy fura hibrid rendszer létezik ami mind a szocdem mind a libsi elképzelés rossz tulajdonságait ötvözi.
Ha kényelmes munkát akarsz ahhoz diploma kell. Az itt fejlesztő multik egy sima akta tologató álláshoz is elvárják, mert iq szintet vízionálnak bele.
Lehet hogy szakácsra meg kőművesre van szükség, nem is fizet rosszul de ezek szar munkák. Rossz munkaidőbeosztású egészség romboló munkák. És én a gyerekemnek nem ilyen munkát szeretnék, még akkor se ha nem ő a legélesebb kés a fiókban, és szerintem senki se.
Régen erre szolgált az érettségi de mára az teljesen értéktelen.
Addig amíg a munkáltatói szemlélet nem változik addig lehet rugózni mit kéne meg mit nem kéne.
Viszont ha te egy szalag melós vagy és azt akarod hogy a gyereked jobban és kényelmesebben éljen mert bár nem zseni de nem is tök hülye hanem átlagos ez a rendszer megnehezíti ha nem megfosztja ettől a lehetőségtől. Ez pedig rontja a társadalmi mobilitást ami mint tudjuk rossz.

$pi$ 2018.10.08. 11:16:12

"Nekem, és sokan másoknak is az a célja hogy bekerülhessen egyetemre, és lediplomázhasson. "

Nekem, mint ahogyan sokan másoknak is, az a célom, hogy bekerülhessek egy egyetemre és lediplomázhassak. :)

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 11:17:08

@Szelid sunmalac: marhasag, a szovegertest az ember nem a felsooktatasban tanulja, sot nem is az oktatasi rendszerben

akinek taho paraszt szulei voltak, volt 2 konyvuk osszesen az pl. soha nem lesz kepes szoveget ertelmezni

$pi$ 2018.10.08. 11:20:00

"Eddig is heroikus küzdelem folyt az olyan, államilag támogatott szakokért, mint például a jog, a nemzetközi kapcsolatok, és a sor csak úgy folytatódik. De ami most történik, az egy nagyon bajjós képet fest fel a falra."

Eddig is heroikus küzdelem folyat az állammilag támogatott *férőhelyekért* például a jogi vagy nemzetközi kapcsolatok szakokon.

Ehh, a "bajjós kép a falon" kifejezést meg sem próbálom magyarra lefordítani. Milyen falra?

Mankel 2018.10.08. 11:23:38

@$pi$:
Mi van irodalom tanár vagy? Vagy előbújt a nyelvtannáci? Nem lehet értelmezni a szöveget mert helytelen? Engedd el bró.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.08. 11:26:09

@élhetetlen: " ... A blogíró elsős gimnazista, mint írta, ... "

Ha a blogíró elsős gimnazista, akkor az apja diktálta a baromságokat... Az elsős gimnazistákat nem érdeklik az ilyesfajta tulajdonlási dolgok, főleg nem egy egyetemmel kapcsolatban, ami az ő életében még csak űrtávlaban látszik. Ez kamu, úgy ahogy van, ez egy felnőtt...

Egy ilyen szófordulat: " ... Hölgyeim és uraim, az összes magyar egyetem állami helyeinek lecsapolásáról van itt szó! ... " nem gyerektől származik.

" ... Ez tényleg csak hozzáállás kérdése. Nem mindegyik diplomás lép külföldre, aki itt marad, az itt termel értéket, itt adózik. Ha csak a fele itt marad, már megérheti, és annyi biztosan itt marad. ... "

Hát igen, nem mindegyik lép... Tudod Öregem, azok lépnek, akiknek a diplomája értékelhető tudást takar, itt marad nekünk a sok büfészakos és médiageciszakos, akik a Nagyfalu belső kerületeiben osztják az észt mint ellenzéki értelmiség... Ezek lóf@szt se termelnek, elmennek a mekdonáccba rendelésfelvevői munkakörbe, és onnan fikázzák a világot, hogy nem fizetik meg a diplomáját.... Pedig ha tudná szegény, hogy a diploma nem fog dolgozni... főleg nem helyette...

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 11:31:02

a dolog egyszeru: magyarokat ingyen felveszik, kiveve ha debilek es-vagy ballibek

de busulni nekik se kell ott a CEU

Emmett Brown 2018.10.08. 11:31:03

mindez 10 évvel a tandíjellenes népszavazás után.

sas70 2018.10.08. 11:32:05

Szerintem az oktatás sokrétűen szar. Részben a tananyag max. 20% hasznos, részben meg inkább információ magolás, mint hasznosítható tudás. Azzal, hogy a promt tárgyi tudást nyomják, éppen a gondolkozás képességét fejlesztik vissza, mintha mákot, sőt darált mákot kellene hamuból válogatni, direktben kézzel.
-Megtanítalak fejszével fát vágni és te szépen megtanulod.
-De már van motoros fűrész...
-Tanulj meg, fejszével fát vágni!
Aztán az életben:
Itt egy láncfűrész, vágj fát!

Klasszikus pedig:

Az oroszok megveszik a láncfűrészt, mert azt mondják nekik ezzel 10 ember, napi 500 köbméter fát tud vágni.
Az első nap az elit favágóknak sikerül 10 köbméter. Kiválogatják a legjobb favágókat, a következő nap már 15 köbméternél tartanak. Már a legszuperebb favágókat alkalmazzák, de 20 köbméternél több akkor sem megy. Hívják a forgalmazót, jön a tanácsadó, kézbe veszi a fűrészt és beindítja...
-Állj! Mi ez a zúgás!?

Mankel 2018.10.08. 11:33:14

@Magánvéleményem: Hát igen francba a kultúrával mert nem termeli a GDP-t! Itt a gyarmatokon meg úgy is az kell. Aztán nem elég hogy vagyont elköltök rájuk az ÉN adómból még van pofájuk másképp is gondolkodni mint ÉN. Skandallum!

$pi$ 2018.10.08. 11:35:22

@sas70:
"-Megtanítalak fejszével fát vágni és te szépen megtanulod.
-De már van motoros fűrész..."

Nem akarlak elkeseríteni, de az erdész szakon már középiskolában tanítják a láncfűrészeket. Azám! :D

Mankel 2018.10.08. 11:39:52

@$pi$:
Örülök , hogy átjött a kollége mondanivalójának a lényege.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 11:42:58

Lenyeg a lenyeg, a lippsik most vagy 30 evig nem pofaznak bele az oktatasba SE.

De legalabb blogolhatnak hulyesegeket, ahhoz amugy is jobbban ertenek mint a kormanyzashoz.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.08. 11:44:49

@Mankel: Az államilag támogatott kutúra valóban nem termeli, hanem viszi a GDP-t. Hogy néz már ki az, hogy állami pénzből tartanak fenn színházakat, ahova a jegyek olyan drágák, hogy csak a gazdagok és csak a fanatikusok fizetik meg? Érdekes módon a mozikba a jegy, töredékébe kerül, mégsem támogatja az állam a mozik fenntartását...

Másrészt, ne védd a védhetetlent, az hogy valaki büfészakos diplomával nem tud érdemi szakirányú munkát elvállalni, az nem azt jelenti, hogy gonosz a világ, hanem az azt jelenti, hogy arra a diplomára semmi szükség nincs, és nem is volt, mikor elkezdte az illető az egyetemet. Az már mellékes, hogy az illető belesüpped a kellemes ellenzéki tüntikézős, megmondós közegbe, és vérig sértődik, ha a műveletlen többség nagy ívben lesz@rja a mondandóját....

Mankel 2018.10.08. 11:44:51

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:
Felesleges belefázniuk a Fidesz egy az egyben megvalósítja a neolibsi programot. Az oktatásban IS!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.08. 11:48:17

@$pi$: Ne akard megérteni, ez egy sértődött momentumos csóka, aki gyereknek akarja eladni magát, ráadásul próbálja az aktuálpolitikai rinyát "na tessék Én megmondtam" burkolatba csomagolni.

Mankel 2018.10.08. 11:50:26

@Magánvéleményem:
De mik a büfészakok? Őszintén nem tudom melyikre gondolsz.
Ne keverjük ide a színházat az másik topic.

Tehetetlen Dodó 2018.10.08. 11:52:36

@Magánvéleményem: Szerencsés esetben a sok büfészakos és médiageciszakos elhúz a Sohóba feketemosogatónak, feltéve persze, ha képesek elsajátítani a súrolókefe ügyes kezelését és a mosogatószer gazdaságos felhasználását.

Mankel 2018.10.08. 11:57:48

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:
Nincs ok az örömre mert szarul csinálják.

Szelid sunmalac 2018.10.08. 12:01:25

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Mondjuk az ugyebar nem is fog egyetemre jelentkezni, de mondhattad volna helyettuk a mangalicakat, vagy a szuaheli torzs ifju gyermekeit, mert azok se. Pont ennyit ert az osszehasonlitasod.

desw 2018.10.08. 12:03:58

@sas70:

"Klasszikus pedig:

Az oroszok megveszik a láncfűrészt, mert azt mondják nekik ezzel 10 ember, napi 500 köbméter fát tud vágni.
Az első nap az elit favágóknak sikerül 10 köbméter. Kiválogatják a legjobb favágókat, a következő nap már 15 köbméternél tartanak. Már a legszuperebb favágókat alkalmazzák, de 20 köbméternél több akkor sem megy. Hívják a forgalmazót, jön a tanácsadó, kézbe veszi a fűrészt és beindítja...
-Állj! Mi ez a zúgás!?"

:DDDD

www.youtube.com/watch?v=VMLrAcW3lUw

Szelid sunmalac 2018.10.08. 12:07:08

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Te aztan mondd, a felveteliznikivano gyereknek meylik jelentkezesi lapon kell behuzni, hogy lippsi, vagy narancstalib-e?

Mankel 2018.10.08. 12:10:25

@Szelid sunmalac:
Nincs narancs tálib csak bal libsi meg narancs libsi.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 12:10:35

@Szelid sunmalac: hogyne jelentkezne, vmi lippsi szerint az lesz a tuti, ha a lakossag 50%-anak lesz majd diplomaja, akkor leszunk am okosak

En maskepp latom, a genetikai allomany nagyjabol allando, szal kb. kell 5% master vagy ennel okosabb, meg 10% bachelor azt jonapot, a tobbi meg tanuljon meg valamit csinalni \lapatolas, programozas, villanyszereles tokmind1\, ha ennel tobben szereznek diplomat az idopocsekolas hisz ugyis ugyanazt a droidmunkat fogjak vegezni amit a multi betanit nekik 3 het alatt

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 12:12:21

@Szelid sunmalac: a gyerekeket nem erdekli ez a tema

kiveve a jogi egyetemistakat

rnz 2018.10.08. 12:12:53

Nagy kár, hogy az már igen ritkán fordul meg a fejekben, hogy szakmunkából is igen szépen el lehet éldegélni. Becsületesen, számlával is. Hívj csak ki egy vízszerelőt, vagy villanyszerelőt. Ha egyáltalán kapsz tőle időpontot belátható időn belül és még ki is jön, olyan összeget gombolsz le garantáltan a legapróbb dologért is, hogy nem hiszel a fülednek amikor kimondja az összeget.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 12:17:17

@rnz: 15-30 euros oradija van a bp-i szakiknak, szamlaval....es szivesen szamlaznak miota van KATA

persze nem olyan irdatlan osszeg ez, csak mo-n tunik nagyon soknak mondjuk az itteni arakhoz kepest jo pez azert

Szelid sunmalac 2018.10.08. 12:22:51

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Lassna kezdek veled egyeterteni. Teged elnezve lehet valami errol a genetiakia adottsag dologrol, meg a tanulas hasztalansagarol.

rnz 2018.10.08. 12:26:16

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:
Hehe. Próbálj meg kihívni egy villanyszerelőt egy egy órás munkára. Nem hogy 30, de 60 euróért se igazán találsz, ezt garantálom.
Akartunk berakatni egy plusz radiátort. Semmi fúrás-faragás, egy kisebb, könnyű radiátor, kb. 2,5m rézcső, egy profinak maximum 1 óra, de abban már benne van az ebédidő is. A legolcsóbb (!) ajánlat 70e volt, de volt aki helyből 200-at mondott rá. Anyag nélkül persze. De az igazán kemény az, hogy amikor azt mondtuk, hogy egye fene, kifizetjük a 70-et, a figura b*szott visszahívni, hiába kerestük többször. Még hogy 15 euró...

Mankel 2018.10.08. 12:34:56

@rnz:
Ennek is van előnye meg tanulhatsz valami újat :-)

rnz 2018.10.08. 12:43:14

@Mankel: Valóban így történt, csak egy kis csavarral: Plusz radiátor helyett vettünk egy infrapanelt, amit én magam felraktam pikk-pakk. Harmad annyiért...

sas70 2018.10.08. 13:04:04

@$pi$: Mondhattam volna példaként logarlécet és függvénytáblázatot is. Sőt, mérőszalaggal is tökéletesen lehet mérni, csak a lézeres távmérő kicsit egyszerűbb, feltéve, hogy tudod használni!

cavalry 2018.10.08. 13:10:43

@chrisred: ez a tézis nagyon általánosra sikerült. Informatikus vagyok báz ez a fogalom elcsépelt és kevés tartalma lett. Mondjuk inkább úgy hogy programozás, adatbázis tervezés, projekt tervezés - vezetés, rendszerszervezés, PC, nagygépek, bank, pénzügy, gazdaság, és egy tucat más hazai és külföldi projektben gyakorlat, országos rendszerek. Kreativitás nélkül nem mész semmire, a szaktudás kevés, versenyképes ajánlatot csak jó ötletek kidolgozásával lehet adni, különben drága vagy. Pld meg tudod oldani hogy a bankkártyákkal és az adatokkal ne lehessen visszaélni? Mert eddig még nem oldották meg a feladatot, és sok milliárd dolláros évente a kár.

$pi$ 2018.10.08. 15:56:47

@sas70: "Mondhattam volna példaként logarlécet és függvénytáblázatot is."

Igen, mondhattál volna, azokat sem használják már sehol az oktatásban. :D

ember100 2018.10.08. 16:30:56

@ogli dzsí:
Helló !

Besz...rok :)
Ez most komoly ?
Azért ennyire egyszerű még te sem lehetsz !

ember100 2018.10.08. 16:36:42

@desw:
Helló !

Ez a video szerb vagy horvát és szerintem megjátszott mert be volt dugva az ütvefúró .

desw 2018.10.08. 17:57:53

@ember100:

Szia!
Meglehet, nem tudom. De azért elnézve a jómunkásember "értelmes" tekintetét . . .

Scott Tenorman Must Die 2018.10.08. 18:19:42

@flort: húú hülyeúr, ez komoly érv volt! és ha azt mondom, h igen?

élhetetlen 2018.10.08. 18:23:40

@Magánvéleményem: Egy kicsit egysíkú vagy. „Tudod Öregem, azok lépnek, akiknek a diplomája értékelhető tudást takar, itt marad nekünk a sok büfészakos és médiageciszakos”. Vannak jól képzett ismerőseim, akik itt maradtak. Ehhez csak annyi kellett, hogy nem a híd alá kellett költözniük, mikor családot alapítottak, tudtak a szülők segíteni. Mit gondolsz, a családok hány százaléka tudja kitermelni a 40 millás, két gyerek esetén 80 millás tandíjat, és még tud lakás beugróra is gyűjteni a gyereknek? Már most sem csak a tudásszint határozza meg, hogy ki megy, és ki marad. És most összehozzuk, hogy akinek nincs pénze, az maradjon, mert nincs pénze összehozni a tudásszintet? Kb. erről szól az eset. Ne legyen államilag támogatott oktatás, mert aki tud, az majd úgyis elmegy, de legalább nem lesz képzett ember, aki itt maradna.
Most ismétlem magamat, Pina Noirnak tettem fel ezt a kérdést, neked is felteszem. Meséld már el nekem, hogy mik azok a büfé szakok, ha már ilyen jól ismered az egyetemek világát. Gondolom, nem a bölcsészekre, tanárokra gondolsz, mert az még egy hülye sem gondolhatja, hogy tanárokra nincs szükség. Vagy egy olyan országban, ahol ipari fejlesztés szinte nincs, csak idehozott gyárakban összeszerelés, ott miért felesleges a marketing, turizmus kezelésének ismerete, ha abból akarunk bevételt teremteni? Miért felesleges a balneológia, ha ennyi gyógyvizünk van, és erre akarunk turisztikát építeni? Vagy a könyvtáros, vagy a történész olyan felesleges? Vagy a szociális munkás, vagy a védőnő? Vagy kik végeznek büfé szakon?
Azzal már nem is érdemes foglalkozni, hogy egy tizenöt éves szerinted nem tud választékosan fogalmazni, vagy hogy egy gimisnek űrtávlatban van az egyetem. A gimi alatt már a pontokat gyűjti, de te biztosan jobban tudod.

Scott Tenorman Must Die 2018.10.08. 18:24:17

@élhetetlen: ez butaság. tanulmányi eredmény alapján van a felvételi, nem anyagi helyzet alapján

élhetetlen 2018.10.08. 19:00:05

@cavalry: „A többinek nincs értelme diplomázni, se magának, se másnak nem tesz jót vele.". „Na végre valaki elmondta mi a lényeg,”. Nem teljesen világos, hogy mit akartál mondani, nekem nem jön át, hogy hogyan választjuk ki azt a pár embert, akinek érdemes diplomázni, mert majd alkotni fog. És a lekezelő példád ráadásul olyan, amiről fogalmad sincs, de azt hiszed, tudod. „Egy kamion sofőr min gondolkodik? Mikor fog pisilni és enni maximum.”. Próbálj meg végig menni egy több ezer kilométer úton úgy, hogy az út- és közlekedési viszonyok nem tőled függnek, de neked csak meghatározott helyeken szabad megállnod, és, ha a sztrádán kamion stop van, akkor már ne legyél ott. Ismereteim csak onnét, hogy az öcsém kamionos. Személy kocsival mentünk Siófokról Kenesére, mikor mutatta, hogy nézd szegényeket, két román kamion lábujjhegyen, a mellékúton (ott sem szabad) próbált meg eljutni a siófoki parkolóig, mert , ha elkapják őket, zárolják, fizetni kéne a napi sok ezer forintot, amennyi nincs náluk, és míg meg nem jön a cégtől a pénz, addig nő a költség, és egy-két havi fizetésük rámehet. De csak a pisilésre van gondjuk. Ja.
„de ezeknek csak 1-2 %-a hoz létre bármit is. A sebészek hány százaléka hoz létre új eljárást? 1-2”. Ez a másik hülyeséged. Létrehozni bármit. Egyszer, ha az életmentést nem tekintjük értékteremtőnek (bár lehet, hogy a te esetedben lényegtelen, hogy kiveszik-e a vakbeledet, vagy belehalsz egy gyulladásba), de, ha nem lenne sok százezer sebész, akkor honnét kerülne ki az az egy-kettő, aki új eljárást hoz létre? De végre valaki elmondta a lényeget, hogy miért nem kell ennyi diplomás pl.

élhetetlen 2018.10.08. 19:14:45

@Scott Tenorman Must Die: Persze, butaság. Most az van, amit írtál. De. „Állami alapítványhoz kerül a Corvinus Egyetem - jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A korábbi sajtóhíreknek megfelelően az egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá kerül és alapítványi formában fog működni.”
Ez meg lesz.
privatbankar.hu/karrier/az-var-a-teljes-magyar-felsooktatasra-ami-a-corvinussal-tortenik-321989
A francba, a wordben működik a rákattintok, itt meg nem, legfeljebb vágd ki, és szúrd be.

élhetetlen 2018.10.08. 19:18:55

@Scott Tenorman Must Die: Na, meg mikor hülyét csinálok magamból. Az üzenet elküldése után már működik a ráklikkelés, csak én szerkesztés közben próbáltam megnézni.

élhetetlen 2018.10.08. 19:37:37

@rnz: „hogy szakmunkából is igen szépen el lehet éldegélni.”. És ebből az következik, hogy nem kell mérnök, nem kell tanár, stb., majd elbarkácsolhatunk itt magunknak, aztán majd megélünk? Ha nincs egy mérnök, aki a fizetéséből megfizeti a szakit, akkor hogyan tovább? Kitörik az ablaküveged, az üveges 21 kiló krumplit kér az üvegezésért, de nincs 21 kiló krumplid, akkor vagy üveg nélkül maradsz, vagy valakinél, akinek van krumplija, ott vállalod egy hónapig a zsákolást, hogy ki tudd fizetni az üvegest? Csak így mesterek egymás között, vagy hogy? Csak munka cserekereskedelem?

élhetetlen 2018.10.08. 19:49:52

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: „az informatika a legtipikusabb terulet, ahova nem kell semmi diploma”. Biztosan így van, te úgy összedobsz egy normalizált adatbázist egy országos számlázó rendszerre diploma nélkül, az interneten szerzett ismereteiddel, mint a sicc. Valószínű, hogy így látták az NHKV országos számlázó rendszert kifejlesztetők is, ezért van az, hogy két év után sem tudják befogadni az előtte tíz éve élő csoportos beszedési megbízást. Hajrá, csináljunk mindent hozzáértés nélkül, és akkor jön a szép, új világ.

élhetetlen 2018.10.08. 20:03:42

@Mankel: „Ha kényelmes munkát akarsz ahhoz diploma kell.”. Lehet, de fogalmazzunk inkább úgy, hogy az értelmes munkához diploma kell. Biztosan vannak diplomás aktatologatók, de vannak keményen dolgozó diplomások is, akik megkapták a rugalmas munkaidőt, tehát napi 12 órát is dolgozhatnak, anélkül, hogy szóba kerülne a túlóra kifizetés. Volt három évem, mialatt összesen két hétvégét töltöttem otthon. És volt, hogy éjjel egyre hazaértem Zuglóba Újbudáról, és fél kettőkor visszahívtak. Nem diplomától függ, hogy valaki dolgozik a munkahelyén, ha kell, vagy csak lébecol, vagy mit vállal.

élhetetlen 2018.10.08. 20:11:31

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Hogy te milyen szellemes vagy! „de busulni nekik se kell ott a CEU”. Nem tudod, hogy a CEU-n csak postgraduális képzés folyik, vagy nem tudod, mi az? Aki pénz hiányában nem tud egy diplomát megszerezni, az nem mehet a CEU-ra. Vagy csak egy ilyen ócska troll vagy ilyen ócska szöveggel? Mindegy, mindkét eset szánalmas.

cavalry 2018.10.08. 20:48:01

@élhetetlen: Valamit nagyon benéztél.

Alkotó kreativ gondolkodás módszerekkel támogatott magas szintű tevékenységre céloztam.

Nyilván a tesco árufeltöltő is "gondokodik " hogy ne a cukrok közé tegye be a sót, de az alacsony szintű gondolkodás. Lehet hogy egy varjú vagy holló jobban megoldja a logikai feladatot mint te. Kipróbáltam egy pár ilyen feladatot egy vidéki kocsmában, hozzá sem tudtak kezdeni pedig még nem voltak ittasak sem. Pedig milyen sokat gondolkodnak egész nap :).

A sebész ha jó sebész akkor ismeri az adott vakbél kivételének az eljárását. Kiderült hogy egy sebész nem ismerte elég jól az eljárást, pedig ez nem egy szívátültetés. De itt is az a gondolkodó sebész aki létrehoz egy korszerűbb eljárást (tudnék rá példákat mondani) pld minimális beavatkozással műt meg téged és nem a száz éves technikával.

Aki üzemeltet valamit - bármilyen magas szinten - az nem alkot - ő üzemeltet ami szép is tud lenni.

Tudod Michelangelo amikor széklábat farag -ismerős?

Értéket persze teremt mindenki aki dolgozik. Alkotni az egy másik feladat és az értéke akár milliószoros is lehet mint üzemeltetni . Alkotó egyébként bárki lehet , egy szakmunkás is ha kitalál valamit, a szabadalmak jó részét nem diplomások készítették el eddig sem.

A diploma az egy munkavégzéshez szükséges képesség és képzettség bizonyítványa (de sajnos még ez sem), de arról nem kapsz papírt hogy te fogod feltalálni a C vitamint nyilván. A papír azt jelenti hogy levizsgáztál amiből kellett. Miből is kellett? Régebbi dolgokból általában.

Tehát amikor megkapod a diplomádat akkor kezdhetsz tanulni hogy csinálj is valamit végre :)

Tangooo 2018.10.08. 21:02:04

@kermi: Nem kell a langyos tejet 20 évenként feltalálni: erre volt a felvételi rendszer. A gimnáziumi kitűnő eredménye alapján lehet valaki tök hülye és nagyon okos is. Minden attól függ milyen színvonalú iskolából jön.

Scott Tenorman Must Die 2018.10.08. 21:08:42

@élhetetlen: köszi, nem így hallottam a hírt. ha ez tényleg igaz, az gusztustalan.

élhetetlen 2018.10.08. 21:13:05

@cavalry: Valamit te is benéztél. Amire rákérdeztem, ez volt: „hogyan választjuk ki azt a pár embert, akinek érdemes diplomázni, mert majd alkotni fog.”, avagy, ha nem lenne sok százezer sebész, akkor honnét kerülne ki az az egy-kettő, aki új eljárást hoz létre? Mert onnét indultál, hogy „A többinek nincs értelme diplomázni, se magának, se másnak nem tesz jót vele.". „Na végre valaki elmondta mi a lényeg,”. Erre válaszoltam. Az már csak fricska volt, amit a kamionosokról írtam, mert szerinted nekik csak azt kell tudni, hogy mikor akarnak pisilni.

élhetetlen 2018.10.08. 21:25:00

@Scott Tenorman Must Die: „köszi, nem így hallottam a hírt…”, Köszi ezt a választ, kevés kommentelő képes rá.

cavalry 2018.10.08. 21:28:39

@élhetetlen: Azegyik fiam kamionos néha ha pénzt akar keresni, 8 évig Spanyolországban nyomta, most is elkezdi csinálni egy darabig, stb. Ez nem alkotó munka. Az átlag sebész sem az, voltak kórházi informatikai projektjeim s az egyik rokonom ismert fősebész prof, stb. valamit azért hallottam erről is, ott is vannak csúcs emberek és van egy csomó aki szépen dolgozik rutinos, teljesítőképes stb. nem mindenki szereti törni a fejét, mert nem látja értelmét vagy szeret élni is és nem munkamániás vagy nem a munka az élete, szenvedélye stb. Alkotónak lenni nem jó mindig, inkább olyan mint a drog. ***** Azt a pár embert nem kell kiválasztani mert saját magát választja ki, és magától lesz alkotó. Lehet viszont a gondolkodás módszertant fejleszteni, de még kisérletet sem tettek rá a híres egyetemek, nincs is olyan tantárgy vagy ha van azt hiszik az az, de nem az. :) Az emberek viszont megtaníthatóak a gondolkodásra, csak ismerni kell a módszert. Túl nehéz ez ahoz hogy iskolában lehessen tanítani és vizsgázni belőle. Aki kreativ csodákat tehet és élvezni is tudja.

Scott Tenorman Must Die 2018.10.08. 21:50:08

@élhetetlen: ugyan. ennek kéne természetesnek lenni. jó éjt!

élhetetlen 2018.10.08. 21:53:27

@cavalry: Még mindig nem érted, hogy miről beszélek. „Azt a pár embert nem kell kiválasztani mert saját magát választja ki, és magától lesz alkotó.”. A sebészekről beszélve, abból a sok százezer sebészből választja ki magát, nem a burkolók közül. Ezért kell sok diplomás sebész. De ez bármelyik szakmára elmondható.

chrisred 2018.10.09. 05:32:32

@cavalry: Mondjuk úgy, megnyugtatóbb, hogy világszerte több tízezer hozzáértő személy, team dolgozik azon, hogy ezt a problémát megoldja, mintha csak pár kiválasztott személy kreativitásán múlna.

rnz 2018.10.09. 08:00:53

@élhetetlen: Tudom, nehéz elolvasni azt a 4-5 mondatot, pláne megérteni, de segítek: Nem véletlenül szerepel az "IS" szó a mondatban.

élhetetlen 2018.10.09. 12:04:23

@rnz: Félreértés volt. Azt hittem a témához szóltál hozzá. Mert ez igaz, „hogy szakmunkából is igen szépen el lehet éldegélni.”, viszont attól teljesen független, hogy van-e tandíj, vagy nincs.

rnz 2018.10.09. 12:16:06

@élhetetlen: Harmatgyenge mellébeszélés, de már nem is csodálkozom. :)
Baromira van hozzá köze, csak a vak nem látja, hogy mennyire túlerőltetett és túlértékelt dolog a diploma, miközben iszonyatosan hiányoznak a kétkezi munukások is.

cavalry 2018.10.09. 19:59:02

@chrisred: Az tény hogy nagyon érdekes az emberi gondolkodás elemzése. Nagyjából kezdik megfejteni a dolgot, de szomorú hír, hoyg az ember nem olyan okos mint azt ahogy önmagával elhiteti, de ez kétségtelenül jól hat az emberi önbizalomra. A képességeink is kb harmat gyengék csak ismerni kell pld az állatok képességeit és akkor rájössz hogy az ember nagyon hátul kullog. Csak egy példa: ha egy ember arcát fel kell ismerned amikor megmutatják neked, akkor akár pár nap múlva is emlékszel rá ami szép dolog. De ha ezt az embert egy tízezres tömegben feléd gyalogolva látod, mint amikor május elsején felvonult a nép anno, és a tömegből kell valós időben megmondanod hol van, akkor nem fog sikerülni. Van olyan állat (nem mondom meg melyik) amelyik simán megoldja ezt a kis gondocskát. Tehát az ő agyának a szelektáló képessége kb. olyan mint az arcfelismerő számítógépé de az is bedöglene ilyen tömegtől, és képtelen feldolgozni az információt ha nem a super Cray computer dolgozik ezen. Az állatnak ez nem ügy. A kreativitást nem ptólja a tömeges team munka, az már akkor jó ha van határozott cél amit ki kell dolgozni. De ha a cél sincs meg akkor a team mit fog csinálni? Álmodozik?

cavalry 2018.10.09. 20:11:02

@rnz: Egyébként igazad van, azt már látják a nagy és tőkeerős piacvezető vállalatok, hogy a diploma jó ha van de nem elég. Inkább egy napközi otthon, ahol elbulizgat a fiatal és amikor elvégzi és papírt kap akkor valamit ezzel bizonyít. De az nem érdekli az élenjáró munkahelyet hogy milyen volt részleteiben a munkád az egyetemen az értékelésed az igen, nem árt ha nem volt csak kitűnő értékelésed, (talán akkor nem vagy idióta). Ad egy pár feladatot és ha azt megoldod akkor vizsgálnak tovább. Ha nem tudsz kreativ lenni akkor séta van kifelé. Igaz hogy ezeken a helyeken a kezdő is annyit keres mint nálunk a rektor (és ez nem vicc). Kb 200 jelentkező (csúcs egyetemen diplomázott) végzettből választanak ki egy főt, három szintű felvételivel, a végén 2 hónapos gyakorlattal, amikor minden percedet figyeli egy adott időre kijelölt belső munkatárs. Elrettentő példa de vicces is: kérdezik a jelöltet hogyan oldana meg egy feladatot: A jelölt 5 perc gondolkodási idő után elmondja az elhatározását. A bizottság elnöke megszólal: Hm Hm. Nekünk fogalmunk sem volt hogy kellene megoldani, csak kiváncsiak voltunk Ön mit javasol, de amit mond az érdekes, ki fogjuk próbálni. Fel van véve.

kolomparlole1114 2018.10.09. 20:13:58

"Utolsósorban pedig csak annyit, hogy nem tudom mi ezzel a cél. Minél kevesebb embert akarnak a felsőoktatásban látni?"

Igen. A fidesznek a birka szavazók kellenek, a túlképzettek még a végén elkezdenek gondolkodni.

rnz 2018.10.09. 21:13:58

@cavalry: Ez pontosan így van. Egészen jól fizető, nevesebb cégeknél is.

cavalry 2018.10.09. 22:35:17

@rnz: Ami azért nekem meglepő volt a dologban hopgy az ifjú munkaerő azt gondolta hoyg a suli után jön a várva várt munkagyakorlat és az milyen érdekes lesz a tapasztalatszerzés meg emberi kapcsolatok stb. majd egy két év és folytatja tovább a tanulást. Nem ez történt, hanem egy egy hetet kellett töltenie a különböző divizióknál, majd azok a háttérben megküzdöttek érte és az egyik tett egy ajánlatot hogy dolgozzon náluk, ezt elfogadta mert érdekes a feladatuk. Erre kapásból beiskolázták megint egy szakképzésre és kapott egy talicska könyvet. Tehát nincs vacakolás rohanás előre, ki kell nevelni az új munkaerőt hogy hozza az eredményt, addig pakolják rá a terheket ameddig bírja. Közben motiválják. Nincs pihenés.

Egy barátom egy nagy ipari üzemnél lett auditor Dél Amerikában (előtte PWC). Elvállalta mert milyen érdekes meg sok pénzt is kapott. Csak kiderült hogy van még tíz vállalatuk szerte a világon, és repkedhet ide oda mint a bolygó hollandi. De amikor megérkezik mondjuk Indiába, ott nincs idő vacakolni, azt várják tőle hogy villámgyorsan legyen eredmény, lezárt vizsgálat és repüljön mondjuk Dél Afrikába.. Azt mondja már azt is megunta hogy cipelje az öltönyön kívüli ruhákat stb., vett a helyszinen újat. Szóval ez sem habostorta. Rutinja viszont lett elég jó.

chrisred 2018.10.10. 05:34:00

@cavalry: A teammunka nem helyettesíti a kreativitást, hanem támogatja. Ha valaki manapság újat, fejlődést akar elérni a saját területén, akkora idő- és energiaráfordítást igényel, hogy a szükséges szakmai szintet elérje, ami kizárja, hogy a kapcsolódó vagy a háttér szakterületeken is hasonló tudással rendelkezzen. Ezért rá van szorulva mások kreativitására azon a területen.

flort 2018.10.10. 05:37:57

@Scott Tenorman Must Die: erre a mondatodra válaszoltam: "teljesen jó ötlet, nem kell minden hülyét diplomával ellátni" (Scott Tenorman Must Die 2018.10.07. 15:42:06)

Akinek erről a témáról mindjárt ez jut eszébe, erősen kérdéses, hogy honnan veszi az alapismereteit.

Így már megkérdezni sem érdemes, hogy mi biztosítja a jövőben - szerinted - hogy ne a hülyéket lássák el diplomával?

De igazából nem is lényeges a kérdés.

cavalry 2018.10.10. 19:26:45

@chrisred: Önmagában ez a fogalom hogy team munka elég tág. Akkor hatékony (sok verzió bedöglése után) ha kapcsolódik hozzá egy gondolkodás módszertan, amivel mozgatják a csoport egyedeinek a kreativitását. A szakmai csoportok jók, mert több ötlet jöhet össze de a különböző csoportokat is irtányítani kell, és összehangolni. Nagyon nehéz ez, mert a csoportokon belül is megy az egymás megelőzésére való törekvés. Összességében elég lassú ez a folyamat és nagyon jó szakemberek kellenek hozzá akik nagyjából egy szinten vannak. Általában ritka a jól összehangolt cselekvés. Lásd TESLA, talán az jó példa lehet. A katonai vezetési modellek is team munkán alapszanak, csak ott törzsnek, vagy vezérkarnak hívják. Ott is ugyanezek a gondok, a kérdés mindig a gyorsaság. Na az ritkán működik, de ha igen akkor ők győznek :) . A jó törzstisztek specialisták és mindig van ugyanarra a feladatra minimum 2-3. Különben nincs kontroll. De sosincs elég jó szakember. Nem tudják megfizetni csak a csúcs cégek.

cavalry 2018.10.10. 20:11:38

@flort: a diplomások 90%-a nem kreatív, kivétel a csúcs egyetemek ahol erősebb lehet a szelekció, de ez sem mindig van így. Sokszor a tandíj drága és akkor a jók be sem jutnak. A hagyományosan jó helyeken azért mindig van lehetőség ösztöndíjakra stb. Tehát ha a nem kreatív embereket hülyéknek neveznénk (ami szintén hiba, mert csak nem tanultak meg gondolkodni), akkor is kell a diploma mert végrehajtók is kellenek, nem csak alkotók. Ahol képesek a csapatmunkát létrehozni, ott a létszámban mindeféle tulajdonságú ember előfordul, pld aki zseni de lusta, nem zseni de szorgalmas, nem zseni de lusta,, és a zseni és szorgalmas :) Ha jó a koordinátor akkor erősen húz a csapat, ha rossz akkor szétesik az egész és egymást csesztetik eredmény meg nulla. Ha csak lusták és nem túl értelmesek vannak egy csapatban akor vége a dalnak. A túl sok zseni sem optimális.
süti beállítások módosítása